Subministraments

La PAHC denuncia que Endesa continua tallant la llum malgrat la moratòria anti-Covid

La plataforma demana celeritat en la tramitació de comptadors socials per regularitzar la situació de moltes famílies

per Pere Fontanals, Manresa | 14 d'octubre de 2021 a les 11:31 |
Membres de la PAHC Bages davant de Gol, distribuïdora d'Endesa | Pere Fontanals
Un membre de la PAHC Bages ha estat denunciat penalment després que evités que operaris d'una distribuïdora d'Endesa tallés l'electricitat en el Bloc 8 que la plataforma va alliberar al barri de Plaça Catalunya on hi viuen cinc famílies amb onze menors d'edat. L'activista va argumentar davant els operaris que fins a finals d'octubre hi ha una moratòria en l'execució dels talls de subministrament per la normativa anti-Covid.

La PAHC Bages ha organitzat aquest dijous al matí una roda de premsa davant la distribuïdora d'Endesa, Gol, a l'avinguda dels Dolors de Manresa, on ha denunciat que amb un preu de l'electricitat "que no s'havia vist mai a la vida" i amb una companyia "que genera milions i milions d'euros de benefici", Endesa continua tallant la llum a "les famílies de classe popular de tot el país", malgrat que "la normativa de mesures contra la Covid els ho impedeix".


La plataforma demana, així mateix, celeritat en la tramitació de la documentació que permeti la instal·lació de comptadors solidaris a totes aquestes famílies per tal "de regularitzar la seva situació i que no hagin d'estar patint per si venen a tallar-los la llum", i que la companyia no executi els talls "mentre que la família espera el comptador". Segons la PAHC, els Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa han començat a recollir informació per preparar aquesta documentació.

Abderraman Latrach i Juli Arévalo, que viuen al darrer dels blocs ocupats per la PAHC Bages, al carrer Bambylor, han denunciat que malgrat haver fet la sol·licitud de comptadors socials al bloc, tècnics d'Endesa els hi ha volgut tallar la llum que tenen punxada. Segons han assegurat, va ser un dels veïns que els ho va impedir i va acabar denunciat. Al bloc hi viuen 11 infants. "Ens deixen en una situació de precarietat a moltes famílies", ha lamentat Latrach, tot assegurant que el fet que no compleixin amb "l'acord" els deixa "amb l'única solució de punxar la llum, amb el risc que això comporta".


La situació que el membre de la PAHC es va trobar al Bloc 8, "és general entre aquelles famílies que no poden pagar la llum, estiguin o no ocupant l'habitatge", i la plataforma tem que aquesta situació encara s'acceleri més quan, a partir de finals d'octubre, finalitzi la moratòria als talls de subministrament.

La PAHC exigeix a Endesa que compleixi amb l'acord signat amb la Generalitat i agilitzi els tràmits perquè les famílies vulnerables comptin amb comptadors solidaris. Segons han manifestat des de la plataforma, malgrat que han fet la sol·licitud per a la seva instal·lació en els vuit blocs que tenen ocupats a la ciutat, el tràmit es troba encallat. El col·lectiu denuncia que viuen amenaçats constantment amb possibles talls de llum als comptadors que tenen punxats.

L'Ajuntament de Manresa no ha requerit els comptadors


Des de la companyia elèctrica, recorden que són els ajuntaments, a través dels Serveis Socials, els qui han de requerir la instal·lació dels comptadors temporals d'urgència. I en aquest cas, subratllen que no han rebut cap petició per part de l'Ajuntament de Manresa. Per altra banda, la companyia assegura que talla la llum quan es detecta que s'ha punxat per garantir la seguretat de les famílies i l'immoble davant d'un potencial risc d'incendi.

 

Participació