Torna la fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix

Aquest llegum, únic i autòcton, tornarà a omplir els carrers del municipi bagenc el proper diumenge

Redacció
04 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 19:08h
La mongeta de Castellfollit del Boix és una varietat única i autòctona
La mongeta de Castellfollit del Boix és una varietat única i autòctona | Raiels
La 4a edició de la Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix recupera la presencialitat per tal de seguir promovent aquest llegum arreu del territori i alhora, dinamitzar el municipi de la que n'és autòcton. La fira, enfocada a un públic familiar, pretén repetir així l'èxit de les edicions anteriors després de l'aturada de l'edició del 2020, que es va celebrar en format virtual.

El proper diumenge, des de les 10 del matí fins a les 2 del migdia, la mongeta de Castellfollit del Boix serà el fil conductor i l'element aglutinador d'una fira que comptarà amb un mercat de productes agroalimentaris on es podran trobar mongetes, així com tota una varietat de productes artesans i locals. A més, la fira comptarà amb un sistema de tasts per tal que els visitants puguin degustar tant la mongeta com tota la resta de productes.

A banda de les mongetes de l'Associació de Productors de Mongeta de Castellfollit del Boix, a la fira també s'hi trobarà vi del Celler Grau i Grau i d'Entrebosc, mel de Ca la Melera, vedella de proximitat de Can Vilumara, formatges de Veciana, porc ral de Ca la Pilar d'Avinyó i l'artesania de Cal Sargantana i de Ceràmica Montserrat Riu, entre altres.

Per tal d'arrodonir l'experiència gastronòmica, també hi participarà la Fundació Miquel Agustí, que oferirà un tast sensorial de la mongeta en què es podrà apreciar les seves característiques, i el restaurant del municipi Cal l'Andorrà.

Per altra banda, la programació també ofereix tot un seguit d'activitats per tal de fer gaudir tota la família. L'animador musical Jordi Giralt de Can Cantem portarà un espectacle musical adreçat a famílies, es realitzarà una demostració in situ per veure com es batien les mongetes en l'antiguitat i hi haurà un concert a càrrec de la Virgi Borràs. A més, durant tot el dia hi haurà animacions, una exposició de tractors clàssics i es projectarà el documental sobre la mongeta de Castellfollit del Boix Llavors d'Or Blanc.

Una varietat única per revaloritzar
La mongeta de Castellfollit del Boix és una varietat autòctona i originària d'aquest municipi i és alhora un dels 55 productes singulars catalogats pel Programa de la Xarxa de Productes de la Terra de Barcelona. Aquesta distinció destaca les característiques úniques d'aquesta mongeta, distingint-la de la resta i arrelant-la al seu municipi.

Segons l'alcalde de Castellfollit del Boix,Celestí Rius, la fira no només "revaloritzarà la mongeta de Castellfollit del Boix a nivell gastronòmic i a nivell productiu", sinó que també "servirà per promocionar el municipi de Castellfollit del Boix a través del seu producte més singular i identitari: la mongeta que li dona nom".

Entre les activitats destinades a la revalorització de la mongeta també en destaca un projecte per a la millora genètica de la varietat tradicional, de les tècniques de cultiu i una millor mecanització, impulsat pel mateix Ajuntament en col·laboració amb el Consell Comarcal del Bages i la Fundació Miquel Agustí des de l'any 2011.

La fira, impulsada des de l'Ajuntament de Castellfollit del Boix, compta amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i la coordinació tècnica per part de la cooperativa de treball Raiels, ubicada a Solsona.