Esteve Soler, Gerard Quinto i David Torras cedeixen el Gaudí de «7 raons per fugir» a Manresa

L'estatueta quedarà instal·lada de forma permanent a la Sala d'Exposicions de la Plana de l'Om de Manresa

Equip de «7 raons per fugir», a la catifa vermella dels Gaudí
Equip de «7 raons per fugir», a la catifa vermella dels Gaudí | Jordi Play
Redacció
28 de setembre del 2021
Actualitzat el 29 de setembre a les 20:11h
La Sala d'Exposicions de la Plana de l'Om de Manresa celebrarà aquest dimecres a les 6 de la tarda, la inauguració de l'exposició Cineclubisme: el públic s'organitza, una mostra que homenatja la tasca cultural dels cineclubs al llarg de quatre dècades. L'exposició està organitzada per Cineclub Manresa, amb el suport de l'Ajuntament de Manresa, dins el projecte Manresa i Acció! que commemora els 125 anys de cinema a Manresa i els 60 anys de la filmació de la pel·lícula Plácido, de Luís García Berlanga, a Manresa.

L'estrena de l'exposició comptarà amb l'assistència de l'alcalde Manresa, Marc Aloy; de la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo; de la presidenta de la Federació Catalana de Cineclubs, Emma Fernández, i dels cineastes manresans Esteve Soler, Gerard Quinto i David Torras.

Acte de gratitud a la ciutat
L'acte tindrà un moment molt especial, ja que es podrà veure a la vitrina on a partir d'ara estarà exposada de forma permanent l'estatueta del Premi Especial del Públic 2019 a la millor pel·lícula en la 12a edició dels Premis Gaudí atorgat a Esteve Soler, Gerard Quinto, i David Torras per 7 raons per fugir, que ha estat cedida en règim comodat a l'Ajuntament de Manresa.

7 raons per fugir és una pel·lícula protagonitzada per Emma Suárez, Sergi López, David Verdaguer, Jordi Sánchez, Lola Dueñas, Francesc Orella i Aina Clotet que representen uns personatges que viuen set històries entre l'horror i la comèdia, marcades pel surrealisme d'una societat que sembla que no progressa. La pel·lícula va significar el debut dels tres directors manresans, que parteixen de les obres teatrals de la Trilogia de la Indignació d'Esteve Soler.

El dia 13 de febrer de 2020, els tres directors van ser rebuts per l'alcalde de Manresa i van signar el Llibre d'Honor de l'Ajuntament de Manresa. En aquell acte van manifestar la seva voluntat de cedir l'estatueta per expressar la seva gratitud a la ciutat pel suport en la realització de la pel·lícula. I van valorar satisfactòriament la decisió consensuada de col·locar l'estatueta a la plana de l'Om, un lloc amb significació especial per ells per ser on té lloc el programa de CineClub, l'entitat on es van iniciar com a cinèfils i com a cineastes.

És voluntat de l'Ajuntament de Manresa promoure la producció artística a la ciutat i impulsar el reconeixement a les persones que hi assoleixen fites d'excel·lència. En aquest cas, l'Ajuntament de Manresa rep l'estatueta del premi Gaudí del Públic 2019 com a símbol de l'excel·lència artística en cinema dels tres directors manresans i del seu agraïment vers la ciutat.

La cessió es fa en règim de comodat per un període de 50 anys, i es prorrogarà tàcitament per períodes consecutius de la mateixa durada sempre que cap de les parts no manifesti el contrari, per escrit i de forma fefaent, en un termini d'un mes abans de la finalització de la seva vigència.

La Junta de Govern de l'Ajuntament de Manresa, en sessió celebrada el 21 de setembre passat, va acordar acceptar aquesta cessió en règim de comodat.

Posar en valor la tasca dels cineclubs
L'exposició Cineclubisme: el públic s'organitza es podrà visitar fins al 10 d'octubre, de dimarts a diumenge de 17.30 a 20.30 h.

Aquesta exposició, comissariada per Juan Manuel Garcia Ferrer, va commemorar el 40è aniversari de la Federació Catalana de Cineclubs. El seu objectiu és posar en valor la tasca dels cineclubs a l'hora de difondre la cultura cinematogràfica arreu del territori català: repassar i explicar el fenomen del cineclubisme al nostre país, des del seu sorgiment passant per l'època franquista, els inicis de la democràcia i fins a l'actualitat. Es va inaugurar a la Filmoteca de Catalunya el 24 d'octubre del 2019 i són els cineclubs els que la fan arribar a tot el territori català. En aquest cas, Cineclub Manresa.

Segons el comissari de l'exposició, "des de les primeres dècades d'existència del cinema hi va haver gent que el va considerar com una enorme finestra oberta al coneixement i al gaudi. Tant en barris obrers que buscaven la protecció que l'educació podia facilitar en un món sense miraments socials, com en societats burgeses que cercaven l'alta cultura en allò que havia nascut com a espectacle de fira, comencen aleshores a sortir per tot el món grups de persones que s'associen per projectar films i discutir sobre ells o a partir d'ells. Així van néixer –i de fet continuen naixent avui en dia- els cineclubs".