Guetificació o la xenofòbia oficial

«Sembla que no importa que tinguem una ciutat amb una escolarització guetificada»

| 21/05/2015 a les 00:00h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 21/05/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A tothom se'ns omple la boca aquests dies amb la paraula xenofòbia per parlar de la publicitat mentidera i rastrera de cert partit polític que ja no penso anomenar, amb candidats fantasma i signatures falsificades. I per fer més safareig tenim els altercats contundents de C's i els seus fans. Tot plegat ho anem seguint a mode de culebrot electoral que dona color (de gust dubtable) a la campanya.

Però què tal una mica d'autocrítica ciutadana? Vaig al lio: tenim dos col·legis a Manresa amb un 90% d'alumnes procedents de la immigració. Ho heu sentit bé: al 90%! Mentre d'altres (concertats, òbviament) estan al 0% o a percentatges propers. De fet, la majoria ja ho sabeu. Algú s'ha parat a imaginar què pot passar amb això? Però sembla que no importa que tinguem una ciutat amb una escolarització guetificada, aquesta és la paraula. La gent fa mans i mànigues (legals i il·legals) per no portar els nens a aquests col·legis amb aquest percentatge ridícul, que no s'acosta ni de lluny a la realitat de la ciutat, ni tan sols a la realitat dels barris amb més immigració.


És una situació que no pot ser titllada d'altra forma que d'irresponsabilitat monstruosa. A priori un podria pensar «típica política privatitzadora i classista dels partits conservadors» i endollar la responsabilitat al darrer govern municipal de CiU, que en té. Però no podem oblidar que les anteriors legislatures del tripartit de PSC, ERC i ICV ja ens van dur aquí, i CiU només ho ha perpetuat i reforçat. La conclusió només pot ser una: tant CiU com els diferents socis del tripartit també exerceixen polítiques no només classistes, sinó xenòfobes, i a sobre, amb hipocresia. Si volem anar titllant de xenòfobs els altres, al menys donem exemple.

La guetificació escolar ens comportarà greus conseqüències en un futur proper i encara pitjor si no hi fem alguna cosa al respecte. No podem mirar més temps cap a una altra banda, estem comprometent el futur de la nostra ciutat. Hem de recuperar un repartiment proporcional acord amb la realitat de la ciutat, i això comporta que els nostres fills i filles s'han de barrejar amb totes les classes i procedències, amb uns percentatges que, com a màxim, han de respondre a la realitat del barri on estan.

No vindré a dir-vos que tinc la vareta màgica, això és un problema de ciutat i que cal que ens impliquem totes les forces polítiques si volem sortir-nos eficaçment. Sí, en canvi, us puc explicar el què proposen els què fa molt temps que hi treballen malgrat estar marginats i ignorats pels successius consistoris, és a dir, els docents i equips directius dels centres públics i els sindicats sectorials d'educació: cal establir una finestreta única d'inscripció, una zonificació escolar més reduïda, intensificar el suport a les escoles públiques i vetllar per evitar les taxes encobertes a les escoles concertades que faciliten les polítiques classistes i xenòfobes. Cal, a més, que ens posem al dia amb les innovacions pedagògiques, amb una educació que miri cap el s.XXI de la societat del coneixement, i no cap a l'educació prussiana del s.XIX.

La xenofòbia és una postura ignorant, insensible i estúpida, però sobretot ineficaç: ni la immigració té la culpa de la crisi (que no és cap crisi, sinó un robatori més dels privilegiats), ni fent-la fora la solucionarem. No es pot permetre que continuï institucionalitzada, degradant el sistema públic i la convivència. Podem arreglar-ho amb responsabilitat i treball, i votant alguna cosa ben revulsiva!

