Perquè la 26a Festa Major Alternativa? Reflexions de sobretaula

«Si tenim una societat on les dones, les lesbianes i les trans pateixen agressions de festa contínuament, no és just que 1/17 part dels concerts de la festa major alternativa els puguin viure amb seguretat que no patiran cap agressió?»

| 02/09/2017 a les 10:02h
Ja fa sis dies que ha acabat la 26a edició de la Festa Major Alternativa de Manresa (FMA). Cinc dies per a les persones dels col·lectius, ja que el dilluns vam estar recollint la plaça a la tarda. Sense comptar amb el «bonus extra» del cercatasques, suspès en el seu dia per als atropellaments ocorreguts a Barcelona per a organitzar una concentració per rebutjar-los i també rebutjar el racisme i la xenofòbia posteriors cap a la comunitat musulmana. Ja ha passat una setmana i ja tenim el cap prou fred per fer unes quantes reflexions de sobretaula amb les persones que l'hem organitzat, amb les amigues i amics que ens donen la seva opinió o amb les nostres mares i pares. Per nosaltres fem la sobretaula d'una feina que va començar amb les assemblees cada dos diumenges a la tarda al desembre del 2016, fa nou mesos.

Ja fa dotze dies que va començar la FMA, inaugurada aquest any amb un «room scape» a l'anònima (120 persones en 4 torns amb una hora per trobar la clau per poder sortir de la sala), el joc del killer (unes 150 persones que s'han de matar entre elles amb baguettes de pa, papers de WC o fent una conga) una xerrada sobre la revolució del 36 a Manresa i una marató de grups locals a la tarda. Això només entre dilluns i dimarts, sense haver arribat al sopar popular. I això em serveix per començar amb el primer; perquè FMA? Doncs per a generar comunitat, conèixer les persones del teu barri, poble o ciutat que no coneixies, parlar amb qui et sona de vista, tenir converses interessants amb qui durant l'any et dius hola i adéu o compartir vivències intenses amb els nostres amics i amigues. Perquè això només passa durant la FMA. Perquè vam acabar el «room escape» i vam anar a fer una birra amb les 25 persones que hi havia al nostre torn a un bar, ajuntant les taules i demanant-nos els noms quan durant l'any estaríem en 6 taules diferents. Perquè establir relacions sanes entre nosaltres és una de les maneres més potents de transformar la societat, i amb els actes que fem a les tardes ens podem relacionar i crear altre tipus de vincles.

Ja fa deu dies del sopar popular, on prèviament hi va haver una xerrada de les experiències revolucionàries al Kurdistan i a Chiapas (comunitats Zapatistes). A la xerrada hi havia unes 70 persones, moltes d'elles no acostumades a anar a xerrades en espais polititzats com podria ser l'Ateneu la Sèquia o l'Ateneu Anarquista la Ruda. Doncs aquí un altre; Perquè la FMA? perquè els actes al carrer, oberts i durant els dies de Festa Major Alternativa arriben a una gran quantitat de persones, moltes més de les que aconseguim arribar durant la resta de l'any. I totes les persones que hi assistim, tant les que freqüentem xerrades com les que no, aprenem juntes. Al sopar popular, hi havia unes 300 persones i la veritat que un molt bon ambient, completat per un concurs d'agarrotins de nivell i un concert d'Ska. I encara no hem arribat a lo fort, perquè segons la opinió massiva i els números de gent a la plaça lo fort comença dijous.

Dijous comença els dies forts de la plaça a la nit, amb 3 concerts per nit. Per qui no ho sàpiga, dijous a les 15h totes les persones dels col·lectius que organitzen la FMA; Fot-li foc, Ateneu la Sèquia, CUP, Arran i la PAHC estan convocades a la plaça per muntar-la, cadascú les seves barres i plafons corresponents. I aquí el segon; perquè la FMA? Perquè ens serveix per aprendre a autoorganitzar-nos, a que si volem que les coses funcionin ens ho hem de currar, que ningú ens regalarà res (l'ajuntament ens posa els pol iclins i l'estructura de l'escenari, res més). Si volem que prevenir i resoldre els conflictes (que n'hi ha cada dia a la plaça) farem torns de seguretat, coordinats amb la creu roja i tindrem un protocol per aturar el concert en casos d'extrema violència. Si volem que les barres funcionin haurem de saber canviar barrils, tirar bé les cerveses o vetllar perquè no s'acabi el gel. I un altre; perquè la FMA? Per fer apostes polítiques pràctiques com tenir cervesa artesana Pirata, així fomentar un consum responsable, generant economia al territori, amb un producte de qualitat i on els treballadors/es ens assegurem que tenen bones condicions laborals.

