Cinema

El Documental del Mes tornarà dijous amb «El retorn, la vida després de l'Isis»

El cicle s'amplia amb una sessió matinal per a alumnes de secundària, on es projectarà el film d'Alba Sotorra

per NacióManresa, 4 d'octubre de 2021 a les 21:04 |
Fotograma del documental «El retorn, la vida després de l'Isis» | Promocional
El Documental del Mes, coordinat per MEES i CineClub, tornarà aquest dijous 7 d'octubre a les 7 del vespre a l'Espai de la Plana de l'Om amb la projecció del documental El retorn, la vida després de l'Isis d'Alba Sotorra, que relata la dura realitat d'un grup de dones atrapades pel seu passat com a membres d'estat Islàmic i ens fa fer preguntes difícils. Com a novetat, a més a més d'aquesta sessió habitual, a partir d'aquest octubre, el Documental del Mes -que impulsa la productora Paral·lel 40- s'oferirà també als centres de secundària en una sessió matinal a la Plana de l'Om, vehiculada a través del Servei Educatiu del teatre Kursaal.

A El retorn, la vida després de l'Isis, Alba Sotorra narra la seva estada al camp d'Al-Roj, al nord-est de Síria, on va aconseguir accés exclusiu. Allà va conèixer la Shamima Begum (Regne Unit) i Hoda Muthana (EUA), que van marxar dels seus països manipulades per la propaganda terrorista i l'odi de les xarxes socials. Van ser demonitzades pels mitjans de comunicació i ara ningú no en vol saber res. El penediment sincer mereix una segona oportunitat? Es pot justificar que els països occidentals acceptin el retorn dels fills, però rebutgin que les mares puguin tornar? La directora catalana s'esforça per comprendre els matisos d'una situació complexa i delicada.


El seguiment durant dos anys de la vida de la Shamima, la Hoda, la Hafida, la Nawal i la Kimberly ens posa en un lloc incòmode, però el seu testimoni ens fa entendre la crueltat, l'abús i la misogínia que han viscut. La sensibilitat de Sotorra per observar sense prejudicis posa en evidència la necessitat urgent d'establir un diàleg honest i empàtic entre cultures, religions, gèneres i cosmovisions diferents.

Per garantir les mesures de seguretat i control, l'Espai de la Plana de l'Om tindrà les entrades numerades i les invitacions es poden adquirir anticipadament a través d'internet a www.kursaal.cat.


El Documental del Mes


El Documental del Mes té com a objectiu acostar el gènere documental al màxim nombre d'espectadors possible i incrementar la presència del documental europeu a les pantalles cinematogràfiques. Amb aquesta finalitat, habitualment, el primer dijous de cada mes s'estrena una pel·lícula documental de qualitat, de temàtica i procedència diversa, a 40 ciutats de Catalunya, país Valencià, Illes Balears i resta de l'estat Espanyol.

Els documentals es projecten en versió original subtitulada en català a Catalunya, Alacant i les Illes Balears i en versió original subtitulada en castellà a la resta de l'estat. La selecció de documentals la realitza un comitè de selecció de Paral·lel40.

 

Participació