1 de 10
Fira Mediterrània

Dansa d'arrel i història del territori: l'Esbart Sant Martí de Barcelona presenta «Fora N9U»

La vintena de ballarins recorren un camí de dansa enmig de la natura per transmetre el pas del temps

L'Esbart Sant Martí de Barcelona dansant al Parc del Cardener de Manresa | Marta Catena
per Marta Catena, Manresa, Catalunya | 16 d'octubre de 2021 a les 19:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
De darrere el Pont Nou, d'entre els arbres i els arbusts, i del camí principal del Parc del Cardener, han sortit en petits grups els vint ballarins que formen l'Esbart Sant Martí de Barcelona envoltats per una música folklòrica que de seguida transmetia a l'espectador l'ambient màgic del bosc i la natura. La Fira Mediterrània ha acollit la presentació del seu últim espectacle: ‘Fora N9U', que pretén ser una declaració d'intencions i un procés de descoberta amb l'objectiu de presentar la vida com un recorregut, un viatge que mostra el moment de crear llaços i construir ponts que ajudin a avançar.

Els ballarins es mimetitzaven amb la natura del Parc del Cardener, amb un vestuari rural de tons verdosos, terra i sorra i un llarg bastó que ajudava a completar l'ambientació de les coreografies. El grup ha mostrat la seva obra en un recorregut per tot el camí del parc, seguint el riu, i amb el públic com a protagonista i acompanyant. El contacte amb els espectadors era constant: acorralant les persones per tal d'ajuntar-les en grup i mostrar el camí a seguir per continuar amb l'espectacle, amb aplaudiments i cants que l'Esbart necessitava per seguir el ritme de la dansa i, fins i tot, amb un ball participatiu al final de l'obra. Cada coreografia s'iniciava amb un petit relat en veu en off que reflexionava sobre el moment del camí de la vida on es trobava l'espectacle.


La música que capitanejava les coreografies era d'estils variats, però l'element en comú que comparteixen és la història tradicional catalana. Des del pop-folklòric d'Oques Grasses i Manel, el folk-rock dels eivissencs Projecte Mut, passant per la clàssica cobla i la música d'arrel valenciana, els artistes han representat la cultura popular catalana. Un conjunt de coreografies que permetia a l'espectador caminar per tot el Parc del Cardener en aquest camí metafòric que és la vida. Els ballarins incloïen salts, rotllanes i alguna petita figura humana a les coreografies, dansa folklòrica moderna. Han vinculat la dansa i la història del territori en un recorregut itinerant.

L'Esbart de Sant Martí ha volgut fugir de la zona de confort amb Fora N9U i aconseguir representar un treball global a l'espai més pur que podem trobar a la ciutat. Ja són més de 60 els anys que l'Esbart porta creant i representant nous espectacles de dansa d'arrel tradicional i de nova creació, aquest "ballet folklòric dels Països Catalans".
 

Participació