Des del dimarts i ja fins diumenge es va obrir cada dia a la plaça durant els horaris de concerts el Punt de Gestió d'Agressions de gènere (cisheteropatriarcals). Per qui s'ho pregunta (jo fa 6 mesos no ho sabia), Cis vol dir que estàs còmode amb el gènere que t'han assignat al néixer (o sigui que no ets trans), hetero vol dir que dins la dicotomia home/dona, sents atracció pel gènere contrari al teu i patriarcal és el sistema de dominació que històricament ha imperat de l'home sobre les dones i la resta d'identitats de gènere. Ser cis i hetero es considera lo normal en aquesta societat i per tant les persones cis i hetero tenim molts menys números de patir agressions que les persones trans, homosexuals, etc.. I els homes-cis patim moltes, però moltes menys agressions que les dones, les lesbianes o les trans. I això és un fet. Tinc moltes amigues que han sigut agredides per tios durant festes en llocs diversos, entre ells la FMA. Que les han tocat, que les han seguit a casa, que les han amenaçat que les violarien o que les han increpat jutjant el seu físic o la seva orientació sexual. O fent un abús de poder perquè hi ha homes (no tots els homes som agressors, evidentment, qui se senti acusat ja sabrà perquè) que necessiten fer abusos de poder per sentir-se alguna cosa en aquest món. Cada dia s'han gestionat 3 o més agressions de gènere en el punt de gestió d'agressions (PGA). Fins i tot noies que han patit agressions a la plaça Sant Domènec han acudit al PGA de l'alternativa. Per tenir un suport emocional, proper i que doni la resposta que la persona que ha estat agredida vulgui. No entenc com es pot criticar això. La gent que ho critica es podria dedicar a criticar totes les discoteques i festivals de Manresa ja que en cap ni una hi ha un lloc on es doni suport a les persones agredides, quan les agressions de festa són el pa de cada divendres i dissabte a qualsevol discoteca o sala de festes de la ciutat.

Saltem al polèmic tema de la zona no mixta durant el concert de Sara Hebe, íntimament lligat amb el punt anterior. Si tenim una societat on les dones, les lesbianes i les trans pateixen agressions de festa contínuament, no és just que 1/17 part dels concerts de la festa major alternativa els puguin viure amb seguretat que no patiran cap agressió? Perquè moltes noies durant i després del concert ens van dir que mai havien estat tant tranquil·les durant un concert, sense haver de mirar quins personatges homes hi havia pel costat que les poguessin violentar. Només per això ja val la pena. I homes, per una vegada que haguem de mirar un concert des de la desena fila no ens passarà res. L'horitzó transfeminista és un concert on tothom estigui barrejat i no hi hagi agressions, però com que de moment això no passa és just buscar alternatives. La igualtat ara mateix no existeix però nosaltres volem arribar-hi. Això no vol dir que tots els homes siguem agressors. Però n'hi ha molts que sí i de forma repetitiva.

Podria parlar d'altres perquè's: De la Festa Major Alternativa infantil, de que cada dia han actuat dones a l'escenari de puigmercadal en diferents bandes, de la perfomance impressionant d'Acció Lila, de lo a gust que marxen les bandes de música després de tocar a l'Alternativa, de lo bé que ens ho passem, de lo malament que ho passem altres vegades havent de gestionar merdes que no ens venen de gust. Però no m'enrollaré més. Que cada persona amb el que ha viscut, ha llegit, ha reflexionat, ha parlat... utilitzi el seu propi esperit crític per fer-se la seva opinió. No us deixeu emportar per les corrents demagògiques, llaureu el vostre pensament que és únic i intransferible. Això sí que sigui dinàmic, que com diu en Turu «la por és un fre, però la vida és moviment». Ah, per cert, per les persones que no els hi va agradar la sessió petarda i que deien que tot era reguetton. 4 o 5 eren de reguetton comercial, però tota la resta era cançons de regueaton o altres ritmes llatins com la cumbia amb lletres feministes i que les canten dones feministes com la miss bolivia o tremenda jauría. Ballar ritmes llatins no és sexista, ho són els videoclips del Daddy Yankee o Pitbull. Només faltaria que ja no poguéssim moure les caderes (que consti que jo prefereixo el rock i el punk).

