opinió

Carta oberta als homes i dones de Ciutadans

«L'espai públic mai ha estat neutre o asèptic, sinó que ha reflectit valors o reivindicacions. La invisibilitat de la protesta proporciona també un missatge polític clar d'una suposada satisfacció general»

| 03/02/2019 a les 20:00h
Benvolguts i benvolgudes,

Arran de la denúncia pública que des de l'Oficina de Drets Civils i Polítics
de la Generalitat vam fer de les actuacions d'una vintena de grups d'ultradreta, molts de vosaltres us heu dirigit, a través de les xarxes socials, a l'Oficina i a mi mateix per mostrar el desacord amb la nostra exposició de fets. Com que aquesta oficina és pública i té la inequívoca vocació de ser útil a tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, sigui quina sigui la seva opinió sobre el futur polític col·lectiu, m'he sentit amb la obligació, i les ganes, de fer-vos arribar uns aclariments en forma de carta oberta.

En primer lloc, dir-vos que teniu raó quan preciseu que ningú es converteix en membre de l'ultra dreta només per haver retirat un determinat símbol polític col·locat espontàniament a la via pública. De fet, jo mateix admeto haver arrencat adhesius en alguna ocasió. El que volem denunciar, des de l'Oficina, són els grups organitzats que es dediquen a sostreure i destrossar simbologia política en domicilis particulars, edificis públics, seus d'entitats o a places, carrers, barris o municipis on la reivindicació que representa aquella simbologia és l'expressió pública d'una opinió àmpliament majoritària.

Convindreu amb nosaltres que quan un grup de persones es desplacen lluny de casa seva per aparèixer en un determinat poble de nit, amb la cara tapada i equipats amb escales, cúters i altres estris potencialment perillosos, per eliminar de l'espai públic o d'edificis concrets una sèrie d'objectes amb els quals la majoria de veïns i veïnes d'aquella població se sent identificada, aquesta acció té la clara intenció de coartar la llibertat d'expressió, d'amenaçar, d'intimidar i d'humiliar. Són aquests grups els que qualifiquem d'ultra dreta.

I no només perquè la seva voluntat i actitud és contrària a la pluralitat ideològica i a l’exercici del dret de protesta, sinó també perquè hem detectat entre els seus integrants a persones que militen o han militat en partits racistes, falangistes o fins i tot neonazis. Per si amb tot això no n'hi hagués prou, un senzill seguiment de les connexions i suports d'aquests grups a les xarxes socials, ens condueixen ràpidament a continguts ideològics molt propis de l'extrema dreta: antifeminisme, rebuig a la immigració, animadversió cap a les idees, col·lectius i persones d'esquerres i, evidentment, ultranacionalisme espanyol.

Vull aprofitar, si m'ho permeteu, per compartir amb vosaltres una reflexió sobre el concepte de neutralitat de l'espai públic al qual sovint us referiu, per dir-vos que, des del meu punt de vista, en realitat l'espai públic mai ha estat neutre o asèptic, sinó que ha reflectit -i així ha  de ser- valors, idees o reivindicacions. De fet, el paisatge urbà està carregat de significació política i ideològica, des dels noms dels carrers, places i equipaments públics, als monuments erigits en honor a algú o alguna cosa, passant per la silueta dominant dels edificis religiosos o l'omnipresència de marques comercials i reclams publicitaris.

Fins i tot la invisibilitat de la protesta proporciona també un missatge polític clar, que no és el de la neutralitat sinó el d'una suposada satisfacció general amb l'statu quo i el règim vigent en cada moment. És per això, precisament, que les dictadures sempre s’afanyen a retirar les expressions de protesta de l'espai públic.

Per últim, insistir en allò què ja us hem dit altres vegades, que l'Oficina de Drets Civils i Polítics està a la vostra disposició i que, en relació a fets com els de dissabte passat, si bé els representants polítics han de saber encaixar les crítiques i les protestes, també al carrer, mai acceptarem que aquestes protestes es converteixin en agressions físiques. Rebeu una salutació ben cordial.

