Polígons de butxaca

«Tenim molts punts forts que haurien de fer-nos atractius per a noves implantacions. Començant pels bons sistemes de formació professional, universitari i d'innovació a la comarca»

| 17/03/2017 a les 23:27h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 17/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Bages és una comarca molt més industrial que la mitjana de Catalunya, així ho demostren les anàlisis del sector privat que des de fa anys publiquem a la Cambra de Comerç de Manresa. Certament Catalunya s'apropa a l'objectiu del 20 % del pes del sector industrial que es marca la Unió Europea per al 2020. En canvi al Bages ara ja estem molt per sobre d'aquesta fita.

Però paradoxalment tenim moltes parcel·les buides als polígons industrials, ara anomenats àrees d'activitat econòmica. I tenim molt poques empreses del sector industrial que es puguin catalogar de grans, la major part d'aquesta activitat tan fonamental per a la comarca és desenvolupada per petites i mitjanes empreses. Això no és negatiu en si, però denota que poques empreses locals tenen prou empenta per esdevenir grans, i a la vegada, que fins ara no hem sabut atreure gaires empreses grans per tal que s'implantessin al Bages. 

Tenim molts punts forts que haurien de fer-nos atractius per a noves implantacions. Començant pels bons sistemes de formació professional, universitari i d'innovació a la comarca; el preu raonable de la mà d'obra qualificada i de l'abundant sòl industrial disponible; l'amplitud i diversitat d'indústries que poden esdevenir proveïdores d'altres; la nostra posició geogràfica central a Catalunya; etc.

És clar que altres factors juguen en contra, altrament aquesta situació no tindria explicació. Un d'important, sobre el que hi fem referència sovint, és que el transport i la logística de mercaderies al Bages són cars, malgrat la posició central que ocupem. Per les característiques i mancances de les infraestructures, i l'orografia, que ens juga a la contra en la majoria de cassos. Caldria resoldre el col·lapse de les vies que segueixen els cursos fluvials, i assegurar la connexió ferroviària al Corredor del Mediterrani.

També estem pagant les mancances de planificació urbanística, que darrerament s'ha desenvolupat de forma excessivament local, amb poca visió comarcal. Evidentment que l'autonomia municipal és important, però per tenir bons polígons cal proveir-los de bons enllaços, de serveis de qualitat (energia, TIC, etc.), les seves parcel·les i naus s'han d'adaptar a la demanda, i han de tenir massa crítica per permetre'n una bona gestió.

Hem fet notar insistentment la manca de parcel·les industrials grans al Bages, que permetrien implantacions importants. Els nostres polígons es varen dissenyar en molts casos pensant en treure dels nuclis urbans les activitats més o menys molestes o amb ambició de créixer, sense un pla gaire més concret. I amb crisi o sense, seran difícils d'omplir.

Caldria posar d'acord a diversos municipis per optimitzar-ho tot plegat, planificant amb visió de comarca uns pocs polígons importants que tinguessin les millors d'aquestes característiques de logística i serveis, i dotant-los d'una parcel·lació adaptable a les oportunitats que es poguessin presentar. Cada polígon seria dels diversos municipis que s'hi impliquessin, si cal en forma de consorci, independentment del terme o termes municipals de la seva ubicació. Amb un acord clar entre els diferents ajuntaments per a la seva governança, i per repartir-se els costos i beneficis (impostos i taxes) que generessin.

També cal escoltar al món empresarial, per determinar d'una forma raonable els sectors industrials prioritaris on anar a buscar l'activitat que els ha de donar vida. Si volem que la iniciativa repercuteixi decisivament a la comarca, hem de concentrar els esforços.

COMENTARIS

Estem...
Anònim, 18/03/2017 a les 00:53
+3
-4
..A sant Cugat.
tot és culpa de les pèssimes comunicacions
Anònim, 20/03/2017 a les 11:58
+14
-1
Les comunicacions i llocs d'interès per les grans empreses o multinacionals per instal·lar-se, s'acaben al Baix Llobregat i el Vallés. Aquesta part de la Catalunya central està morta per culpa de les infraestructures i deficients o cares comunicacions.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Pere Casals
Nascut a Manresa l'any 1960, és titulat en Enginyeria Industrial per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials de Barcelona (Universitat Politècnica de Catalunya) i MBA per Esade. És director general de Casals Cardona Industrial, empresa amb una àmplia presència arreu del món dedicada a dissenyar i implantar solucions per reduir la contaminació atmosfèrica derivada de les activitats industrials. Presideix la Cambra de Comerç de Manresa des del juny del 2009.
01/01/1970
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 15
01/01/1970
A càrrec de Marc Tienda, Mariona Homs i Bernat Picornell
01/01/1970
Joan Mena sera a Manresa, divendres, Marta Ribas, a Sant Joan diumenge, i Marc Parés, a Navarcles dilluns
01/01/1970
L'eix principal de l'acte serà debatre com aconseguir la sobirania popular com a eix vertebrador de la República
Àdria Mazcuñan, Adriada Delgado, Ferran Estruch, Jordi Pesarrodona i Mariona Homs | ERC
La sala del Kursaal on s'ha celebrat l'acte de Cs. | Pere Fontanals
Pep Martí | 7 comentaris
01/01/1970
Ciutadans fa campanya en places difícils com la capital del Bages
«Els tres aniversaris» es veurà al Kursaal a primers de desembre | Promocional
01/01/1970
Al Kursaal, el diumenge 17 de desembre