La Diputació comença els treballs de gestió forestal per recuperar zones de pastura al Moianès

Es preveu dur a terme actuacions també al Berguedà, el Lluçanès i la Vall del Ges, Orís i Bisaura

Massa forestal del Berguedà sense gestió
Massa forestal del Berguedà sense gestió | Josep Vidal / Diputació de Barcelona
Redacció
15 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 12:43h
La Diputació de Barcelona ha començat els treballs de gestió forestal i recuperació d'antigues pastures en Zones d'Actuació Prioritària (ZAP) per a la prevenció d'incendis en boscos. Concretament, es preveu realitzar actuacions a 160 hectàrees que es troben repartides en catorze finques del Berguedà, el Moianès, el Lluçanès i la Vall del Ges, Orís i Bisaura. La iniciativa s'emmarca dins l'estratègia BCN Smart Rural i compta amb un pressupost de 270.000 euros.

L'objectiu principal dels treballs és crear discontinuïtat en el bosc mitjançant la recuperació d'antigues pastures i restablir un paisatge de mosaic agroforestal que ajudi a reduir l'acumulació de combustible vegetal que permeti els ramats entrar al bosc a pasturar, trencant el contacte entre el sotabosc i les capçades dels arbres. Les intervencions previstes són adevesaments, aclarides, recuperacions de pastures, esporga d'arbres seleccionats i desbrossada d'arbustos i matolls específics, unes tasques que s'estan duent a terme seguint criteris de conservació i millora de la biodiversitat. Així, per exemple, es deixaran alguns troncs morts dempeus i es respectaran els nius.  

Planificació forestal estratègica
La demarcació de Barcelona té 514.053 hectàrees de boscos, el que representa el 66,8% del total del territori, una superfície que augmenta cada any, principalment a causa de l'abandonament de camps de conreu, que són ocupats per masses arbrades i matolls descontrolats. Amb aquesta superfície de boscos que hi ha al territori i la realitat de l'escalfament global, el risc de patir grans incendis forestals és enorme.

Per fer front a aquesta expansió forestal, la Diputació de Barcelona, en el marc de l'estratègia BCN Smart Rural, dona un pas més en nous usos en espais forestals amb la recuperació d'antigues pastures i afavorir una millora de la biodiversitat en aquests territoris.

La planificació forestal estratègica és una actuació fonamental per prevenir incendis, a la vegada que es dota al paisatge d'elements que el facin més resistent al foc, protegint el mosaic agroforestal amb el manteniment d'espais oberts, la recuperació de pastures que s'havien perdut i la consegüent reducció de la càrrega de combustible en les masses forestals no gestionades que afavoreix la diversitat d'espècies. L'actuació també dinamitza la ramaderia extensiva amb la reintroducció de ramats al bosc i la valorització de la carn que es produeix d'una manera sostenible i compromesa amb el benestar animal.

Sobre BCN Smart Rural
BCN Smart Rural és l'estratègia de la Diputació de Barcelona per fomentar la sostenibilitat del sector agrosilvopastoral al territori. Cofinançada per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), aquesta iniciativa conjunta s'ubica a l'avantguarda de les accions que les dues institucions estan promovent amb horitzó 2030, tant en matèria agrícola com alimentària, i s'alinea especialment amb la campanya "Del camp a la taula" (de l'anglès From Farm to Fork) que es troba al cor del Pacte Verd Europeu.

La visió de BCN Smart Rural és posar al centre de l'agenda política del territori el dret a una alimentació saludable, sostenible i de proximitat per a tots els ciutadans. I, per aconseguir-ho, col·labora amb els ajuntaments interessats en impulsar aquest model agroalimentari en els seus pobles i ciutats.