Solucions locals per a problemes globals

«Segons l'OMS més de 7.000.000 de persones moren anualment de forma prematura a causa de la contaminació de l'aire»

| 07/08/2018 a les 08:02h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 07/08/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Si ens prenguéssim uns minuts per fer una llista dels problemes més greus als quals haurà de fer front la humanitat durant els propers anys, no tinc cap mena de dubte que una gran majoria coincidiríem en posar en els primers llocs el fenòmen de l'escalfament global. Temperatures mitjanes cada cop més altes, desglaç dels pols amb la conseqüent pujada del nivell del mar, inundacions, augment dels fenòmens meteorològics extrems (fortes tempestes, grans incendis), zones amb major dificultat d'accés a recursos hídrics i alimentaris (el que podria actuar com a detonant de guerres i/o provocar amb tota seguretat fenòmens migratoris força més importants als que veiem en l'actualitat)… aquests són només alguns dels problemes secundaris que es deriven del canvi climàtic, un problema que no podem oblidar, en som directament responsables. 

Ben mirat no resulta gens sorprenent que reproduïm a escala global allò que ja practiquem a nivell de carrer: fumem tot i saber que ens mata a poc a poc, ens automediquem, ens droguem, tenim pèssims hàbits alimentaris, guerregem… i també continuem conduint cotxes tot i saber que provoquem la nostra pròpia cocció i la de tot el nostre planeta.


Donaré per descomptat que si han arribat a llegir fins aquí és perquè els preocupa mínimament el cas i per tant, deixaria les lamentacions i passaria a la fase de recerca de solucions. Què hi podem fer els manresans i manresanes per col·laborar mínimament a la noble causa, sense haver de calar foc al nostre vehicle? Jo ara tampoc voldria que ningú es sentís malament per agafar el cotxe aquest matí, tot i que val la pena recordar que la mobilitat per carretera genera una part important de les emissions de CO2 que provoquen l'efecte hivernacle i a més, és la principal font d'emissions de contaminants a l'atmosfera. També, faig constar que segons l'OMS més de 7.000.000 de persones moren anualment de forma prematura a causa de la contaminació de l'aire. Però deixem les dades i anem a reclamar (tal com deia)allò que poden fer els consistoris locals. Ens podríem centrar en demanar als nostres ajuntaments algunes mesures valentes i decidides pel foment no tan sols del transport públic (més freqüència, carrils bus per guanyar en eficiència, un preu més competitu i que no admetés excuses i cercar les 0 emissions), també el foment de la bicicleta amb carrils bici útils de veritat i amb ajudes públiques a l'adquisició de bicicletes elèctriques (com ja fan a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i recentment a Artés).

O afrontar el problema endèmic de la congestió de cotxes fomentant mesures per allunyar els vehicles contaminants i sorollosos de les zones habitades, creant les illes de vianants i els aparcaments dissuasoris. Això d'entrada i entenent que s'han de fer amb una visió global de la ciutat, estaria força bé. A més, per afegir-hi més motius per afrontar aquests problemes, segons les Nacions Unides l'any 2050 el 70 % de la població mundial viurà a les ciutats (el 80% en el cas d'Europa), per tant, sens dubte que una de les claus de l'èxit rau en l'actitud que prenguem al respecte, tant l'administració local com nosaltres com a ciutadans durant els propers anys.

Acabo amb una dita que no es va crear exactament per aquest context, però tanmateix té relació amb el títol i reflecteix a la perfecció la idea principal imbuïda en aquestes línies. Pensa en global i actua en local. I de moment... –ahí lo dejo

COMENTARIS

En la base d'aquest problema està la sobre-població mundial...
Bagenc, 17/08/2018 a les 17:04
+0
-0
Som com una plaga pel planeta, la pitjor que hi hagut mai des de que es te memòria, la sobre-població comença ja a nivell local, fins a nivells mundials, però que es considera sobre-població?,
Es un fet que es produeix quan una elevada densitat de població, provoca l'empitjorament de l'entorn, disminució de qualitat de vida, i/o situacions de fam i conflictes etc. això referit a l'espècie humana..podeu consultar la wilkipèdia..Superpoblaci%C3%B3n,

dit d'una altra manera, som masses i a mes generem masses residus, gastem masses recursos naturals, necessitem a mes molta energia per portar a terme les nostres activitats que "considerem normals", i sovint aquestes fonts energètiques provenen de fonts extremadament perilloses per la salut humana i per tota la vida en general, com es la energia nuclear.

Totes les especies generen molts descendents per tal d'assegurar-se la continuïtat, i es la natura la que s'encarrega de posar les coses a uns nivells sostenibles: depredació, epidèmies..etc. però la raça humana, en virtut del seu desenvolupament racional, a aconseguit, en part, saltar-se aquestes lleis, i prolifera molt mes del que es sostenible, i quins paisos son els que mes hi contribueixen?, si parlem en termes de número d'individus doncs com es de suposar, els menys desenvolupats.. Amb l'africa al capdavant, i a mes si a sobre son musulmans, el còctel encara resulta pitjor i mes difícil de solucionar. Tan es així que la ONU fins i tot a interpel·lat als musulmans d'aquells paisos, perquè reformin l'Islam, per tal de frenar la natalitat, doncs l'Islam predica el "crecer y multiplicaos".....entre d'altres predicaments..NVZ0ZPfE8s Podeu activar els subtítols en catalàW4FTcBTh7s

Ho prenem consciència de quin es el veritable problema, o anem camí del pedregar, es a dir ho s'implementa un estricte control de la natalitat en aquells paisos, i a occident, deixem aquesta dèria del "creixement econòmic"o no hi ha res a fer, a mes serà un continu allau d'immigrants provinents d'aquells paisos, però per desgràcia, aquest grups pro "volem acollir", només veuen el tema humanitari..

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Toni Erro
Mosso d'Esquadra. Expresident de l'AVV de Cal Gravat. Membre de l'executiva local del PDeCAT Manresa.
Torna la Festa de la Llum
Torna la Festa de la Llum | AjM
Del divendres 15 al diumenge 17 de febrer
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 17
L'agressor, a la dreta, en el moment que llança el braç contra el mòbil
L'agressor, a la dreta, en el moment que llança el braç contra el mòbil | Arxiu particular