El BAXI Manresa segueix ferm a Europa i tomba el Hapoel Jerusalem (68-73)

Sylvain Francisco torna a brillar en atac amb 23 punts

El BAXI Manresa ha aconseguit la victòria a Israel
El BAXI Manresa ha aconseguit la victòria a Israel | BCL
13 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 22:44h
Victòria de prestigi del BAXI Manresa. L'equip bagenc ha mostrat el seu caràcter i ha vençut el Hapoel de Jerusalem en el què ha estat també el primer triomf en terres israelianes. Els de Pedro Martínez no han tingut el millor dels començaments amb un 10-2 en contra i una gran debilitat en el rebot. Però, a diferència del darrer partit de la Lliga Endesa, el BAXI Manresa no s'ha ensorrat i ha competit fins al final. Sylvain Francisco ha tornat a ser el líder anotador. Amb el base francès en pista el conjunt manresà ha obtingut un parcial favorable de 24 punts. Els bagencs han sabut mantenir l'aplom i, tot i algunes errades en el tir lliure, no s'han deixat intimidar per un gran ambient de bàsquet. Les dues victòries en dos partits situen el BAXI Manresa líder del grup B de la Basketball Champions League

El BAXI Manresa ha començat el partit amb Dani Pérez, Joe Thomasson, Elias Valtonen, Chima Moneke i Ismael Bako. El Hapoel Jerusalem ho ha fet amb Anthony Bennet, Retin Obashoan, Adam Ariel, Sean Kilpatrick, i Itay Segev. Els israeilains han atropellat els bagencs al començament. Els de Pedro Martínez ni eren capaços de generar bones accions en atac ni aturar els jugadors locals quan aquests estaven en terreny ofensiu. A més, quan aquests erraven s'enduien la majoria de rebots. El llançament exterior era la principal rèmora de l'equip israelià. El BAXI Manresa no volia que el partit se li escapés per la via ràpida però ha desaprofitat diverses ocasions per acostar-se al seu rival. Chima Moneke i Yankuba Sima cometien passes en jugades que podien haver resolt bastant millor. Els locals seguien obstinats en llançar de tres punts. Fins al desè intent no ha trobat la xarxa el Hapoel Jerusalem. Ha estat un cop a l'intent de remuntada que estava protagonitzant el quadre bagenc (15-10, minut 10).

Un parcial de 0-5 ha igualat el marcador quan es portaven menys de dos minuts del segon quart. El parcial no s'ha aturat malgrat el temps mort demanat pel tècnic local. Sylvain Francisco avançada per primer cop el BAXI Manresa (15-17, minut 14). El francès ha estat encertat de cara a cistella i ha esdevingut un dels homes importants en la reacció dels bagencs. Mica en mica, el BAXI Manresa s'anava fent l'amo de la situació. Un triple de Thomasson donava un màxim avantatge de cinc punts als de Pedro Martínez (19-24, minut 16). Killpatrick ha aparegut pels locals amb quatre punts seguits. Quan el Hapoel s'acostava, el quadre català ha estat capaç de sumar dues bones accions. Primer, Pérez forçava una antiesportiva quan ja havia rebut una personal en la mateixa jugada. I després, el BAXI Manresa ha forçat una pèrdua al seu rival en no permetre-li treure de banda gràcies a una bona pressió.

El rebot en defensa seguia sent un maldecap per als bagencs. Les segones i terceres oportunitats permetien al conjunt hebreu acostar-se al marcador. Fins i tot, tenir un mínim avantatge. La diferència respecte els primers minuts era que el BAXI Manresa estava més encertat en atac. Jale Adams ha anotat al darrer segon per deixar-ho tot obert de cara a la segona part (33-32).

Els manresans han sortit millor a la segona part. Bako i Francisco posaven novament al davant el seu equip. El rebot defensiu seguia generant moltes fugues. Afortunadament pel BAXI Manresa l'índex d'encert del seu oponent era baix. Francisco tornava a veure cistella després d'uns partits força discrets (36-42, minut 25). Aquest avantatge s'ha esfumat. Un parcial de 8-2 igualava novament el partit. El Hapoel Jerusalem havia intensificat la defensa i els jugadors manresans no eren capaços de trobar situacions avantatjoses. El Hapoel dominava abans d'encarar el quart definitiu (50-48).

El tir de tres ha permès al BAXI Manresa aguantar la situació quan els hebreus se sentien superiors. Els llançaments de Jou i Francisco replicaven els encerts locals. El francès també sumava de dos en un moment que la pilota cremava. El partit s'encaminava a un final no apte per a cardíacs (55-56, minut 34). Cap dels dos equips era capaç d'aconseguir un bon parcial al seu favor. Qualsevol petit detall podia decidir el vencedor. Els manresans han fet un pas endavant en defensa. Francisco assumia responsabilitats en atac. Adams replicava per part del Hapoel Jerusalem. El BAXI Manresa ha entrat per davant al darrer minut (64-66). Adams, amb un triple, girava la truita. Quedaven 47 segons. Valtonen també l'encertava des dels 6.75.

Mancaven encara 37 segons. Això implicava que com a mínim quedaven dues possessions. Adams, màxim anotador israelià, errava dos tirs lliures en un moment vital. Bako capturava el rebot i rebia personal. El belga només n'ha encertat un. Jou ha fet personal per evitar que el Hapoel Jerusalem llancés de tres. Obashoan, belga com Bako, també ha errat un tir lliure. Valtonen ha estat el següent en anar al punt de personal. El finès no n'ha entrat cap però la pilota ha sortit per la línia de banda i ha afavorit els manresans. L'han perdut i Kaiser Gates ha llançat de tres per capgirar el marcador. Tampoc ha entrat. Moneke hagués pogut decidir.

El nigerià s'ha encomanat de les errades des dels 4.70. El 68-71 a manca de 4,7 segons donava una darrera opció als locals de forçar la pròrroga. Moneke ha recuperat la pilota. Jou ha anat per darrer cop al punt de personal. El de Llagostera no ha fallat. 68-73 per mantenir el pas ferm a Europa.

Incidències: Tomas Jasevicius (Lituània), Georgios Poursanidis (Grècia) i Thomas Bissuel (França) han estat els àrbitres del partit. Luke Maye ha estat el jugador descartat. El nord-americà ni tan sols ha viatjat amb l'equip. El Pinar Karsiyaka s'ha imposat a l'Arged Stall Ostrow per un ajustat 80-77.