Tots els colors per la República de tothom

«Malgrat el desconcert d'aquests mesos, només podem ser optimistes: tenim poble, tenim un projecte polític integrador i igualitari, i davant només la indecència i la imposició»

per Carles Badia Bosch , 6 d'abril de 2018 a les 17:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
I ara què? Portem mesos intentant respondre'ns aquesta pregunta i de moment només en treiem més preguntes i incerteses. És per això que us compartim una sèrie de reflexions de l'ANC de Manresa encaminades a intentar trobar algunes respostes.

A qui ens enfrontem? Els fets d'octubre i la imposició del 155 ens han dibuixat qui tenim davant: un Estat autoritari que no només formen les institucions públiques sinó el poder en majúscules, que inclou els mitjans de comunicació, les patronals, les grans empreses...I sabem que no és una ofensiva passatgera, el 155 és l'aposta estratègica de l'Estat per Catalunya i per molt que s'aixequi formalment aquesta és la seva oferta. Utilitzen el poder contra la ciutadania (republicana o no). Així doncs, la lluita per la República és una lluita per la democràcia i contra el poder.


Què hem tingut de bo? Els fets d'octubre han tingut un element amb una potència descomunal (per això hem fet el que hem fet) que no recordem prou sovint: la combinació d'unes institucions que han posat per davant fer efectiva la voluntat popular a la imposició i una energia popular desbordant i conseqüent, que s'ha anat ampliant a base, sobretot, d'actuar. I totes dues parts, amb els seus ritmes, a la una. Aquesta és la lliçó a recuperar des d'ara mateix.

Què tenim? Aquesta és una pregunta important. A nivell institucional, tenim una majoria republicana aconseguida en les pitjors condicions, i un ventall legislatiu pre155 que és la millor carta de presentació de cara a guanyar la República entre la nostra gent (republicana o no). Davant la desigualtat, la indecència i el robatori del patrimoni públic al servei dels interessos privats que ens ofereix l'Estat, tenim un paquet de lleis avançades socialment a implementar i que (i això és important) no són patrimoni de ningú, sinó que van ser votades amb àmplies majories. I a nivell de carrer, tenim un poble que bull. Que ha demostrat ser madur i capaç d'autoorganitzar-se, que inunda el carrer a favor de la República, però també contra la repressió, en vaga feminista o per unes pensions dignes. I que té una eina com el procés constituent de cara a construir un futur decent i compartit. Alhora, però, també necessitem noves maneres de treballar que responguin al nou context. Clarificar les funcions dels nostres espais organitzats de masses, com la mateixa Assemblea, Òmnium o els CDR.


Què hem de millorar? Segurament moltes coses, però ens centrarem en cinc aspectes. En primer lloc, ens reivindiquem com a poble madur capaç de prendre les seves pròpies decisions. Ens ha mancat una direcció política més àmplia i democràtica i sobretot explicacions. Per una qüestió de respecte, però sobretot perquè tenim el convenciment que fer servir aquesta intel·ligència col·lectiva és clau per sortir del moment actual. En segon lloc, hem de posar al seu lloc la lluita contra la repressió. Ha de tenir per objectiu no normalitzar la situació i ser ofensiva, ser una eina més per a la consecució dels nostres objectius polítics. I ha d'aglutinar una majoria més àmplia que la pròpiament republicana, però alhora no renunciar a posar l'adversari davant del mirall. En tercer lloc, ens falta identificar amb profunditat què ha fet canviar gent que abans no era republicana i ara sí. Les conclusions que en treguem seran importants de cara a incidir-hi i ser més. En la recuperació i aplicació de les lleis suspeses creiem que pot haver-hi una pista. En quart lloc, ens cal valorar més bé com ens projectem internacionalment: darrerament hem vist que, gràcies al treball de moltes persones (exiliades o no) i col·lectius i la mai prou agraïda contribució de l'Estat, a Europa es parla del cas català i de la deriva autoritària espanyola. Ara bé, també hem vist el joc d'interessos que dirigeix la Unió Europea i, per tant, ens caldrà ampliar molt més el radi d'acció de la nostra política internacional. I, en darrer lloc, hem de tornar a engreixar l'engranatge que ens va fer imparables: unes institucions que posin la voluntat popular al centre i un poble viu i mobilitzat, tots a la una.

Malgrat el desconcert d'aquests mesos, només podem ser optimistes: tenim poble, tenim un projecte polític integrador i igualitari, i davant només la indecència i la imposició. Cal ser intel·ligents, generosos i generoses, i actuar amb determinació i confiança dels uns amb els altres sobre la base d'un projecte compartit. Cal tornar a pintar tots els colors de la bandera de la República. És el compromís de l'Assemblea i us animem a participar-hi!

 

Participació