Un projecte de la UPC Manresa per reciclar mòbils i bateries, a un pas d'obtenir la patent internacional

Cada any es generen més residus electrònics al món i només se'n reciclen un 11%

Dos dels investigadors de l'equip de Toni Dorado davant la planta que han dissenyat a la UPC Manresa
Dos dels investigadors de l'equip de Toni Dorado davant la planta que han dissenyat a la UPC Manresa | Nia Escolà
Redacció
29 de setembre del 2021
Actualitzat a les 10:23h
El residu electrònic és el que més creix. Cada any es generen un 5% més d'aquest tipus de deixalles com, per exemple, mòbils o bateries electròniques. Es tracta d'un residu molt complicat de reciclar perquè cal separar, un a un, tots els metalls que en formen part. De fet, ara només se'n recicla un 11%. La resta, acaba en abocadors –tot i la seva toxicitat-, o bé s'envia a països del Tercer Món.

"Fem veure que són donacions d'aparells, però en realitat són deixalles que s'acumulen sense control", explica a l'ACN, l'investigador Toni Dorado. Al campus de la UPC Manresa, un equip de 15 investigadors fa anys que treballen en un projecte per reciclar metalls. Han aconseguit la patent estatal i estan a un pas d'assolir la internacional.

Amb el treball de la UPC, conegut com el projecte menja mòbils, es poden reciclar fins a un 40% dels metalls que hi ha als dispositius electrònics. "El que busquem és solucionar un repte que té la nostra societat, altament consumidora de tecnologia", explica Toni Dorado, l'investigador que lidera el projecte.

Per fer-ho, han dissenyat una planta semi industrial que permet reciclar aquests metalls. Es tracta d'una instal·lació en la qual el residu entra per un costat i, per l'altre, gràcies al sistema ideat pels investigadors, s'aconsegueixen separar alguns dels metalls més valuosos, de manera complerta.

La podrien utilitzar empreses dedicades a la gestió de residus que, fins ara, el que fan és enviar aquest 11% de residus que sí que es recicla al centre d'Europa, on es recuperen en grans quantitats. D'aquesta manera, amb la instal·lació d'aquesta planta, les empreses dedicades al reciclatge podrien recuperar els metalls sense necessitat d'enviar-los a l'estranger, creant lloc de treball in situ. A més, es tracta d'un projecte d'economia circular, i una alternativa més sostenible a la que es fa al centre d'Europa. Per tant, tal com explica Dorado, s'aconsegueix solucionar un repte de reciclatge que és prioritari en una societat altament tecnològica i en el context de canvi climàtic actual.

El projecte ja ha aconseguit la patent estatal, i està a un pas d'aconseguir la internacional, fet que el distingiria com un treball únic al món.

"Perdem grans oportunitats perquè s'inverteix poc en innovació"
Dorado lamenta "la poca" aposta del Govern i l'Estat en investigació. "Aquí el problema que tenim no és que no tinguem gent capacitada per portar grans projectes, sinó que tenim molt poc finançament. Tenim poques convocatòries, molt competitives i moltes queden al calaix. Estem perdent moltes oportunitats", lamenta. En aquest sentit, afegeix que "quan es millora en innovació, es milloren els llocs de treball i l'economia d'un país". "La manera de poder avançar en una societat tan tecnològica és invertir en investigació", conclou.