COMENTARIS

Quasi increïble
Anònim, 02/09/2017 a les 11:15
+29
-17
Om,
et creus les mentides que es diuen i no et molestes a comprovar que son mentides. Te les creus i ja està. I et creus allò que diuen els "teus" però no el què diuen els "altres".
Dius que t'han dit que "mai han estat tan tranquil·les sense ser assetjades". Perdona'm, però t'han mentit i t'ho has cregut perquè estaves disposat a creure-t'ho. Es maximitza a límits insospitats, però les probabilitats que una noia sigui assetjada durant un concert son ínfimes. Sí, a tot Catalunya, al llarg de l'any hi ha nombrosos casos d'assetjaments. Agafa la fracció de casos que es donen en concerts. D'aquests casos divideix-ho pel nombre de concerts que es donen a Catalunya i llavors divideix-ho pel nombre mitjà de dones que hi ha a cada concert. Veuràs que la possibilitat que una noia concreta estigui assetjada en un concert concret és ínfim. Però com que et menteixen et diuen que estan rebent assetjaments a diari. De fet ja ho diuen, una mirada és un assetjament. Llavors sí... només que també reben assetjament de les noies i els nois de les noies.
Om, quan et diguin coses d'aquestes, busca dades, si us plau. Dades oficials. Amb Internet només és una fracció del temps que has estat per fer aquest article.

video instructiu
Anònim, 02/09/2017 a les 11:55
+25
-5
dius que et diuen: "moltes noies durant i després del concert ens van dir que mai havien estat tant tranquil·les durant un concert, sense haver de mirar quins personatges homes hi havia pel costat que les poguessin violentar."
Violentar com. Em dona la sensació que, a l'igual que les feministes, teniu un masclisme profund i anti científic que creu que les dones son més febles psicològicament, quan la realitat és que son més fortes que els homes. Et creus que qualsevol cosa que li passi a una dona, algú massa lleig que la invita a ballar algú que li toca l'esquena sense voler, algú que li fa l'ullet, etc, pot deprimir a una noia durant una setmana...
Dius "no hi hagi agressions, però com que de moment això no passa és just buscar alternatives." d'agressions n'hi ha per les dues bandes i n'hi haurà sempre. No és qüestió de femellisme-feminisme-masclisme. És naturalesa humana. Per tant, m'estàs dient que a partir d'ara s'haurà de separar homes i dones en els concerts.
Saps perquè la gent es pensa que les agressions només van de home a dona? Una és perquè no existeixen entitats per la igualtat. Només existeixen entitats de dones que només maximitzen el què els passa a elles i amaguen el què els passa a ells i l'altra és perquè una mateixa actitud d'home a dona semble greu i de dona a home només fa riure (i sofreixen igual un que l'altre) T'invito a que vegis aquest curt video que et farà riure i t'agradarà:


Quin article!
Miss Bolívia, 02/09/2017 a les 12:05
+27
-2
Primer de tot, que ningú té ni un mínim respecte per la Llengua? Quin poc filtre, quina redacció tan poc digna d'un diari i quin discurs tan i tan mastegadíssim.
Però bé, anem al tema: com a dona a qui sempre li ha agradat sortir de Festa Major, anar a concerts i actes diversos, crec que això vostre no satisfà gens les inquietuds i interessos de la majoria de nosaltres. Els vostres actes són pensats per a vosaltres, i prou. Sou uns JuanPalomo's que no feu cap favor a la normalització d'aquestes condicions que tant dieu que defenseu. Ara, "lo que queda xulu és donar la nota".
Ah, i una última cosa: a les dones també ens agrada sortir de festa amb els nostres amics homes, que estranyes que som, eh?
Les dades no serveixen per a res, pensem en persones siusplau!
Un de la FMA, 02/09/2017 a les 15:42
+11
-11
La veritat els que dieu que no hi ha agressions és que no mireu. Un dia pugeu al lateral de la rampa de l'alternativa i veureu de què us parlem. Per altre banda em sembla una falta de respecte dir que una persona maltractada menteix perquè no és dada. Si a la teva amiga la maltracta el seu nòvio no te la creuràs fins que un jutge digui que és veritat. La veuràs plorar cada dia, li veuràs morats, li veuràs ulleres de no dormir, veuràs el cotxe del subjecte en qüestió esperant-la al carrer però fins que no ho digui un jutge no serà veritat no? Si som persones no podem perdre el valor de l'empatia i la sensibilitat.

