Diumenge tindrà lloc el concert Pòrtic de la Fira Mediterrània, dedicat a la figura de Jordi Fàbregas

Reunirà a grans referents de la música folk com Artur Blasco, Toni Torregrossa, Simone Lambregts, Isidre Peláez o Eduard Casal

El Pòrtic de la Fira Mediterrània homenatjarà Jordi Fàbregas
El Pòrtic de la Fira Mediterrània homenatjarà Jordi Fàbregas | Arxiu particular
Redacció
07 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 18:37h
El concert Pòrtic de la Fira Mediterrània de Manresa retrà homenatge aquest diumenge a les 6 de la tarda al desaparegut músic sallentí Jordi Fàbregas. Serà un concert únic (una iniciativa conjunta de la Fira Mediterrània, el CAT Tradicionàrius, l'associació d'Arrel i el teatre Kursaal de Manresa) que aplegarà molts dels artistes que van compartir escena amb ell o que hi han tingut una forta vinculació, com -entre d'altres- Artur Blasco, Simone Lambregts, Isidre Peláez, Toni Torregrossa, Cati Plana, Marc Egea o Eduard Casals. Amics que van compartir grups o projectes com El Pont d'Arcalís, Les Violines, Primera Nota o Urbàlia Rurana

Les entrades per assistir al concert de diumenge a la sala gran del Teatre Kuraal de Manresa es poden comprar per internet a la web del Kursaal i a les taquilles del teatre, que estan obertes de dimarts a dissabte, d'11 a 13h i de 18 a 20 h. El preu de les entrades és de 15 euros (12 euros per a majors de 65 anys, menors de 25 i socis del CAT; i 6 euros amb el Carnet del Galliner).  

El Pòrtic de la Fira Mediterrània de Manresa d'enguany és un merescut i alhora indispensable homenatge dedicat a la immensa figura de Jordi Fàbregas, un personatge cabdal de la cultura catalana de les darreres dècades i un personatge clau i fundacional de la música tradicional catalana que ens va deixar inesperadament al gener. La seva vinculació des dels orígens a Fira Mediterrània i les seves arrels al Bages, a Sallent, també eren motius afegits que van fer decidir als organitzadors del Pòrtic de la Fira que la  24a edició de la Fira Mediterrània de Manresa  no podia arrencar amb un millor preludi.

És molt complicat glosar i condensar el pes específic i la transcendència de la figura de Fàbregas i el llegat que ens deixa, però en queda una constància evident amb els guardons que va recollir en vida per la seva tasca i trajectòria, com el Premi Nacional de Música i la Creu de Sant Jordi, i musicalment la seva significació va ser cabdal com a líder de grups pioners com Grup Coses, l'Harmònica Brava, La Murga, Primera Nota i El Pont d'Arcalís. Ja com a gestor cultural va ser l'artífex de fites tan determinants com la creació del Festival Folk Internacional Tradicionàrius i fundador del Centre Artesà Tradicionàrius, sala estable de música folk i tradicional a la Vila de Gràcia, durant 27 anys. 

El concert
El Pòrtic de la Fira Mediterrània dedicat a Jordi Fàbregas és una proposta única en què es reuniran un gran nombre d'artistes referents de l'escena folk i d'arrel i que rememorarà les formacions més destacades que van acompanyar al músic al llarg de la seva vida com Primera Nota o El Pont d'Arcalís. Una trobada entre músics i amics del Jordi per retre-li homenatge a través de la música que van compartir.

La forta vinculació i implicació de Fàbregas amb la cultura popular, serà el punt de partida d'aquest pòrtic, amb la intervenció de l'Escola Municipal de Música Cal Moliné del seu poble natal, Sallent, amb la interpretació d'una composició seva, el Ball Nou i de l'arranjament del Ball de Bruixes que després va dur als escenaris a través del repertori d'El Pont d'Arcalís. A més, el cor InCordis de Manresa farà una intervenció d'un dels temes més destacats del repertori del Jordi, Au Jovent.

En aquest concert també reviurem per un dia formacions tan emblemàtiques com Primera Nota i farem un repàs al repertori d'El Pont d'Arcalís amb Artur Blasco, Les Violines i Marc Egea com a convidats especials. També ens aproparem a la música valenciana amb els amics d'Urbàlia Rurana Toni Torregrossa i Carles Gil, amb qui havien compartit diferents projectes i amistat. Comptarem amb una intervenció especial del Grup Coses i dels músics italians del grup Ariondassa que han volgut ser-hi presents tot i la distància. 

Sonaran les cançons més emblemàtiques dels repertoris d'aquests grups que, en algun moment o altre de la vida, tothom ha cantat, ballat o tocat com Sant Rorro, Els Cigalons de Canalda o Guarda la Luna, llegat històric de la música d'arrel tradicional del país.