Fonollosa inaugura la museïtzació del conjunt monumental de les Torres de Fals

La voluntat de l'Ajuntament és desestacionalitzar el turisme més enllà del Pessebre Vivent del Bages

Visita a les Torres de Fals aquest passat diumenge
Visita a les Torres de Fals aquest passat diumenge | AjFnll
Redacció
13 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 8:56h
Fonollosa ha estrenat aquest octubre la museïtzació del conjunt monumental de les Torres de Fals. Un dels objectius de l'Ajuntament de Fonollosa era el de convertir aquest espai en un centre divulgatiu sobre la història d'aquestes torres mil·lenàries i de la importància al municipi i, finalment, ja és una realitat.

Un cop rehabilitades, l'any passat, la nau central i les capelles gòtica i fonda de l'església de Sant Vicenç i de la posada en marxa de l'espai polivalent a l'interior del temple, ara s'ha pogut estrenar la museïtzació d'aquest conjunt: Torres de Fals, Castell de Frontera. Tal i com ha explicat la regidora de Turisme i Patrimoni, Ester Lladó, la voluntat de l'equip de govern és donar a conèixer l'espai patrimonial als veïns i veïnes del municipi, així com també als de la comarca i d'arreu del territori.

Fins ara, el conjunt de les Torres de Fals és molt conegut per ser l'escenari del Pessebre Vivent del Bages. L'Ajuntament de Fonollosa espera que amb la posada en marxa d'aquest espai museogràfic, la població se'l faci seu i s'acosti al municipi per conèixer la seva història i la importància d'aquest espai. "La imatge que té la majoria de gent de les Torres de Fals és de nit i fosc, perquè han vingut a veure el pessebre. Volem desestacionalitzar el turisme i que aquest espai patrimonial es converteixi en un atractiu visitable per al públic familiar la resta de l'any, i no només durant l'època nadalenca", ha afegit.
 
Un centre d'interpretació
El projecte de centre d'interpretació ha anat a càrrec de Grup Transversal, ha tingut un cost total de 56.937 euros i s'ha finançat amb una ajuda de 19.996,78 euros dels fons europeus Leader. La resta s'han finançat amb fons propis. La museïtzació consisteix en un conjunt de plafons que estan situats a la zona exterior que recullen les característiques del conjunt monumental de la torre nova, la torre vella, l'església de Sant Vicenç de Fals, així com una situació general del municipi i una breu explicació del Pessebre Vivent del Bages. A l'interior de l'església s'hi troba pròpiament el centre d'interpretació. L'exposició s'estructura en diversos plafons i estructures mòbils que expliquen la història, la importància de les torres de defensa i perquè van servir les de Fals. L'exposició es complementarà també amb un vídeo màpping.

Totes les explicacions estan en català, però a través d'un codi QR i del telèfon mòbil els visitants poden trobar els textos traduïts al castellà, l'anglès i el francès. Segons l'alcalde, Eloi Hernàndez, "l'espai vol ser la porta d'entrada als nostres pobles, i que els visitants puguin gaudir d'una experiència complementada amb els altres elements d'interès patrimonial, cultural i històric. També, modestament, ho posem a disposició de la comarca del Bages, per teixir llaços i crear marca amb els altres Castells de Frontera de les valls del Cardener".
 
Visites guiades
La voluntat de l'Ajuntament de Fonollosa és donar a conèixer aquest conjunt monumental i la seva importància a través d'una programació de visites guiades per l'exterior de les Torres de Fals així com també a l'espai museïtzat de l'Església de Sant Vicenç. Aquestes visites van estrenar-se el passat diumenge 10 d'octubre amb la inauguració de l'espai museístic, i tindran continuïtat, de moment, el segon diumenge de mes. Així, es tornaran a oferir visites guiades el proper 14 de novembre i 12 de desembre a les 10, les 11 i les 12 del matí en grups reduïts de persones i complint les mesures en matèria de salut pública. Per participar d'aquestes visites cal fer la inscripció prèvia que podrà fer-se a través d'un formulari a la web www.fonollosaturisme.cat.
 
Gratuït per als veïns del municipi
Les persones empadronades al municipi de Fonollosa es poden beneficiar d'una promoció especial que els permetrà realitzar la visita guiada de manera gratuïta fins el desembre d'enguany. El preu de l'entrada general és de 4 euros, pels infants de 6 a 12 anys i pels majors de 65 anys, costa 2 euros i fins a 5 anys, gratuït. El pagament de l'entrada es realitzarà en efectiu just abans de l'inici de la visita.