Consumisme, nadal i il·lusió

«És bo ser crític amb tot, però hi ha festivitats marcades en el calendari de botiguers i compradors que són més banals que d'altres»

| 02/12/2017 a les 16:49h
Amb l'arribada del mes de desembre, arriba també la campanya de Nadal, en la qual determinades botigues aconsegueixen fer, irònicament, el seu agost.

És indubtable que una quantitat ingent de festivitats (tant pròpies com importades) estan principalment pensades de cara al consum i al dispendi. El recent Black Friday en va ser un clar exemple. A la Xina –principal importadora d'idees-, per exemple, celebren en tres ocasions el Sant Valentí i així fins un llarg etcètera.

Les crítiques cap al consumisme de la campanya de Nadal no es faran esperar i començaran a sentir-se des de ben aviat, i a aquells que ho facin, no els faltarà la raó. No obstant, tots aquells que hem tingut la sort de néixer en un bon entorn familiar i amb uns mínims recursos (per mínims que aquests siguin) segur que recordem amb molta il·lusió l'arribada dels reis, les cavalcades, i el despertar-se l'endemà i trobar les joguines, desembolicar-les... més que els regals, en recordem la il·lusió.

Malgrat el consumisme que el Nadal implica, hi ha dates que, sense cap mena de dubte, es basen única i exclusivament en la compra i no involucren, ni de lluny, aquests sentiments i ensenyaments com són l'espera, la paciència, la il·lusió o la necessitat de comportar-se correctament per tal de veure's recompensat. És bo ser crític amb tot, però hi ha festivitats marcades en el calendari de botiguers i compradors que són més banals que d'altres i, qualsevol que hagi tingut la sort de viure aquestes experiències nadalenques, de ben segur que prioritza prosseguir-les amb els petits de la casa en comptes d'aturar-les amb l'únic objectiu de frenar el consum.

Els regals no substitueixen el caliu familiar ni haurien de venir acompanyats de la falta de tots aquests valors anomenats en el paràgraf anterior. Quan són el complement a tot això, el consumisme és secundari i el Nadal es converteix en la festivitat de la qual molts en tenim un gran record.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Adrià Harillo
Membre de l'Associació Espanyola de Crítics d'Art i Investigador Visitant a la Universitat de Tel Aviv
Aquest cap de setmana torna la Fira de l'Aixada a Manresa | Aina Font Torra
01/01/1970
Del divendres 23 al diumenge 25 de febrer
01/01/1970
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 24
VÍDEO Els jugadors abracen l'aficionat al final del partit cotra l'Araberri | Canal Taronja
L'Orfeó Català i l'Orfeó Manresà cantaran plegats a Manresa | Promocional
01/01/1970
Al Kursaal, el dissabte, 24 de febrer