Política territorial: noves formes de governança i planificació dinàmica

«A escala urbana es vol prioritzar el reciclatge urbà per davant del creixement mitjançant la limitació de sòls d'extensió en casos excepcionals i per períodes prefixats»

| 11/03/2017 a les 12:10h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 11/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les línies de treball en Política Territorial d'Esquerra Republicana, presentades en el marc del procés participatiu "La República que farem", queden agrupades en quatre eixos: equilibri territorial i ecoeficiència en l'urbanisme; dret a l'habitatge; mobilitat de baix impacte i gran cohesió; i planificació racional d'infraestructures. Són aportacions decidides en un temps de confusió marcat per un canvi de paradigma. Aquest fet forçarà el replantejament de moltes de les dinàmiques imperants (energètiques, habitacionals, de mobilitat, etc.), estretament vinculades a la planificació urbana i territorial. En aquest context ha començat a prendre forma una nova llei del territori a Catalunya que, segons els seus responsables, busca ser "un referent en la planificació i l'ordenació del territori i que doni resposta normativa al context actual". 

Trobem incoherències i mancances de base en l'ordenació del territori a casa nostra. Avui dia, comptem amb una llei d'urbanisme plana per un territori desigual, complex i desequilibrat mentre al mateix temps segueix vigent alguna legislació descontextualitzada. Per exemple, per una banda el Pla territorial metropolità de l'any 76, que és la norma d'ordenació del territori més antiga vigent a Catalunya i probablement la que seria més rellevant d'actualitzar, o per altra uns plans territorials desenvolupats durant la darrera dècada que compten amb previsions elaborades en un context de creixement i d'expansió econòmica no ajustades al cicle actual. 

Actualment, el Departament de Territori i Sostenibilitat està redactant un avantprojecte d'aquesta Llei de territori. Vaig tenir ocasió fa poques setmanes de sentir el Director General d'Ordenació del Territori i Urbanisme presentar les conclusions dels debats preliminars davant un fòrum acadèmic competent en aquestes qüestions. La nova Llei de territori es presenta com l'instrument que pretén donar respostes a diverses necessitats i erigir-se com a norma de referència per tot allò que afecta la planificació urbana, territorial i paisatgística. Es busca refondre en un únic cos legislatiu que sigui capaç de fixar el model d'ordenació del territori a Catalunya i tingui una permanència en el temps d'unes dues dècades. Aquesta llei es basaria en estratègies (territorials i sectorials) i plans directors.

La llei també pretén incorporar la possibilitat d'avançar cap a noves formes de governança fomentant experiències de planificació supramunicipal. A escala urbana es vol prioritzar el reciclatge urbà per davant del creixement mitjançant la limitació de sòls d'extensió en casos excepcionals i per períodes prefixats, que faria que aquest quedés desclassificat si passat el temps establert no s'hagués arribat desenvolupar. Tot faria indicar una volguda transició d'un urbanisme estàtic a un urbanisme dinàmic, que miri d'eradicar dinàmiques actuals que afavoreixen l'aparició de processos purament especulatius i que acaben convertint-se en una llosa per algunes administracions municipals i pels mateixos ciutadans. Un altre factor interessant és la voluntat de prioritzar l'habitatge protegit de lloguer.

Tenim un país asimètric i que el volem equilibrat, on noves formes de governança i una planificació dinàmica poden ajudar-nos a transitar en el temps de confusió. La nostra comarca, el Bages, no en queda al marge. Com a territori frontissa entre el món rural i metropolità, amb una zona urbana central sense solució de continuat (Manresa-Sant Joan-Sant Fruitós) i una àrea circumdant de caràcter agroforestal, podria esdevenir un territori partícip i beneficiari d'aquestes iniciatives. En tot cas, a més dels espais oberts, les infraestructures, l'articulació territorial i la planificació urbana, aquesta manera d'entendre l'ordenació del territori haurà d'incorporar també noves formes de produir i consumir energia, haurà de tenir present la sobirania alimentaria i haurà d'assegurar una mobilitat democràtica i que cohesioni. I tot això, sense gaires precedents en el nostre entorn immediat, sembla igual de complex com d'apassionant.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Joan Jurado i Rota
Castellgalinenc i secretari de Política Territorial i Medi Ambient d'ERC-Bages. Geògraf de formació i Màster en Planificació Territorial. Actualment és professor associat del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili. Des del 2014, com a investigador predoctoral, participa en projectes de recerca sobre transformació urbana i gestió d'espais protegits.
Els actes contra la violència contra les dones es multimpliquen al Bages | AjM
01/01/1970
Del divendres 24 al diumenge 26 de novembre
01/01/1970
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 24
«Els tres aniversaris» es veurà al Kursaal a primers de desembre | Promocional
01/01/1970
Al Kursaal, el dissabte 2 i el diumenge 3 de desembre