Com fer un projecte «retro» en una escola «progre»

«Llegeixo amb estupor el premi atorgat per la FAPAC al projecte Banc d'Hores de l'escola Ítaca, una de les escoles més progressistes de Manresa»

| 15/04/2019 a les 12:28h
Em cal retrocedir en la meva història personal per a no robar la paraula ni l'espai a qui realment hauria de parlar i ser preguntat.

Recordo la meva mare, als seus seixanta i escaig encara narrant-nos la vergonya que li van fer passar les monges per ser la nena becada de l'escola. Feines extres, tracte despectiu i vulneració sistemàtica del seu dret a viure sense el flagell de ser la pobra. La seva mare (la meva àvia) se'n reia de les monges: Que la teva vestimenta no és adequada? Doncs hi aniràs disfressada! Que tens massa germans? Doncs demà t'endús a escola el teu germà petit, que l'aguantin elles! La guerra de la meva àvia tenia un dany col·lateral: el dolor d'una nena que feia al seu torn de missatgera de la resistència de la seva mare.

Per sort els temps han canviat, encara que, d'acord amb algunes evidències, potser no tant com jo hagués desitjat. Ja no fan netejar els pupitres de les seves companyes a les nenes pobres, ara, que som més civilitzats, els ho proposem a les seves mares.

Llegeixo amb estupor el premi atorgat per la FAPAC al projecte Banc d'Hores de l'escola Ítaca, una de les escoles més progressistes de Manresa. Només el nom del projecte ja em remou les entranyes, tot i que sé que és un lloc comú, un nom ja inventat per alguna ment liberal: el banc, altra vegada, torna a entrar a l'escola. El banc, l'única finalitat del qual és enriquir-se a costa del client. Però el que és terrible del projecte no és l'embolcall, sinó el contingut.

La proposta és senzilla: el pobre ha de pagar. D'aquesta manera, a les persones que, per diversos motius, no poden fer front a la quota escolar o el pagament de les excursions, se les assenyala i se les culpabilitza de la seva pròpia situació i, el més terrible, es converteix un problema d'injustícia estructural en un problema de voluntats personal.

Els motius dels impagaments són diversos, són milers, són un per a cada família, però hi ha motius, fruit del sistema en què vivim, que seria molt pervers ignorar: la realitat de les persones sense papers (que per més assenyalament sempre són d'origen migrant), aquelles que no poden accedir a una feina (per motius de salut, de manca de formació reglada o d'un mercat de treball excloent) -o accedir a una renda mínima- o simplement, la realitat d'aquelles famílies que han d'escollir en què es gasten els diners que entren, perquè amb el que tenen no ho poden pagar tot.

Ah, clar! Però llavors, els pobres poden escollir en què es gasten els diners? Doncs si, així és. Com tu, com jo. A no ser que entris en el programa “Banc d'Hores” en el qual, a canvi del teu treball, et donaran una remuneració simulada que t'obligaran a invertir en la mateixa escola (encara que tu tinguis necessitats més importants i urgents a cobrir).

Al meu entendre, les persones que treballen en tasques de manteniment, jardineria o neteja en una escola, haurien de tenir un sou, un contracte i alta a la seguretat social. I haurien de poder decidir per elles mateixes a què destinen els seus guanys, sigui en excursions escolars sigui en comprar-li un iPad al germà gran, perquè aquesta és, a vegades, la verdadera prioritat.

COMENTARIS

Banc d’hores
Anònim, 18/04/2019 a les 23:48
+0
-0
M’he quedat ben parada! Caram, això si que em farä rumiar!! Jo sempre dic No estar d’acord en només donar i donar, a canvi de rés -exemple banc d’aliments i altres ajuts-,. Després de llegir aquest article, ja no ho tinc tan clar. Ves per on 😔😔
Exacte, "prioritats"!
Anònim, 20/04/2019 a les 17:04
+0
-0
Comprar un iPad per al germà gran és prioritari a pagar una quota escolar, amb què se suposa que els fills pobres tindran les mateixes oportunitats que els fills rics. I la cultura de l'esforç. no donar res a canvi de res. Si no ho tenim clar, en el futur tindrem uns vividors que no faran pas avançar el país, sinó que l'enfonsaran.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Clara Foz
Treballadora social
Les Caramelles tornaran a envair els pobles del Bages i el Moianès
Les Caramelles tornaran a envair els pobles del Bages i el Moianès | Àlex Gómez Ribera
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 22
«El preu» arribarà al Kursaal l'últim cap de setmana d'abril
«El preu» arribarà al Kursaal l'últim cap de setmana d'abril | Promocional
A la sala gran del Kursaal, el 27 i 28 d'abril