La construcció d'una futura Anònima creativa centra l'activitat del FABA d'entre setmana

L'Anònima ha bullit d'activitats entre dilluns i dijous d'aquesta setmana, acollint diversos actes i exposicions de diferents disciplines de la mà d'artistes Km0

El FABA debat sobre el futur de l'Anònima
El FABA debat sobre el futur de l'Anònima | Àlex Belza
Redacció
30 de setembre del 2021
Actualitzat a les 21:55h
El Festival Artístic del Barri Antic (FABA) sempre ha apostat pel talent emergent del Bages i aquesta setmana n'ha estat un clar exemple. L'Anònima ha bullit d'activitats entre dilluns i dijous d'aquesta setmana, acollint diversos actes i exposicions de diferents disciplines de la mà d'artistes Km0 i també les jornades de reflexió sobre convertir l'Anònima en una fàbrica de creació per a la cultura transformadora. La vida del FABA entre setmana s'ha desplaçat als Garatges on també els assistents podien gaudir d'un espai de bar.

Les exposicions d'Àlex Piquet, Minuts, i d'Iris Muñoz, El caminar de las madres, s'han pogut visitar aquests dies. Minuts és un projecte audiovisual que l'artista reflexiona sobre l'impacte de les xarxes socials en la nostra societat. A través de la xarxa social Snapchat, Àlex Piquet recull en aquest projecte 1440 fotografies, que són els minuts que conformen un dia, cada una és realitzada en diferents moments de la vida de l'artista. Iris Muñoz exposa a l'espai únic de les carboneres de l'Anònima El caminar de las madres on l'artista mostra les dones en totes les etapes de la criança i la maternitat, posant l'ull en diferents expressions culturals i socials. Un projecte que té l'ànim de visibilitzar i transformar el pensament col·lectiu.

A banda d'aquestes exposicions obertes durant tota la setmana, l'Anònima ha acollit les Jornades L'Anònima: transformadora creativa, Aeria, Núria Dalmau, el laboratori Stop Motion de Pau Gross i Peumayén

Les jornades s'han dividit en tres dies, posant sobre la taula referents i respostes davant la proposta de convertir L'Anònima en una fàbrica de creació per a la cultura transformadora. En la primera jornada, s'han convidat representants de referents que combinen creativitat i acció transformadora en espais públics. La segona jornada ha estat el moment de discussió i generar vincles per impulsar un espai de creació permanent a l'Anònima referent a nivell català i veure quin model de gestió i implicació podrien tenir diversos agents manresans. Finalment, l'última jornada de L'Anònima: transformadora creativa se celebrarà divendres 1 d'octubre a les 13h a L'Anònima i ha de servir per extreure i presentar conclusions i la projecció de futur a l'equip municipal, una jornada clau per conèixer i posar les bases d'aquest projecte de futur. 

El FABA aposta per la creació i la creativitat en el seu sentit més ampli. La productora i cantant Mar V. ha presentat al FABA el projecte musical Aeria, un viatge a cavall de sons eteris i electrònica experimental que va crear una atmosfera especial al festival. Núria Dalmau a través de la dansa i el teatre físic i entre els límits de la performativitat i les arts escèniques ha reflexionat i explorat les fronteres del cos en crisi en si mateix i amb el seu voltant, on tot cohabita en el conflicte. El laboratori Stop Motion, un taller obert al públic, ha aterrat al FABA, de la mà de Pau Gross, storyteller polifacètic manresà, ex-membre de la formació musical Crònics i co-creador audiovisual de Goitell Productions. Finalment, Peumayén ha convidat a l'espectador del FABA a sentir-se viu a través d'ombres, llums i música, prenent formes diferents a través de les cordes i la vibració.

Dissabte, últim dia de FABA
El FABA culminarà dissabte 2 d'octubre amb el dia més ple d'activitats i art del festival. Amb dos escenaris amb diversos concerts programats, noves exposicions, DJ's per amenitzar el festival, la Llotja de creació i un espai gastronòmic. A l'espai Mahou hi hauran les actuacions de Hidepeck, Aloha Bennets, Laetitia Sadier, Hidrogenesse i Rodrigo Laviña y su combo. I a l'espai Soom fibra: Space oddity Girls, Raaachi, La BB, Rombo, Otro DJ, Juliø & £Thin Mzngo i DJ Meri. Un dia ple d'art, creació, gastronomia i cultura que farà bategar L'Anònima, com porta fent des de diumenge.

El FABA, el Festival Artístic del Barri antic de Manresa, té com a finalitat generar noves relacions entre agents artístics i socials per tal d'establir un nou espai de creació a Manresa dins del recinte de l'Anònima, amb l'ànima de catalitzar tot el potencial artístic i social de la ciutat.