Manresa 2020. El camí sostenible

«El 2020 la UE exigirà als municipis que la taxa de recollida selectiva sigui superior al 50% sota pena de multa i (avís a navegants) per al 2030 la quota puja fins al 90%»

| 26/10/2018 a les 13:02h
Els diaris en van plens. Aquests dies, podem veure multitud de noticies relacionades amb el canvi de model de recollida d'escombraries en algunes poblacions de la Catalunya Central. Al Bages i al Berguedà algunes d'elles ja ho han fet i fins i tot n'hi ha que han estat pioneres a nivell de país. 

Com molts heu pensat, parlo del porta a porta i de les novetats dutes a terme en poblacions com Santpedor, Navarcles, Cercs, Artés. També parlo de les modificacions del sistema de contenidors convencionals (obertura amb targeta o xip) per intentar forçar, per una banda, una major implicació ciutadana en la tria selectiva i, per l'altra, evitar que els incívics de les poblacions on s'aplica el porta a porta omplin els contenidors de les viles o ciutats veïnes de deixalles que després aquests últims, sense haver-les generat, n'hagin de pagar la factura (35,60 euros/tona cànon deposició controlada residus i 17,80 euros/tona cànon sobre la incineració controlada de residus municipals per aquest 2018). Aquests cànons són mesures impositives, el preu del qual anirà en augment en tant que busca coartar l'abocament massiu de deixalles al vas de l'abocador i que en bona mesura són susceptibles de ser valoritzades.

Està bé, però, que anem prenent consciència de la importància de gestionar adequadament els residus que generem. El fins ara escoltat "jo ja pago la taxa de recollida de residus i ara que l'ajuntament faci el que li pertoca" no s'aguanta per enlloc i el primer que pot provocar és, com de fet ja va passant, que veiem incrementada la taxa de recollida d'escombraries un any rere l'altre. Cal, doncs, fer un doble esforç: per un costat els administrats cal que ens exigim un major grau d'implicació amb la tria selectiva i, per l'altre, cal demanar als administradors municipals que trobin un millor sistema de recollida capaç d'assolir uns resultats que siguin realment suficients i satisfactoris molt més enllà de l'actual 41% que tenim a Manresa. El 2020 la UE exigirà als municipis que la taxa de recollida selectiva sigui superior al 50% sota pena de multa i (avís a navegants) per al 2030 la quota puja fins al 90%, el que comportarà amb tota seguretat un canvi o algunes modificacions en l'actual sistema aplicat a la nostra ciutat. 

Del porta a porta es diu (aconsegueix taxes del 60-80%) que no es pot aplicar a les ciutats (aviat es comprovarà a Berga). És diu que la tecnologia pot ser una bona eina (aviat es comprovarà a Balsareny). Personalment, no m'atreviria a afirmar amb rotunditat quin ha de ser el model que hauria d'adoptar la ciutat de Manresa pels propers anys, tot i que des de la FAVM a la fira Ecoviure en proposem un. El que sí m'aventuro a afirmar és que amb el tema del reciclatge "por la cuenta que nos trae" hem de ser crítics, però sobretot responsables!

COMENTARIS

Estem fen tard ??
Bagenc, 30/10/2018 a les 09:34
+0
-0

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Toni Erro
Mosso d'Esquadra. Expresident de l'AVV de Cal Gravat. Membre de l'executiva local del PDeCAT Manresa.
Les Caramelles tornaran a envair els pobles del Bages i el Moianès
Les Caramelles tornaran a envair els pobles del Bages i el Moianès | Àlex Gómez Ribera
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 20
«El preu» arribarà al Kursaal l'últim cap de setmana d'abril
«El preu» arribarà al Kursaal l'últim cap de setmana d'abril | Promocional
A la sala gran del Kursaal, el 27 i 28 d'abril