Salvem el Mercat Puigmercadal

«A la planta baixa, de les 39 parades n'hi ha 12 de tancades i, a l'altell, ni el restaurant ni cap dels set locals comercials no és obert»

| 16/12/2015 a les 00:23h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 16/12/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Amb els anys, el Mercat Puigmercadal s'ha anat veient immers en una decadència que els últims mesos s'ha accentuat amb el tancament de sis parades. Entre la planta baixa i l'altell, el mercat compta amb un total de 48 establiments. A la planta baixa, de les 39 parades n'hi ha 12 de tancades i, a l'altell, ni el restaurant ni cap dels set locals comercials no és obert.

Aquesta situació que pateix el mercat es pot atribuir a diversos motius. Com a factor extern, el principal problema és l'aposta que s'ha fet de model de ciutat que, al meu entendre, beneficia les grans cadenes, ja siguin d'alimentació, de roba, electrodomèstics, etc. L'obertura i el potenciament d'aquestes grans superfícies ha provocat que una part del comerç local s'hagi vist obligat a tancar el negoci. Això s'ha donat sobretot al centre històric i, conseqüentment, ha fet que moltes manresanes i manresans deixin de baixar al centre i prefereixin anar a aquestes grans superfícies situades a la perifèria.

Aquest és un problema de fons la solució del qual passa pel canvi de model de ciutat. Actualment, però, la voluntat política de l'equip de govern no va en aquesta direcció. Així doncs, la solució a curt termini passa per revertir els factors interns del mercat en la immediatesa.

A la primavera d'aquest 2016 s'acaba la pròrroga de la concessió a Mercat Puigmercadal S.L. i, en vista que la situació no canviarà, caldria una aposta ferma per part de l'ajuntament per remunicipalitzar el mercat.

La gestió directa de l'ajuntament permetria gaudir d'uns avantatges que la gestió per part de la S.L. no ofereix. En primer lloc, podria establir bonificacions a aquelles parades que apostessin pels productes ecològics o de proximitat, o a aquelles que oferissin nous productes que encara no són al mercat. També es podria bonificar els joves, o no tant joves, amb recursos econòmics limitats i que volguessin iniciar el seu projecte al mercat. Aquests podrien ser alguns criteris de bonificació, però n'hi podria haver molts altres, i aquestes mesures serien un punt de partida per incentivar que les 39 parades estiguessin ocupades. L'entrada d'una nova fornada de paradistes, amb noves idees i projectes, permetria eixamplar el públic del mercat.

La gestió municipal també permetria que fossin tècnics especialitzats els qui s'encarreguessin de promocionar el mercat a la ciutat. Això, acompanyat d'un canvi d'horaris adaptat a les manresanes (a hores d'ara, el mercat només obre fins les dues del migdia, excepte els divendres, que obre també a la tarda), faria que totes aquelles persones que treballen al matí poguessin anar-hi i també facilitaria que el restaurant pogués fer dinars i berenars els sis dies que el mercat és obert.

Una millor senyalització i petites millores que fessin més agradable l'espai, com arreglar el terra i abaixar el sostre, també afavoririen que el mercat municipal pogués tornar a ser un motor econòmic del centre històric.

Evidentment, tots aquests canvis haurien d'anar acompanyats d'un consens entre els paradistes, així que una altra tasca que tindria l'ajuntament seria la de vetllar per la bona comunicació i la cohesió entre paradistes.

Abans de remunicipalitzar el servei la propera primavera, en aquests moments l'ajuntament ja podria fer una declaració d'intencions en la seva aposta pel mercat i suprimir el cànon anual (de 500 a 2000 euros, depenent de la parada) en concepte de lloguer a les parades noves o a aquelles que encara no s'han consolidat i tenen problemes econòmics. Tot això es faria amb l'objectiu que d'aquí a la remunicipalització el mercat no patís noves baixes. 

Salvar el Mercat Puigmercadal és qüestió de voluntat política, i si la voluntat de l'ajuntament, a través de la creació del Comissionat del Centre Històric, és la d'accelerar la rehabilitació d'aquesta zona de la ciutat, l'aposta que ha de fer per dinamitzar el Mercat Puigmercadal és imprescindible.

COMENTARIS

Falta aparacament
Anònim, 16/12/2015 a les 08:16
+19
-2
Bé un dels principals problemes de Manresa es l' aparcament i en consequència, la gent de la comarca no baixem ja que hem de deixar el cotxe molt lluny o bé pagar un preu desorbitat per aparcar.
Nen pijo
Anònim, 16/12/2015 a les 08:51
+8
-22
Ja m'agradaria veure els cops que vas al mercat
Es que no ho enteneu
Anònim, 16/12/2015 a les 09:17
+10
-8
El mercat tancarà pel mateix que han anat tancant els altres mercats.
Bàsicament el habitants del barri antic compren a les seves botigues halal i les iaies que hi anaven es van morint.

Qué m'ofereix el mercat de Puigmercadal?
No pots anar amb el cotxe al centre.
He de pujar carregat a casa amb les boses, caminant pel carrer?
He d'agafar el bus?
Per què m'he de complicar tant la vida?

