L'Embarrats tornarà Sant Joan al 1920 en un programa sense restriccions

La 9a edició de la fira tindrà lloc aquest cap de setmana, entre divendres i diumenge, amb activitats gairebé prepandèmiques

L'Embarrats tornarà a fer difusió del passat industrial de Sant Joan de Vilatorrada
L'Embarrats tornarà a fer difusió del passat industrial de Sant Joan de Vilatorrada | AjSJV
19 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 16:30h
L'Embarrats de Sant Joan de Vilatorrada celebrarà aquest cap de setmana el retorn del municipi a 1920, en plena febre industrial del tèxtil, des de divendres fins a diumenge i ja gairebé sense restriccions per la pandèmia. Les novetats de la novena edició de la fira han estat presentats aquest dimarts pel responsable de l'organització, Miquel Riera, per les regidores de Cultura, Montse Juvé, i Comerç i Turisme, Laura Trench, i per l'alcalde de sant Joan, Jordi Solernou.

Més de 100 persones donaran vida als carrers a la novena fira dels Embarrats que se celebrarà del 22 al 24 d'octubre a Sant Joan de Vilatorrada. "Si alguna cosa hem de destacar dels Embarrats és la impressionant implicació de la ciutadania de Sant Joan per a fer-la possible", ha destacat Riera.

Novetats en l'edició post-pandèmia
A diferència del que va passar en l'edició de 2020, "quan l'Embarrats es va portar a terme en petit format i molt digital", la novena edició de la fira torna "gairebé" a la realitat d'abans de la pandèmia. "I no hi torna del tot, perquè les restriccions s'han anat alleugerint aquests darrers dies i algunes activitats estaven preparades amb les condicions anteriors", ha raonat Riera.

Tot i així, l'Embarrats inclou novetats importants respecte les edicions anteriors. "Hi haurà dos tipus de visites a les fàbriques: les visites guiades de sempre, que es portaran a terme diumenge, i les visites teatralitzades amb guions fantàstics, que tindran lloc divendres i dissabte", ha apuntat el responsable de la fira. "Què hagués passat a les fàbriques de Sant Joan si la vaga de la Canadenca hagués arribat al poble?", seria un dels guions de ficció que es representaran. A més, "les representacions tindran guions nous i tot i que alguns personatges es mouran, no podem parlar d'espectacles itinerants perquè quan ho vàrem preparar la normativa no ho permetia", ha explicat.

Els artesans se situaran a la zona de les fàbriques, en un espai acotat i amb menys parades que fa dos anys, "i els comerços del poble podran treure els productes a l'exterior", ha explicat Trench. Aprofitant la virtualitat de l'any de la pandèmia, "que en molts casos ha arribar per a quedar-se", a les fàbriques hi haurà plafons informatius amb codis QR que permetre entrar-hi i poder veure com vivia un personatge de l'època.

"També destacaran nous personatges i escenes, com el camp de gitanes, que farà parada a Sant Joan en el seu camí, o altres personatges que anirà descobrint el públic", ha explicat Riera.

Malgrat la important feina per adaptar tot el que s'ha pogut a la nova normativa anti-Covid, "esperem que per a l'edició de 2022, que serà la desena, puguem fer una proposta de més amplitud". Mentrestant, l'alcalde Solernou ha aprofitat l'oportunitat per convidar els veïns del municipi i de la comarca "a visitar la fira dels Embarrats, una fira totalment consolidada".
 

Programa dels Embarrats de Sant Joan 2021 by La muntanya russa on Scribd