COMENTARIS

Les intencions son bones
Anònim, 21/05/2015 a les 08:58
+10
-5
Pero no aconseguiràs el que ho han pogut fer a cap país d'Europa, mes que res per que els musulmans no es volen barrejar.
I això de la xenofobia es molt bó, ningu n'es però ningú vol anar a viure al carrer Sobrerroca o Escodines, ningú vol portar els fills a segons quines escoles, ningú vol tenir un futur gendre moro, ningú vol una mesquita prop de casa i en privat tothom els critica.
Els moros pel general no acaben la ESO, ja ho saps.
En uns anys tindrem una generació de moros d'aqui sense preparació ni ganes de tenir-la i sense feina.
No cal ser molt llest per veure que acabarem com França.
possible solució?
Anònim, 21/05/2015 a les 12:24
+1
-2
Una possible solñució al que s'anomena "ghetització" de les escoles pasaria per un canvi en la normativa estatla i autonòmica, no la municipal.
A banda del dret (i deure) a l'escolaritat, caldria renunciar al dret a triar centre!, és aquest punt el que a provocat- de forma principal- el problema que ara parlem.
Tal i com deia ja fa anys en Francesc Carbonell, aquesta solució, impopular segurament, és la que dona més possibilitats de reequilibri. En cas contrari, ja s'ha demostrat abastament, que una part important de la població mai acceptarà que el seu fill vagi a una escola amb molta immigració, minories ètniques, o bé prblemàtiques socioeconòmiques.
I no és cert -com e sdiu tant sovint- que els immigrats busquin la concentració (ni d'habitatge ni d'escola): son els primers que es queixen que els seus fills es concentrin a escoles onla majoria tinguin un origen en la immigració. Altra cosa és que posin problemes, quant en nom de la redistribució encoberta, se'ls fa anar a l'altra punta de la ciutat, pagant transport, pagant menjador, pagant equipacions esportives, activitats complementàries, etc
També cal reflexionar sobre un altre punt que es repeteix massa sovint: potser si que hi ha centres concertats amb poca presència migratòria...però no amaguem que hi ha centres públics (sobretot a primària) on també és ben escasa, i han fet el què han pogut per protegir-se, amb l'acceptació i silenci de qui pot evitar-ho
La meva dona que diu que no es racista
Anònim, 21/05/2015 a les 15:55
+4
-0
No va voler que la nena anés al Lacetania a fer la ESO perque diu que està ple de moros i el nivel es molt baix
Però què fan aquesta gent aqui?
Anònim, 21/05/2015 a les 21:05
+6
-5
Els catalans no debem res al marroc.
Treballadors
Ton, 23/05/2015 a les 00:07
+3
-2
Quan als catalanets ens toca anar a "servir cafés a Londres" com proclamava que havíen de fer el Honorable Conseller Mena ( de CIU) , ens diuen "espanyols de mer..". Quan un treballador de qualsevol pais ha de deixar casa seva no ho fa per gust ni per conèixer món. Ho fa perqué té el dret i l'obligació de buscar un millor vida per ell i per als seus. Faltaría més! Ens hem tornat tots boixos, collo..!Només hi han dos països al món, el dels rics i el dels pobres, i ni el nacionalisme tronat, ni la religió inútil arreglaràn mai aixó.
I tant que els devem, al Marroc
Anònim, 25/05/2015 a les 10:40
+4
-4
Els catalans comprem samarretes a 3 eur fetes al Marroc en condicions infrahumanes
Gràcies per l'article
Anònim, 26/05/2015 a les 22:54
+0
-1
Quanta raó que tens Enric. Els nens han de tenir a l'escola la mateixa realitat que tenen al barri. Pertoca a l'administració posar mà amb això, i no permetre que hi hagi segregació per país d'orígen i situació econòmica.
GUETOS ARREU
Anònim, 28/05/2015 a les 10:11
+2
-0
No hi ha diversitat son guetos aqui i a tot arreu, aquí si busquen barris massificats perque els preus son molt mes baixos tenen la seva fruiteria, la seva carnisseria, el seu pa congelat, i amb això i les ajudes que reben en menjar i escola no els hi cal tenir una diversitat. Ara això si a les vacances tots al seu país amb aquells cotxes sobrecarregats, la culpa no es d'ells teniu raó es del que han permet aquestes coses. Només una cosa a tots aquells que quedeu tant bé insultant als altres dient xenofobs us convido a estar un dia a la baixada dels drets això si es vida... La deliqüencia la barri antic a pujat un 90% i sempre son els mateixos la policia ho sap i molts d'ells menors.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Enric Mieza
Candidat número 14 a la llista de Democràcia Municipal a Manresa. Enginyer, humanista, músic. Ha treballat al CERN (Ginebra), com a investigador en informàtica musical a la UPF i actualment és professor d'FP al INS Esteve Terradas de Cornellà i programador d'aplicacions mòbils
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 18
L'agressor, a la dreta, en el moment que llança el braç contra el mòbil
L'agressor, a la dreta, en el moment que llança el braç contra el mòbil | Arxiu particular