Vaquetes sí / vaquetes no

per Xavier Sucarrats Palà, 12 de setembre de 2019 a les 19:28 |
Els ciutadans sovint ens queixem que els governants només ens tenen en compte un cop cada quatre anys. Que només volen el nostre vot a les eleccions i després passen de nosaltres. Són molts els que sovint es queixen que "això ningú m'ho ha demanat". Per tant, sent estricte tot aquell que subscrigui les línies anteriors hauria d'acudir a les urnes el dia que se'ls demani l'opinió sobre un tema concret. Sigui pel tema que sigui i sigui quina sigui la seva opinió. Ni que sigui per votar en blanc. Un vot en blanc mai és llençar el vot. És admetre que no es té una opinió prou formada o que el tema no l'interessa però que està d'acord que es demani a la ciutadania què en pensa. 

Santpedor sotmetrà a consulta la continuïtat o no de les vaquetes dins la seva festa major. I la consulta està prevista abans d'acabar aquest 2019. De moment, se'n saben pocs detalls. Només s'ha anunciat que els detalls es faran públics a finals de setembre. L'altre aspecte que es coneix és la satisfacció dels grups municipals sobre la celebració de la consulta. 


A partir d'aquí, el protagonisme hauria de recaure sobre la societat. Partidaris i detractors haurien d'exposar els seus arguments de forma serena. Paraules pujades de to que s'han sentit recentment han de ser desterrades del debat ‘oficial. Amb els partits polítics en segon pla. Sense que això impedeixi explicar el seu punt de vista. Però el primer objectiu de la política hauria de ser facilitar espais i escenaris perquè uns i altres es puguin explicar. Així, la ciutadania tindrà una informació necessària i equilibrada per acabar de decidir el seu vot. 

I sobretot, una pregunta clara on votar "sí" vulgui dir "sí" i votar no "vulgui dir "no". No és el mateix preguntar "Vol que la festa major de Santpedor continuï amb l'acte de les vaquetes?" que "Vol que la festa major aboleixi l'acte de les vaquetes"?

Celebrar una consulta no és un fet habitual. Toca, per tant, aprofitar aquesta ocasió. Perquè tot aquell que cregui en les consultes demostri que hi creu debò. I que són un instrument útil. A partir d'aquí, tots els vots són benvinguts. Coincideixin o no amb la pròpia opinió. 

 

Xavier Sucarrats Palà
És llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses per la UAB, i en Periodisme.
12/09/2019

Vaquetes sí / vaquetes no

03/06/2019

Festa de final de curs

27/05/2019

Justícia en una nova jornada de transistor

20/05/2019

Alea jacta est

13/05/2019

Mereixen una victòria

06/05/2019

La setmana gran

29/04/2019

Tres equips per a quatre places

22/04/2019

A cada garrotada, més forts

15/04/2019

Demostració de recursos

08/04/2019

Tenerife marca el camí

Participació