Mireu, és mes fácil anar al Mercadona o al Carrefour.
Però ja se que no ho enteneu...
horaris
Anònim, 16/12/2015 a les 09:24
+17
-0
I caldria una ampliació horària.
Molta de la gent que va al mercat els matins son persones jubilades, que poc a poc, hi deixen d'anar per llei de vida. Cal una aposta per la qualitat, tant de la oferta, com de les infraestructures, i una major disponibilitat horària que permeti a gent més jove i que treballa poder-hi anar quant plega del treball
Jo
Anònim, 16/12/2015 a les 11:17
+13
-8
Jo voto a ciutadans.Pero trobo que aquest noi té raó.
Encara em fa llàstima de veure l'antic mercat del pujolet.
El problema no és l'aparcament
Anònim, 16/12/2015 a les 11:22
+6
-6
Les persones que volen comprar al Mercat Puigmercadal tenen el parking Puigmercadal gratuït
sorprès
Pep P, 16/12/2015 a les 12:01
+10
-3
Carai en Garcés...al final resultarà que té bones idees per la ciutat i tot...
Proposta alternativa
Anònim, 16/12/2015 a les 12:28
+9
-3
Comparteixo l'opinió amb tu ,Jordi Garcés.
Potser també estaria bé poder llogar les parades en dies puntuals i fer alguns esdeveniments de petits artesants, talles i estudis creatius, ja que això donaria més participació i accés, alhora que mantindria l'espai desocupat del Puigmercadal.
A tots aquells "excuseros"
Erik G.M, 16/12/2015 a les 19:28
+8
-4
No hi han excuses ja s'han tancat mes d'un mercat històric a manresa(bonavista i pujolet), voleu que pasi el mateix amb el mercadal? si l'ajuntament fes el que toca ho remunicipalitzes i el fes funcionar com funcionai com es veu el de la sgda familia, otro gallo cantaria. i pels que dieu que es mese practic anar al carrefour o al mercadona i us queixeu de que no hi ha aparcament , us dire que el mercadal es un mercat centric y que si vius al centre o aprop dell centre s'hi pot nar perfectament a peu o en bus(encara que els preus del transport públic son abusius), que preferiiu agafar el cotxe , gastarte en gasolina el que et pots estalviar anant a peu o gastante en xofa en comptes d'agafar el transport publi? En quant lo de anar amb les boses carregada , hi han coses que s'en diuen carro de mà. I es mes al mercadal s'hi pot aparcar, pro es deurien de cambiar les restriccions d'aparcament, i treure zones. Preferixes donarli a grans empreses que exploten als seus treballadors, diuen que colaboren amb el medi ambient,i a sobre algunes son de fora i altres subvencionen partits com pp o c's?doncs jo prefereixo nar a peu i comprar de bona qualitat a un botiguer perque pugui guanyrse be la vida i poder pagar la seva parada. Toca replantejarse com funcionara el "nou mercat" en cas de que es remunicipalitzi, pereque es municipalitzara no?
Una treballadora
Anònim, 17/12/2015 a les 22:56
+7
-0
El món canvia. Nosaltres no fem la vida dels nostres pares i els horaris i el model comercial dels mercats no encaixa amb els nostres horaris. Qui va a comprar al matí? Persones grans. Tots vosaltres que tan opineu que s'han de salvar els mercats, ja m'agradaria saber quantes vegades heu agafat el cistell i heu anat a fer cua a quatre o cinc parades per comprar el dinar! El comerç s'ha d'adequar als clients. I la majora d'establiments ja ho fan. Els mercats han d'obrir a la tarda-vespre si volen sobreviure.
Manresa a la cua
Anònim, 19/12/2015 a les 16:30
+13
-4
Manresa fa pena,Manresa a la cua d'altres ciutats,Manresa empobrida económicament,socialment,,bruta,deixada,fot pena passeitjar pels seus carrers,persianes de botigues baixades,i lo que s'obre comerços de baixa qualitat,súpers tercermundistes,fruteríes de 4a,bassars,carnicesseries halal, la hostia,tot plegat a que vas a Manresa,a pagar zona blava més cara de Catalunya,o parkings i tot per 4 franquicies que tambè les pots trobar a qualsevol ciutat.Sóc de Manresa de tota la vida i és llastimos com esta Manresa, que quasi t'has de mal vestir per que no et mirin malament perque renoi quines pintes es veuen pels carrers;Manresa té una difícil recuperació i el seu passat de ciutat comercial,emprenador i de una classe mitja treballadora mai més tornara,no hi ha industria,ni mitjans de vida per que arreli el jovent que han marxat i continuarant marxant.Manresa está acabada i sentenciada a morir lentament,mentres alguns encara creuen en miracles (ignassians)turisme,comerç i hosties consagrades.
Jo tinc la solució!!
Anònim, 19/12/2015 a les 17:35
+8
-6
Si fan tot de parades tipus halal, segur que funciona, perquè el moritus no treballen i tenen tot el dia per prendre la fresca.
Està a 100 mt d'allà on viuen i per tant i poden anar a peu.
Si ho fan bé, fins i tot i podriem anar a comprar els autoctons, i contribuiriem a la seva integració.
O a la nostra, perque ha arribat un moment que ja no sé qui s'ha d'integrar, si ells o nosaltres.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Jordi Garcés
Llicenciat en Antropologia Social i Cultural i en Filosofia. Activista dels moviments socials de la ciutat: De l'Ateneu Popular La Sèquia, d'Endavant i de la CUP
Aquesta setmana comencen els actes de la segona Festa del Tomàquet
Aquesta setmana comencen els actes de la segona Festa del Tomàquet | Jordi Vila
01/01/1970
Del divendres 20 al diumenge 22 de juliol
01/01/1970
Relació de serveid funeraris al Bages per al dia 22
Amb el Cinca i la ciutat de Fraga al darrere.
Amb el Cinca i la ciutat de Fraga al darrere. | Miquel Àngel Ramos
Miquel Àngel Ramos
01/01/1970