Salut a totes les polítiques: una visió estratègica als Plans Locals de Salut

per Marta Vilanova-Vilà, 28 de juliol de 2019 a les 19:29 |
Un Pla Local de Salut és el marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut que es desenvolupen a nivell local i ordena les actuacions del govern per fer un municipi més saludable.

En un Pla Local de Salut es posa l'accent en la importància de les polítiques públiques per tal de garantir la salut i el benestar de les persones, entenent que la salut és més que el sistema sanitari i de les decisions individuals, doncs les decisions es veuen condicionades per l'entorn de la persona i definides a través dels eixos de desigualtat com el gènere, el nivell socioeconòmic, edat i origen.


La salut està condicionada per les circumstàncies en què les persones neixen, creixen, viuen i envelleixen, circumstàncies conegudes com a "determinants de la salut". Les polítiques públiques, l'habitatge, l'educació, l'aigua i la higiene, els transport, l'urbanisme, els estils de vida i les xarxes socials determinen en un 80% la nostra salut, el 20% restant prové del sistema sanitari.

Un Pla Local de Salut és fruit de la participació de la comunitat, del treball interdisciplinari de diversos professionals de l'àmbit municipal i supramunicipal amb l'objectiu final d'incloure la salut a totes les polítiques mitjançant un treball intersectorial i interdisiciplinari que, des del propi municipi, treballi per a la millora de la salut i el benestar de les persones i la reducció de les desigualtats en salut.

Per incloure aquesta perspectiva en la planificació i execució de les polítiques públiques, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va proposar l'enfocament de la salut en totes les polítiques que té per objectiu d'intervenir en l'estat de salut de la població des de les polítiques de sectors no únicament sanitaris, incorporant la preocupació per la salut en tots els sectors per poder intervenir sobre els múltiples determinants de la salut.

La incorporació de la salut a totes les polítiques (STP) consisteix en adoptar un enfocament intersectorial de les polítiques públiques, en què es tingui en compte les repercussions sobre la salut.


Un Pla Local de Salut pot tenir diferents enfocaments però Ajuntaments com el de Sant Joan de Vilatorrada, Sant Vicenç de Castellet, Manlleu, Olesa de Montserrat, Sant Feliu Sasserra, Gironella i Cardona estan fent una clara aposta per a la millora de la salut i el benestar de les persones incorporant la participació ciutadana en l'elaboració del Pla Local i les accions estructurades segons la visió estratègica de salut a totes les polítiques.

 

Participació