Fira Mediterrània

La Fira Mediterrània arrencarà dijous amb l'òpera prima de l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya

Dani López signa "Trencadís", que comptarà amb la cantant menorquina Anna Ferrer com a veu solista convidada

per Redacció, 13 d'octubre de 2021 a les 20:43 |
Anna Ferrer farà de solista del concert de l'OMAC | Josep M. Montaner
Aquest dijous arrencarà la 24ª edició de la Fira Mediterrània de Manresa, la principal cita dels continguts d'arrel i les arts en viu del país.

Enguany la Fira Mediterrània s'estructura a partir de tres eixos bàsics i transversals molt interrelacionats que es posen en valor: els joves, artistes emergents que utilitzen l'arrel com a matèria prima; les mirades d'artistes del món contemporani que incorporen l'arrel entre els ingredients de les seves propostes, i el present, centrat en el el binomi de la relació intrínseca entre cultura i educació.


L'aposta decidida pel present es fa palesa en una programació que clarament visibilitza el talent emergent i la creativitat de les noves generacions. Ara mateix estem vivint un moment àlgid pel que fa la creació en l'àmbit de l'arrel al país, un context prometedor i efervescent en el qual als artistes joves utilitzen l'arrel com a motor creatiu, amb propostes que ens interpel·len.

Tot aquest discurs està encarnat en el punt de sortida d'aquesta Fira Mediterrània, l'espectacle inaugural, que tindrà lloc el dijous a la sala gran del teatre Kursaal de Manresa. Trencadís és la primera proposta artística de l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya (OMAC), una formació integrada per 31 joves que s'han unit amb esperit innovador i experimental per interpretar noves creacions inspirades en l'arrel. Dani López signa la primera creació de l'OMAC, amb la cantant menorquina Anna Ferrer com a veu solista convidada, que ens proposa el joc de maridar tradició i contemporaneïtat establint vincles entre el repertori tradicional recollit per Artur Blasco amb la poesia contemporània de Juana Dolores, Enric Casasses, Josep Pedrals i Clara Fiol, entre altres.


Aquesta proposta forma part del primer Obrador d'Arrel de Fira Mediterrània, un programa d'acompanyament i suport als artistes que exploren nous camins a partir de l'arrel i la cultura popular en les fases de recerca, creació, producció i exhibició... però que va més enllà, doncs també vol generar xarxa amb altres festivals, equipaments, fires i espais d'arreu del país. L'Obrador d'arrel 2021-22 té 19 propostes artístiques: 12 propostes que ja es veuran en aquest nova edició de la Fira com a estrena absoluta, 7 propostes s'estan creant i es podran veure a la Fira de l'any vinent, i a més hi ha 2 projectes en format d'ObradorLAB dels quals en podrem veure els estadis inicials ja que s'aniran desenvolupant en el decurs del 2022.

Trencadís obre la 24ª edició de la Fira Mediterrània, la qual oferirà entre el 14 i 17 d'octubre una programació artística que proposa 67 espectacles, dels quals 43 en són estrenes.

Pel que fa l'anunci del Govern aixecant la majoria de restriccions anticovid i el retorn de la plena presencialitat que suposa recuperar el 100% de l'aforament dels equipaments i esdeveniments culturals a partir de divendres 15, els espais culturals habituals com les sales del Teatre Kursaal, el Teatre Conservatori, Stroika i la sala de Plana de l'Om podran disposar del seu aforament complert. Respecte la resta d'enclaus amb programació artística, des de l'organització de la Fira s'està treballant i estudiant les condicions en cada cas. Les novetats en aquest apartat s'aniran anunciant a través de tots els canals de comunicació de la Mediterrània.

 

Participació