Teatre de l'Aurora porta als escenaris l'adaptació teatral de la cançó popular «En Jan Petit»

El muntatge s'ha estrenat a la Fira Mediterrània de Manresa, que recupera el programa Firaescoles

Un moment de l'obra «Per què balla en Jan Petit»
Un moment de l'obra «Per què balla en Jan Petit» | Mar Martí
Redacció
14 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 17:55h
La companyia del Teatre de l'Aurora, d'Igualada, ha estrenat aquest dijous en el marc de la Fira Mediterrània de Manresa la seva quarta producció, l'obra familiar Per què balla en Jan Petit?, dirigida per Joan Arqué. L'obra narra la veritable història de la popular cançó infantil En Jan Petit quan balla: el líder d'una revolta que va desafiar el poderós rei francès a finals del segle XVII. Segons ha explicat Arqué, es tracta d'un muntatge que parla de la rebel·lió contra el poder establert i de tenir sentit i pensament crític. L'espectacle forma part del programa Firaescoles, un dels segells més emblemàtics de la fira, després que l'any passat se suspengués per culpa de la Covid-19.

Tres trobadors de llegendes, que recorren el món cercant històries antigues, viatgen fins a Vilafranca de Roergue, un poble situat a l'antiga regió d'Occitània, per descobrir la veritable història d'En Jan Petit: la d'un barber occità que va liderar una revolta popular sense precedents contra la poderosa monarquia francesa. El director del muntatge, Joan Arqué, ha explicat que, tot i que encara segueix sent una història molt desconeguda, "cada cop es coneix més què hi ha darrere aquesta cançó popular".

El muntatge pretén fer descobrir a l'espectador com va aconseguir un barber que un país oprimit s'aixequés contra els abusos del rei francès. Es tracta d'una obra sobre el valor i la dignitat d'un poble explotat. La història parla de la rebel·lió contra el poder establert, de tenir sentit i pensament crític i de la capacitat que tenim de canviar les coses.

Arqué ha explicat que han adaptat la història pel públic al qual va dirigit, majoritàriament els majors de 8 anys, i, per això, han buscat que fos "entenedora, rica i plural". "Volíem explicar els fets amb un cert rigor històric, però al mateix temps evitar els efectes més durs", ha apuntat el director del muntatge.

L'espectacle s'ha estrenat aquest dijous en el marc de la Fira Mediterrània i es podrà veure al Teatre de l'Aurora d'Igualada el divendres 15 i el diumenge 17 d'octubre.

Represa del programa Firaescoles
El programa Firaescoles és un dels principals eixos del certamen, que ha començat aquest dijous i s'allargarà a la capital del Bages fins diumenge. L'any passat no es va poder fer per culpa de la pandèmia, però enguany el certamen recupera el programa adreçat als centres educatius de la comarca del Bages amb cinc propostes: el concert UllsClucs; Ganbara Doinuak, de la companyia basca Markeliñe, que tracta sobre la importància de conservar el patrimoni; La veritable història d'en Jan Petit, i dues propostes de la Xarxa Alcover: No sé com gloses! i l'espectacle de titelles Sopa de pedres, d'Engruna Teatre, protagonitzada per una nena que ha de fugir del seu país i arriba a un poble on ningú vol compartir res.

El director artístic de la Fira Mediterrània, Jordi Fosas, ha explicat que, precisament, l'edició 2021 de la fira proposa com a eix troncal la relació indissociable entre la cultura i l'educació. El discurs del binomi entre cultura i educació es cristal·litza en el programa Firaescoles, però Fosas ha apuntat que "no només volem que les escoles gaudeixin d'espectacles, sinó que se submergeixin en la creació i puguin treballar altres aspectes". Això es concreta en projectes com el de Zum-Zum Teatre, que ha dut a terme un taller amb els estudiants de l'Institut Lluís de Peguera de Manresa.