Et desallotgen per amenaça de ruïna, i et trobes sol i desemparat

Article en primera persona de dos dels inquilins de l'edifici que es va ensorrar parcialment al carrer Galceran Andreu, 12

Ets un resident al casc antic de Manresa i una tarda qualsevol, de cop i volta et diuen que desallotgis perquè l'edifici amenaça ruïna i surts de casa teva corrents, sense diners ni documentació o altres pertinences. Per a tu s'ha produït una catàstrofe com podria haver estat un incendi, un terratrèmol o un atemptat.

El que ja l'endemà entens és que et trobes sol i que vista la manca d'organització que no sigui la d'apuntalar i examinar tècnicament l'ensorrament, caldrà que et continuïs espavilant pel teu compte i, més o menys, al mig d'una situació traumàtica i de desempar creixent, si ets prou eixerit i tens un entorn favorable te'n surts provisionalment.


Quatre o cinc dies després, i encara abans de treure'n l'aigua clara al que t'ha passat, et trobes casa teva tapiada i llegeixes als diaris que tothom qui ho necessitava està reallotjat i durant dos dies ha retirat els seus efectes personals. I aixó no és així. Els veïns de color negre van desaparèixer la mateixa tarda dels fets, probablement espantats per la seva falta de documentació. Altres veïns te'ls trobes en pèssimes condicions per Manresa i et comenten que estan dormint al carrer, i aixó origina aquest article.

Conciutadans en gravíssima situació d'exclusió social, fossin okupes o propietaris d'una vivenda heretada i sense aigua corrent, que de cop i volta perden el poc que tenien com a referència existencial. I constates les mancances que per a tu s'han fet evidents: cap suport psicològic, cap ajuda de voluntaris per treure del bloc les teves pertinences més importants, cap oferta de reallotjament d'emergència per a situar-te els primers dies encara traumatitzat (dos dies després et diuen que per la Fira Mediterrània tot està ple), i una llarga llista...

En definitiva, al mig d'una situació catastròfica traumàtica personal i col·lectiva la manca d'acompanyament, de mitjans de suport social públic i privat i les dates no han funcionat satisfactòriament fins ara. Aviat està previst que ens reunim amb l'Ajuntament i veurem si no s'empeny més conciutadans cap a la desesperació i la marginalitat social. No totes les catàstrofes són iguals ni reben el mateix tracte. Uns fets per reflexionar, ja que ben segur, vist l'estat dels habitatges del casc antic de la ciutat, tornaran a passar. Passarà el mateix? La víctima pot ser qualsevol dels nostres veïns i de moment l'únic que la ciutat ha guanyat és un altre bloc tapiat i abandonat i més ciutadans sense sostre.

COMENTARIS

Esquerra republicana?
Joan Muntaner , 08/10/2018 a les 07:48
+0
-0
Comença a ser preocupant això d'Esquerra a Manresa.

Primer el culell i la estafenell fent-nos passar vergonya, ara la Santolaria i el Aloy humiliant a la gent dia si dia també.

Els vaig votar, i com em vaig equivocar... Mai més, demagogs!
Destrozado
Anònim , 08/10/2018 a les 08:17
+0
-0
He perdido mi casa, dicen que estamos realojados pero es mentira, quisimos ir con amigos porque el Ayuntamiento nos mandava a un hotel de Terrassa, que cuenten la verdad por favor, basta de mentir.
La Manresa desconeguda
Anònim, 08/10/2018 a les 09:45
+0
-0
El Barri vell, i molt especialment el carrer de Santa Llúcia i els seus voltants, és un sector amb molts habitatges en mal estat, i on hi viu una part molt important de gent vinguda del continent africà, molt especialment del Magreb, sense ingressos propis més enllà de les ajudes socials.
Per una part ens gastem molts diners en obres com la rotonda de la Bonavista, que ningú té clar que és el que millora, les obres de la Via de S.Ignasi, posem en marxa campanyes solidàries com les del #volem acollir#, i després davant de fets com el que ens ocupa, no sabem a on reallotjar la gent que ho pateix?, potser que abans d'emprendre determinades accions, pensem abans amb les seves conseqüències...
Qui és el regidor d’habitatge?
Anònim, 11/10/2018 a les 09:34
+0
-0
Qui és el regidor d’habitatge?
Joan Calmet, i crec recordar que no és d’ERC. Però res, criticar a ERC està de moda.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Josep Noguer i Mariana Fiksler
Inquilins del bloc ensorrat al carrer Galceran Andreu, 12
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 19
L'agressor, a la dreta, en el moment que llança el braç contra el mòbil
L'agressor, a la dreta, en el moment que llança el braç contra el mòbil | Arxiu particular
«El Mag d'Oz», de MTM
«El Mag d'Oz», de MTM | Promocional
A la sala gran del Kursaal, el diumenge 3 de març