1 de 10

Per què els Joves hem de votar independència, a les eleccions municipals?

per Oriol Gès, 24 de març de 2015 a les 00:00 |

«El nostre model és actualment el d'un país ocupat que el règim monàrquic espanyol va aconseguir perpetuar amb la falsa transició»

Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Assemblea Nacional de Joves Independentistes a Manresa, l'ANJI, demanarem a les forces polítiques locals que es comprometin amb la independència d'una forma clara i diàfana de cara al 27S que ha de ser la data de culminació del procés cap a la independència.

Pel que fa a les eleccions municipals lluitarem perquè no siguin un parèntesi en el procés d'emancipació nacional ja que creiem que les municipals en algun punt concret en formen part. Hem de votar tenint en compte que els ajuntaments no poden ser segrestats ni pels que només volen parlar de partits i sobiranies en un context local on hi ha moltes polítiques públiques per realitzar a favor dels seus conciutadans, ni tampoc per a aquells que pensen que des dels municipis podran blocar que la voluntat favorable o contrària a la independència es posi de manifest el 27S. 


L'ANJI estem en la línia d'"Ajuntaments per la independència", una campanya que l'ANC va engegar el passat divendres 27 de febrer en un gran acte a Cornellà, en el que es pretén treballar per a aconseguir que el màxim de candidatures signin un compromís amb el procés d'alliberament nacional.

Calen Ajuntaments per la independència perquè el model municipalista català dista molt del model espanyol. El nostre model és actualment el d'un país ocupat que el règim monàrquic espanyol va aconseguir perpetuar amb la falsa transició emparant-se amb la centralització de l'Espanya borbònica des dels Decrets de Nova Planta. Aquests van abolir les institucions municipals catalanes, des del Consell de Cent i el Consolat de Mar de Barcelona fins els Costums de Girona, Lleida, Tortosa o València, entre d'altres. L'Estat català originari era municipalista i parlamentari, com la majoria de petits països de tradició democràtica d'Europa.


El Regne d'Espanya també ens va imposar la divisió provincial amb les Diputacions i els Governadors Civils. Aquests darrers van controlar els municipis mitjançant el sistema de cacics locals fins el 1979. A més a més, les successives desamortitzacions dels "bens comunals" van deixar sense patrimoni la majoria d'ajuntaments catalans. La dictadura de Primo de Rivera va crear els "Cuerpos Nacionales" de secretaris i interventors de l'administració local, que a dia d'avui encara perduren.

La història municipalista catalana és d'arrel republicana, fou quan es proclamà la II República quan vàrem poder avançar i modernitzar, encara que no del tot, el sistema de funcionament de les nostres administracions locals. Amb la independència succeiria el mateix que aleshores però amb canvis substancials. A dia d'avui, les competències municipals han continuat essent semblants a les del franquisme i les seves finances han continuat depenent de les decisions que es prenen a nivell estatal.

L'espoli fiscal d'uns 24.000 milions d'euros que cada any Espanya pren als Països Catalans té un impacte determinant en les finances i el pressupost dels nostres Ajuntaments. La despesa mitjana per ciutadà dels consistoris dels PPCC es troba a anys llum de la que disposen els Ajuntaments del País Basc i Navarra o del centre i nord d'Europa. Per canviar aquesta asfíxia dels nostres consistoris municipals caldrà assegurar que amb la independència, els Ajuntaments catalans puguin gestionar un percentatge superior del total de la despesa pública del nou Estat independent. Actualment els municipis gestionen aproximadament un 13% del total de la despesa pública espanyola: una vergonya, tenint en compte que els Ajuntaments són les administracions més properes als ciutadans i que ofereixen serveis socials molt cabdals per tots plegats. N'hi ha que ens pretenen fer creure que el futur de Manresa es pot debatre sense definir quin paper tindrem les comarques centrals en la Catalunya independent. No podem fer creure que hi ha debats nacionals i hi ha debats locals que no tenen relació, no som illes aïllades els municipis. I des dels ajuntaments es pot instar a la Generalitat a avançar en molts temes.

L'ANJI pretén posar el seu gra de sorra per trencar aquest sistema de funcionament administratiu espanyol. Podem començar a fer-ho en aquestes eleccions municipals, optant per aquelles forces que:

- Recordin als Ajuntaments el seu compromís amb la Sobirania Fiscal per tal de que el dia que decidim independència que serà el 27S, el sistema tributari català pugui funcionar sol i per tant que apliquin les mocions aprovades a favor de recaptar els impostos amb l'Agència tributària catalana.

- Firmin un compromís de respectar el 27S i no usar els ajuntaments per blocar la democràcia.

- Tinguin clar que l'única via per aconseguir la independència és la DUI i que per tant no volen dilatar més la voluntat dels catalans i apostar per un procés unilateral que és el que creiem únic i viable.

*Article consensuat entre tots els membres d'ANJI Bages

 

Oriol Gès
Jove, manresà i independentista. Membre d'ANJI Bages. Ex-cap de llista de SI en les darreres eleccions municipals a Manresa
Més articles de l'autor
15/02/2016

El dia de la marmota

09/12/2015

El 20-D faré vot nul

24/09/2015

La nova Convergència

13/07/2015

Eleccions al Barça. Laporta President!

24/03/2015

Per què els Joves hem de votar independència, a les eleccions municipals?

25/10/2014

Ets jove i independentista? El país et necessita!

Participació