Fira Mediterrània

Un «Trencadís» de poetes i músics d'arrel donen el tret de sortida a la 24a Fira Mediterrània

L'OMAC inaugura un certamen que recupera la presencialitat després d'un any atípic per la pandèmia

per Redacció, 14 d'octubre de 2021 a les 22:56 |
Concert de l'OMAC al teatre Kursaal en l'estrena de la Fira Mediterrània | Estefania Escolà
La dolçaina, el flabiol, el fiscorn, l'acordió diatònic o la gralla. Són només cinc de la vintena llarga d'instruments d'arrel tradicional que s'han donat cita aquest dijous en l'estrena de Trencadís. Es tracta de la primera proposta artística de l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya (OMAC), formada per 31 joves especialitzats en instruments tradicionals dels Països Catalans.

Una obra firmada pel músic olotí Dani López i amb la veu de la menorquina Anna Ferrer, que combina un repertori d'elements tradicionals amb versos de Juana Dolores, Enric Casasses, Josep Pedrals o Clara Fiol. La proposta ha servit per inaugurar la 24a Fira Mediterrània de Manresa, que recupera la presencialitat després d'un any atípic per la pandèmia.


Com sonava la música d'arrel tradicional catalana abans de l'era d'Internet i la forta influència de la cultura comercial. Per esbrinar-ho, el compositor Dani López va agafar el recull A peu pels camins del cançoner, d'Artur Blasco, un treball que inclou 1.500 cançons populars del Pirineu. Després va començar la recerca de poetes contemporanis i va escriure els nous arranjaments. Els poemes que es musiquen a Trencadís són versos d'Anna Gual, Sònia Moya, Rosa Vilanova, Juana Dolores i Enric Cassases.

L'OMAC ha estat realitat gràcies a la implicació del Tradicionàrius, la Fira Mediterrània de Manresa, la Marfà de Girona, i els ajuntaments de les ciutats on actuarà l'orquestra aquest mateix 2021 després de l'estrena d'aquest vespre a Manresa: Olot, Tarragona, Vilafranca del Penedès i Sant Cugat del Vallès.


Una fira "de recuperació i d'il·lusió"


Trencadís ha inaugurat la 24a edició de la Mediterrània, que recupera la presencialitat després de l'edició atípica de l'any passat, i ofereix 67 propostes musicals i escèniques, de les quals 43 són estrena. El certamen s'allargarà fins diumenge.

El seu director artístic ha assegurat que el certamen d'enguany és una "fira de recuperació i il·lusió". L'edició d'aquest 2021 pot recuperar el 100% de la presencialitat a partir d'aquest divendres. "Esperem que sigui l'inici d'una bona recuperació del sector cultural", ha subratllat Fosas.


 

Participació