Catalunya, un referent tecnològic

«Deixeu-me ser molt optimista de cara el futur del sector TIC (tecnologies de la informació i de la comunicació), un dels més dinàmics de l'economia catalana»

| 04/03/2019 a les 19:55h
Aquesta darrera setmana he tingut la oportunitat de visitar el Mobile World Congress (MWC19), i l'esdeveniment per startups 4FYN. 

Les dades de l'impacte d'aquest saló segueixen sent espectaculars: 109.000 assistents, empreses de més de 200 països i un impacte econòmic de 473 milions d'euros. 
De les empreses participants, més de 100 són catalanes, 77 d'elles a través de la Generalitat de Catalunya. Durant els dies del congrés, totes elles han tingut la oportunitat de presentar la seva tecnologia als assistents i al món. 

Com cada any, les novetats han estat nombroses, però sense cap mena de dubte les més rellevants estan relacionades amb les possibilitats que pot oferir el 5G. Aquesta nova generació de connectivitat obre un ampli ventall de possibilitats, algunes d'elles presentades durant el congrés com els cotxes autònoms i connectats; la possibilitat de fer operacions a distància; o la descàrrega en segons de grans quantitats de dades. Remarcable també la nova generació de mòbils: flexibles, plegables i preparats pel 5G. Personalment em va sorprendre el gran nombre d'empreses que aposten per la robòtica, tant per ús domèstic com de suport en processos d'atenció al client. 

De casa nostra, destacaria la presència de Fibracat, una empresa destinada a ser un referent en comunicacions tant a Catalunya com de cara a l'exterior; l'ampolla de vi intel·ligent presentada per Eurecat (amb delegació a Manresa) i el celler Roqueta que permet verificar el contingut de l'ampolla sense obrir-la; o el premi APP&town, aplicació desenvolupada en col·laboració amb Ampans. 

Tot i que el MWC es concentra principalment a Barcelona, aquest any la Mobile week ha permès que al llarg del territori català s'hagi pogut reflexionar al voltant de la transformació digital. A Manresa ho hem pogut viure de primera mà amb diferents sessions, com la de drons i internet de les coses a la UPC de Manresa, i la sessió de ciutats intel·ligents al Casino. Destacar també la iniciativa Manresada, activitat que ha permès poder localitzar els diferents punts d'interès de la ciutat combinant les noves tecnologies. 

Deixeu-me ser molt optimista de cara el futur del sector TIC (tecnologies de la informació i de la comunicació), un dels més dinàmics de l'economia catalana. Compta amb 15.757 empreses, que generen més de 105.000 llocs de treball, amb una facturació de 16.667 milions d'euros. Si mirem les Startups (empreses de nova creació que comercialitzen productes/serveis amb l'ús intensiu de les TIC), Catalunya en té més de 1300 i és el referent al sud d'Europa. 

Fins al moment s'ha fet molt bona feina, i els resultats així ho demostren. Cal però no relaxar-nos i continuar per aquest bon camí. Les diferents administracions públiques, tant a nivell de país, com a nivell local han de seguir desenvolupant polítiques que apostin pel suport i el foment de les empreses d'aquest sector. Un motor econòmic del futur i que ha de permetre que Catalunya sigui sent un referent tecnològic. 

Expectant ja per l'edició del 2020! 

COMENTARIS

Esperem!
Marta S., 04/03/2019 a les 23:21
+0
-0
Déu t'escolti!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Marc Fernàndez
Manresà  inquiet del 78, català, i empresari. Llicenciat en Medi Ambient i màster en diferents àrees de gestió empresarial: des de qualitat, seguretat laboral, administració i direcció d'empreses, fins a direcció econòmica - financera.  Fundador de Innio.biz.
 
Ha estat Cap de Demarcació de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i actualment és el vicepresident del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya. 
 
Col·labora en diverses publicacions especialitzades en emprenedoria  i gestió empresarial. 
Quim Masferrer actuarà a Cardona
Quim Masferrer actuarà a Cardona | Promocional
Del divendres 22 al diumenge 24 de març
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 22
«No sin mis huesos» arriba al Kursaal a primers d'abril
«No sin mis huesos» arriba al Kursaal a primers d'abril | Promocional