Per altre banda, parlant de la festa i la improbabilitat, aquesta FMA hem vist casos de tot tipus, des de tocar el cul a una desconeguda a un grup de tios ameneçant a una noia de violar-la per la poca roba que portava passant per molts casos que no cal explicar. Però fins que no surti en les dades del final del 2017 no en podrem parlar? O fins que un jutge home-exfranquista o convergent o el que sigui dictamini la veracitat del que ha passat, no podem parlar-ne. És més segons vosaltres no es pot ni donar suport'emocional a la persona (que és el que es fa des del punt de gestió de les agressions de gènere).

Una mica d'empatia i sensibilitat, que amb la demagògia que utilitzeu podeu ferir a moltes persones.

Vinga i si teniu propostes per millorar envieu-nos un mail o un facebook a FMA Manresa i us diem la hora per venir a l'assemblea, que per cert és oberta. Si no, podriu-vos davant l'ordinador haters demagogs, perquè la vostra opinió en anònim té menys valor que una partícula de CO2 en el global de l'atmosfera.
Estrella Damm patrocinadors de FMA.
Anònim, 02/09/2017 a les 15:48
+19
-7
Un any més ESTRELLA DAMM, semi-patrocina la FMA. Fer negoci amb aquesta marca vol dur fer publicitat, ja que les barres i sortidors son presencials encara que els organitzadirs rapin el logo amb cartells. ESTRELLA DAMM és una empresa CORRUPTE amb sentencia ferma, a part es original del FRANQUISME (l'avi Canceller va montar Damm sent ministre d'industria amb la dictadura de Franco). No més contradiccions.
FMA en que s'ha convertit?
Anònim, 02/09/2017 a les 16:02
+27
-6
Vergonya aliena tot plegat, us esteu carregant la FMA cada any. La gent que va començar a muntar això als 90 tenien més orgull i pencaven el triple que vosatres.
Crec que no vols pas la igualtat
Anònim, 02/09/2017 a les 20:14
+14
-1
Al de les 15:42,
dius que "les dades no serveixen de res i pensem en les persones". Ara arribes a una bona conclusió. Que les dades no us donen la raó! llavors parles d'empatia cap a les dones (com el masclisme tradicional), no pas cap a homes. Llavors, ens surts amb allò de la masclista "caballerosidad" (no has usat aquest nom), en que deien que a les dones no se les pot insultar que es trenquen (tot assumint que als homes sí).

