​La resposta de la UVic-UCC a la sentència

«El sentit crític i el debat són a la base de la nostra activitat, no podem restar indiferents a la realitat i les inquietuds dels nostres estudiants»

per Josep-Eladi Baños, 6 de novembre de 2019 a les 08:00 |
Per a les universitats no està sent fàcil gestionar els dies i setmanes convulsos que està vivint el nostre país. Permetre que els estudiants puguin expressar lliurement les seves inquietuds cíviques i polítiques pel que fa a la resposta a la sentència contra els i les líders polítics i socials empresonats, sense que això afecti greument el curs acadèmic, i poder conciliar-ho amb les diferents sensibilitats en el sí de la Universitat és un repte considerable pels seus òrgans de govern. En aquesta direcció s'han pres diverses accions en el si de la UVic-UCC.

El 15 d'octubre la Junta de Rectorat va emetre un comunicat de desacord amb la sentència en el qual lamentàvem que les penes de presó haguessin estat l'única resposta a un problema polític i no judicial. El comunicat manifestava que la UVic-UCC "està formada per persones amb sensibilitats ideològiques diverses on, per sobre de tot, impera el respecte i la defensa del diàleg i la confrontació d'idees. A més, des de tots els seus òrgans de govern es potencia el valor de la paraula per al coneixement i el desenvolupament del sentit crític. És per això que emplaça tots els actors implicats a obrir un espai de diàleg en confiança per resoldre un problema que mai no hauria d'haver sortit de l'àmbit polític".


Quan el dijous 17 i divendres 18, el Consell d'Estudiants de la UVic-UCC s'adhereix a la vaga d'estudiants per la sentència contra els líders independentistes, des de la Junta de Rectorat vam demanar al professorat que no realitzés activitats d'avaluació per tal que els estudiants que s'hi volguessin adherir no en resultessin perjudicats. Al mateix temps, es respectava l'opció dels estudiants que decidissin assistir a classe.

El 25 d'octubre la Junta de Rectorat i els degans van decidir flexibilitzar l'assistència a les activitats docents obligatòries i adaptar les activitats d'avaluació previstes entre el 21 d'octubre i el 10 de novembre per realitzar-les fora d'aquest termini, per aquells estudiants que desitgessin adherir-se a les accions de protesta. Les activitats docents es mantenien amb normalitat per aquells que no ho fessin. La decisió es va prendre després que un grup d'estudiants, representats sota el moviment Acció Estudiantil, es reunís el dijous 24 i el divendres 25 amb membres de la Junta de Rectorat i demanés poder comptar amb una adaptació de l'activitat d'avaluació fins al 10 de novembre.

Finalment, el passat dia 29 el claustre de la Universitat va aprovar per 223 vots a favor, 10 en contra i 8 en blanc el manifest conjunt de les universitats catalanes de rebuig a les condemnes dels presos polítics catalans i de la judicialització de la política. El text, que va presentar el representant del Personal d'Administració i Servei al Consell de Govern, Josep Bisquert, recull que no hi ha marge per al silenci de la institució universitària "davant la situació actual de repressió i erosió de les llibertats i els drets civils", exigeix la "immediata posada en llibertat de les persones injustament condemnades i el retorn de les persones exiliades" i expressa el seu suport a les "mobilitzacions cíviques i pacífiques" en favor dels drets civils i per la llibertat de les persones condemnades.

A més, el manifest, que recorda que els estatuts de les universitats defensen "la llibertat, la democràcia, la justícia, la igualtat i la solidaritat", rebutja la repressió i violència policial i manifesta la convicció que "en una cultura democràtica madura no hi ha altra via per a la solució dels conflictes i les diferències polítiques que el diàleg".


Aquesta ha estat fins avui la resposta que la nostra universitat ha donat al moment excepcional que viu el país i que motiva fortament els joves perquè afecta molt seriosament el seu present i el seu futur. Com a institució en què el sentit crític i el debat són a la base de la nostra activitat, no podem restar indiferents a la realitat i les inquietuds dels nostres estudiants, alhora que respectem altres visions dels membres de la nostra comunitat universitària. Amb les accions descrites, la UVic-UCC mostra el seu desig de conciliar les opinions dels seus membres sobre un fet de gran importància social alhora que manté la seva irrenunciable funció de garantir la formació acadèmica dels joves que hi estudien.

 

Participació