COMENTARIS

no manipule por favor
happy, 04/02/2019 a les 12:25
+0
-0
Es bueno que reconozca que usted ha arrancado símbolos de la vía pública, aunque no diga si sólo o en grupo, con las uñas o con un cuter. Así que calificar de ultraderecha a quien hace lo mismo que usted me parece un exceso, cuando sabe que en su gran mayoría son afiliados de partidos con representación en el Parlament, no falangistas ni neonazis . Lo hacen solos o en grupo, de dia o de noche, pero evitando siempre conflictos con quienes los ponen, y ni un cuter ni una escalera son armas ni instrumentos peligrosos. Son del pueblo o de la comarca, y si muchos van cubiertos es por evitar que sean reconocidos y algún hiperventilado secesionista le quiera hacer luego la vida imposible o le agreda, cosa que sabe pasan.Son catalanes y defienden la libertad de expresión y la pluralidad política, y por eso no quieren que la calle ni los edificios públicos sean ocupados de forma permanente por simbología de un proyecto politico determinado. Usted lo dice, es propio de dictaduras apoderarse del espacio publico; es cierto, con el franquismo la entrada y salida de los pueblos estaba anunciada con un gigantesco yugo y flechas, ahora con una estelada. Usted lo justifica porque dice que una" mayoría" del pueblo se siente identificada con esos símbolos y se cree con derecho a imponerlos mas allá de sus balcones particulares ,pero la democracia es precisamente el respeto a la minoría, o no minoría, que no se identifica con ello.La libertad de expresión se garantiza con lo que cada cual decide ponerse en su solapa o en su balcón, pero los espacios públicos son de todos y los únicos valores o símbolos que deberían reflejar son los comunes a todos, no los suyos o los mios. Por eso se retiran uns y no se ponen otros. Lo malo de usted es que utiliza su cargo público de servicio al ciudadano para servir a su ideología no al pueblo..
Para terminar
Happy, 04/02/2019 a les 12:33
+0
-0
En definitiva, usted lo q quiere es el monopolio del marketing político en las calles para vender su proyecto, y eso sí q va contra la libertad de expresión y la democracia.
picar ferro fred
Nom, 04/02/2019 a les 13:19
+0
-0
Piques ferro fred. Aquesta gent es mou per consignes que els van passant, no per sentit comú.
Mas claro
J.antonio, 04/02/2019 a les 21:02
+0
-0
Se puede escrivir con letras mayusculas para verlo mejor pero no se puede esplicar mejor,de todas maneras los de siempre no estaran de acuerdo,no quieren dialogar solo enfrentamiento eso les da votos en la españa profunda.
voleu democràcia?
Anònim, 05/02/2019 a les 06:34
+0
-0
Fa gràcia que vostè ens parli de democràcia, quan està pagat pels mateixos que promouen la unilateralitat com a projecte polític, que embruten els espais públics, que titllen de fachas a qui no pensa com ells, que promouen la supremacia del poble català....... etc,etc,etc...

Hi ha 194 estats al món i cap us ha reconegut, els indepes escocessos i la ultradreta flamenca són els únics que us són favorables. Per tant, no ens vingui a parlar de feixisme o llibertats.
Aixó es viure bé.
Des del terrat, 05/02/2019 a les 11:22
+0
-0
Aquest sí és espavilat. Amb un sou de prop de 5.000 euros al mes, es pot dedicar a fer escrits, de fet deu ser la unica feina que te.- ...... de la Cup a la burgesia, un petit pas ben donat.
La CUP
Anònim, 05/02/2019 a les 21:40
+0
-0
Sempre parla el que més ha de callar
Relator
Anònim, 06/02/2019 a les 16:09
+0
-0
Y si este individuo le colocamos de relator neutral en las negociaciones con el estado español?
sempre igual
Anònim, 06/02/2019 a les 20:28
+0
-0
Quan arrencaven el toro del Bruc pensaveu el mateix? I AIXÒ QUE NO TENIA CAP CONNOTACIÓ POLITICA. Ara hi ha gent que s'organitzen pot ser perque el veïns tenen por que el vegin i se assenyalats i per aixo ho ha de fer altre gent
La Cup
Atila, 08/02/2019 a les 13:42
+0
-0
Ese partido comunista, anti-sistema, anti-sistema, etc., aliados con el partido de Pujol ¿(Coalicio d'Unitat Pujolista?

Quieren la indapandenchia porque, segun los economistas de salón a la Carta de la casposa derecha catalana, somos muy solidarios con el resto de los españoles, Espanta ens roba, etc. ¿Pero vosotros no sois comunistas o socialistas.

Que pena!
80k€
Anònim, 11/02/2019 a les 22:12
+0
-0
De antisistema i anticapitalista a cobrar 80k€ annuals pagats pel sistema... en aquest pais ja he vist de tot!! Alternatius votant a Mas i Cupaires comprant al Zara... massa demagogia... la culpa tb la te espanya! 😂
Siguem sincers
Anònim, 12/02/2019 a les 19:05
+0
-0
Podrien comentar moltes coses respecte a l'article del senyor Majó, però sincerament no cal. L'Oficina de Drets Civils i Polítics és un "xiringuito" més de l'establishment, que des de dècades, te muntat el món nacionalista, ara independentista, primer perquè visquin com marajàs les persones "enxufades" i segon per lluir d'organismes pseudo defensors de drets, quan tothom sap que a Catalunya hi ha ciutadans de primera i de segona (era així amb el franquisme, amb el pujolisme i amb la republiqueta)

Senyor Majó, vostè i l'oficina que representa mai defensarà als catalans que pensen diferent a vostè, es així, i per molt que s'esforci amb missives se'l veu el llautó i vostè ho sap. No cal dir res més.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Adam Majó
Director de l'Oficina de Drets Civils i Polítics del Govern de la Generalitat. A Twitter és @adammajo
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 23
«El preu» arribarà al Kursaal l'últim cap de setmana d'abril
«El preu» arribarà al Kursaal l'últim cap de setmana d'abril | Promocional
A la sala gran del Kursaal, el 27 i 28 d'abril