Noi, t'han dit tantes vegades que els homes maltracten a les dones i les dones no maltracten als homes que t'ho has cregut. T'ho has cregut tan cegament que si et diuen el contrari, si et mostren dades comprovables del contrari, no t'ho vols creure. Prefereixes parlar d'empatia i del sexe dels àngels.
Les dades estadístiques a partir d'enquestes indiquen que els maltractaments a la parella (Psicològics i físics lleus, que son el 95% dels casos) els fan molt igual l'home que la dona. Fes una reflexió: perquè a tu només t'interessa les que es fan contra la dona? T'han fet empassar que la dona és fràgil psicològicament? que és tonta i no el deixa? o que si li passa a l'home no te importància? o sigui ets, potser, un masclista empedreït?
Caram, caram!
Anònim, 02/09/2017 a les 22:56
+12
-0
Aquesta sí que és bona! Un (o una) que firma "Un de la FMA" dient a la resta d'Anònims que "la vostra opinió en anònim té menys valor que una partícula de CO2 en el global de l'atmosfera". Caram, caram, quin nivell! O potser és que quan ha arribat al final de l'exposició del seguit de despropòsits ja no es recordava que ell (o ella) també havia deixat la seva opinió en anònim. En fi, coses...
Els Roper
Anònim, 03/09/2017 a les 10:01
+14
-1
Om, ets jove i no sé si vas veure alguna vegada una sèrie britànica molt divertida que es deia Els Roper. Era un matrimoni ja gran en la que ella sempre volia marxa al llit i ell no en tenia ganes.
Era divertit... veure-la a ella fer-li insinuacions tot el dia i ell intentar despistar. Assetjament constant. Que divertit!
Veure, quan van a casa dels veïns a un sopar, com cada dos per tres, segons el tema de conversa ella diu: "sembla molt mogut el vostre gosset. Ja m'agradaria que algú que jo sé (mirant de reüll el marit) fos tan mogut al llit", ell despistant... O sigui menyspreant-lo, insultant-lo i assetjant-lo davant dels veïns i de tothom. Que divertit!
Quina conclusió arribava normalment l'espectador? que el culpable era ell perquè no "complia" que era un frígid, que era... I aquestes actituds d'ella, lluny d'indignar a ningú, feien riure.

La realitat que els homes que han de suportar això (que son igual de nombrosos que les dones que ho han de suportar) s'ho passen molt malament. Tant com les dones.
Però si la sèrie la fan al revés, que és ell qui l'assetja, el què tothom diria és que truqui a la policia per violència "masclista". I no faria cap mínima gràcia.
És per això, Om que no t'hauries de deixar portar per aquestes dones que es fan les víctimes i intenten fer creure que les dones son unes santes i els homes uns dimonis, perquè de víctimes ho som tots. La ciència, Om, diu que homes i dones som igual de dolents, bons i perversos.

A "Un de la FMA, 02/09/2017 a les 15:42"
Anònim, 04/09/2017 a les 08:34
+8
-1
La teva opinió és igual d'anònima que la que dius que té menys valor que una partícula de CO2 en el global de l'atmosfera.
Heu perdut el nord
SorinasPresident, 04/09/2017 a les 10:29
+18
-4
Heu perdut el nord. Com es pot estar reivindicant el dret a la igualtat de gènere, i alhora estar punxant a la vostra festa un estil tan asquerosament masclista com és el reaggeton.

Ah calla! És que és el que escolta la gent jove. I clar, us interessa que vinguin, i consumeixin a les vostres barres. Així poder tenir més benefici.

Ostres tu! això es diu capitalisme, no? Renunciar als ideals per omplir-se les butxaques!

Heu perdut el nord. A mi no m'hi torneu pas a veure per el negoci de l'Alternativa
Bon vent!
Anònim, 04/09/2017 a les 12:35
+4
-10
Doncs res. Si considereu que l'alternativa es un negoci i que ha perdut el rumb, ho teniu vent facil, al castell de focs i a jaure!

Que mai estarem tots d'acord i sempre es cometran errades es quelcom intrisec de la FMA. Indignar-se per coses com lo de la zona "no mixta" fa destapar caretes.

Mira que en sou de garrulos alguns... en fi, sort que des de fora feu força gràcia! Petonets bunics i buniques
Quin fart de riure
Anònim, 04/09/2017 a les 13:10
+19
-2
Deixant a banda que el text és un atemptat contra la dignitat lingüística d'aquest país, i que no té la més mínima qualitat per ser publicar en un diari, diré que l'Alternativa d'aquest any ha tocat sostre quant a ridícul. Generar una zona d'exclusió, significa excloure. Excloure significa deixar fora, apartar, prejutjat i condemnar a les persones fonamentant-se senzillament en el seu gènere. Sobre Acció Lila: que són un col·lectiu minoritari que s'ha erigit en representació de totes les dones (sigui quina sigui la seva orientació sexual), i només es representen a elles mateixes. No ens representen, ni a les dones ni a les feministes. Per últim, deixar clar que transsexuals i lesbianes també són dones, i que no cal etiquetar a les persones per gènere. No s'arregla una maldat cometent una maldat. No s'arregla un problema social segregant, etiquetant i excloent. El feminisme no és masclisme, i això és el que esteu fent.
Infórmense y acostúmbrense a las zonas no mixtas
Gabriela, 04/09/2017 a les 16:08
+3
-2
A quin fart de riure, i altres comentaristes habituals
Om, 04/09/2017 a les 18:17
+3
-8
Puntualitzar que una persona trans no és una dona. És una persona transgènere o transexual que ha elegit fer una transició cap a un altre gènere que el que se li va assignar al néixer. O sigui, que potser sempre se li havia dit que era una dona i ella escull que vol passar a anomenar-se en masculí. Per tant, no és una dona, és una persona trans.

