El FABA culmina l'edició 2021 omplint una vegada més l'Anònima de creació, música i art

Després d'una setmana, el festival tanca portes amb la participació de més de 40 propostes artístiques

Aloha Bennets al FABA
Aloha Bennets al FABA | Ferran Leal
Redacció
03 d'octubre del 2021
Actualitzat a la 13:30h
L'Anònima ha esdevingut aquesta setmana un centre de creació i art a Manresa, acollint el Festival Artístic del Barri Antic (FABA), que aquest any s'ha celebrat a la tardor i s'ha consolidat demostrant que l'Anònima, com a centre de creació per a la cultura transformadora, pot ser una realitat. El FABA va néixer el 2017 amb la finalitat generar noves relacions entre agents artístics i socials per tal d'establir un nou espai de creació permanent a L'Anònima, un centre de creació per a la cultura transformadora i esdevenir un referent a nivell català.

Aquest dissabte ha culminat l'edició 2021 del FABA, amb una programació completa amb gran varietat de disciplines artístiques. Des de l'organització es lamenten els problemes tècnics que han impedit acabar l'actuació d'Hidrogenesse, no obstant, s'ha anunciat mateix que actuaran al FABA 2022.

L'espai Mahou ha acollit al migdia els concerts del grup bagenc Hidepeck, que ha fet viatjar al públic al pop-rock dels 70. I Aloha Bennets, que ha portat el seu garage-punk de lletres iròniques al FABA. Al vespre ha sigut el torn d'Hidrogenesse, amb una consolidada carrera independent, el duo de pop electrònic format a Barcelona per Carlos Ballesteros i Genís Segarra. Laetitia Sadier, líder d'Stereolab, ha presentat en exclusiva el seu directe en solitari. Finalment, Rodrigo Laviña y su combo, amb molts músics bagencs, ha portat a l'Anònima un disc preciosista amb sons que viatgen a través del vinil i les caixes de ritmes, amb textures com la psicodèlia seixantera, l'homenatge al pop català ye-yé o la música brasilera. 

A l'espai Soomfibra el públic ha gaudit de concerts a l'aire lliure com el debut de Juliø & £Thin Mzngo, un duet de lo-fi hop format entre Manresa i Sant Hilari de Sacalm. Les barcelonines Rombo també han omplert l'escenari amb les seves lletres de pop agredolç i lluminós. Durant les hores tontes de mitja tarda el trio de La BB han animat el públic amb diversos hits de música.

El FABA no s'ha quedat només en la música i els escenaris, també ha obert la Llotja de creació i els garatges de l'Anònima, que s'han omplert d'art i creativitat durant tot el dia, amb Ana Gallart, Anna Llimós, Iris San, el Laboratori d'aire, Luana Roca, OBAC, Pau Mondelo, Sara Villarta. I a la llotja Paula Illescas i Sergio Lairisa, dissenyant en directe. Gallart ha presentat el projecte de fotografia Harina, agua y sal, Llimós ha posat de manifest el record que tenim dels espais de forma fragmentada. Iris San ha aterrat als garatges del FABA amb una obra tocada pel pensament crític, feminista i ecologista. El laboratori d'aire ha investigat amb l'aire, el rastre del vent en les seves múltiples formes i maneres de presentar-se. Luana Roca ha presentat al festival el seu projecte Paraules gruixudes, el punt de trobada entre tot el que ha vist, sentit i escrit l'artista en contra la seva voluntat. La manresana Sara Villarta ha portat el FABA Paisatges urbans, un projecte d'art urbà que busca transformar les parets de les ciutats en paisatges imaginaris. 

Tanmateix, la creació sempre va més enllà i el duet manresà d'OBAC ha il·luminat l'art dels garatges amb el seu projecte d'il·luminació, jugant amb els colors, les ombres i la llum de l'espai. Pau Mondelo ha presentat un projecte de memòria i rescat. Una crida a través de la utilització de la tela per reconèixer la història i plasmar idees contràries a l'opressió que va causar l'avanç industrial al territori català. 

Paula Illescas i Sergio Lairisa, un duet que desenvolupa la seva pràctica dins l'àmbit del disseny, han interpretat la Llotja, dissenyant en directe el full de sala. 

Durant tot el dia, han passat pel FABA un grup de DJ's que han fet ballar des de la cadira a les persones assistents al festival Meri, Otro DJ, Raachi i Space Oddity Girls.

El FABA ha repetit l'espai social que va estrenar el 2019, amb una zona gastronòmica a càrrec del Mercat Puigmercadal de Manresa, on la creativitat s'ha unit a la gastronomia sota el bon temps que ha fet al FABA.

Una setmana d'art i debat
Posant la vista enrere, el FABA va començar fa una setmana amb la jornada inaugural amb la triple actuació de b1n0, Ferran Palau i Iris Deco, va ser tot un èxit, amb una producció especial, ja que els tres artistes van col·laborar entre ells sobre l'escenari sorprenent a totes les persones assistents a l'acte. La setmana del FABA es va centrar als garatges de L'Anònima i les carboneres acollint exposicions, actuacions musicals, de dansa, tot talent local, un pilar per la producció del FABA, apostar per artistes emergents de la Catalunya central.

Les jornades de construcció de L'Anònima: transformadora creativa han resultat ser un pas ferm en el camí perquè l'antiga fàbrica esdevingui un centre de creació permanent per a la cultura transformadora. Durant aquestes tres jornades s'han presentat referents i exemples de centres de creació de tot el territori, s'han establert sinergies amb diversos agents i posat sobre la taula propostes per un centre de creació a l'Anònima per a la cultura transformadora.

FABA 2022
Aquest FABA 2021 s'ha celebrat de forma extraordinària al mes de setembre i octubre, ja que es va haver d'aplaçar el de la primavera per restriccions sanitàries. Avui mateix s'han anunciat les dates de la pròxima edició, el FABA 2022 se celebrarà del 8 al 14 de maig, així que queda menys d'un any pel proper Festival Artístic del Barri Antic de Manresa.

NacióManresa és mitjà col·laborador del FABA.