Pel que fa els comentaris, no entenc que es puguin deixar publicar comentaris lgtbifòbics amb aquesta gratuïtat, amb un discurs que genera desconeixement, demagògia i odi. El debat sa ok, el debat encès i generador d'odi no el volem aquí ni enlloc.

Ah i per cert, un de la FMA era jo, Om, per qui rajaveu de que era anònim. I deia que els comentaris en anònims valen menys que una molècula de CO2 al total de l'atmosfera perquè és veritat i ho segueixo pensant. Si teniu crítiques constructives, coses a aportar sempre sereu benvigudes a les asssemblees de FMA, que si pot participar a nivell individual a part de col·lectiu. Això sí, des del respecte i no l'odi i la demagògia. I no valen per res, no. Si realment us voleu mullar quedem i fem un cafè a un bar i parlem, a veure fins a quin punt valen la pena els vostres arguments. Si no, podriu-vos davant l'ordinador posant comentaris sobre el qualsevol cosa que vulgui canviar una mica aquest món.

Salut i fins la FMA 2018! :)
ves per on!
Anònim, 05/09/2017 a les 10:00
+11
-2
Fa anys que no vaig a l'Alternativa, perque s'em ha passat l'arros.
Pero l'alternativa ha estat sempre d'un marcat caracter transgressor e irreverent.

Si volies tranquilitat havies d'anar als actes que surten al programa oficial de la Festa Major, l'Alternativa era un altre rollo.

Qui sentit te anar a una alternativa domesticada?

Es com anar a un bar xungu de moterus amb un scoter i demanar que et respectin!
Queda't a casa o ves a la disco fashion.

Al meu temps si algu maltocava una noia s'el deixava ben arragladet. Ara amb la conya de no ostiar a ningú passa el que passa.

De la zona no mixta encara ric, s'ha de ser cutre!
sobre l'anonimat
Anònim, 06/09/2017 a les 11:32
+4
-1
Estic radicalment a favor de poder fer comentaris com a anònim. Es com el vot secret. Si no fos secret no votaries en llibertat. Qui faci més por seria qui guanya. Molts no gosarien votar contra ell.
En aquest cas, el mateix. En tema feminisme (o sigui anti-igualitarista) és el nou feixisme. Si algú públicament diu gaires coses contra aquestes anti-igualitaristes, pot córrer perill, li bloquejaran els comptes, diran que no és igualitarista, li diran masclista, etc. Anònimament es pot opinar amb llibertat.
uffff
Anònim, 18/09/2017 a les 20:40
+0
-0
Els nois per una banda, i les noies per una altra? Com a les escoles de la época del Franco?...O més aviat com a la pelicula Grease? ...Puc arribar a comprendre el que volieu fer i segur que moltes coses les feu bé,però això no ho heu fet be.
..i amb aquest de la cervesa...
Anònim, 18/09/2017 a les 20:47
+0
-0
...li diria que Estrella Damm suposo que la han escollit per la relació qualitat preu però sobretot perquè per beure t una cervesa no has de demanar una hipoteca.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Om Sala
Activista de l'Ateneu la Sèquia i la Festa Major Alternativa. Des dels 11 anys a dins del moviment escolta com a nen, cap i formador del curs de monitors de lleure (FOCA)
Aquest cap de setmana torna el Ral·li 2000 Viratges al Bages | Scratch Media
01/01/1970
Del divendres 17 al diumenge 19 de novembre
01/01/1970
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 18
VÍDEO La Guàrdia Civil carrega brutalment contra els concentrats a l'institut Quercus | @MagniArge
«Homes, la comèdia musical» es podrà veure a Manresa el 25 de novembre | Promocional
01/01/1970
Al Kursaal, el dissabte 25 de novembre