Ecoviure

L'Ecoviure fa un salt endavant per convertir-se en referent entre els professionals del sector

El certamen incorpora jornades tècniques que tractaran des d'agricultura ecològica a la gestió dels residus

per Redacció, 28 de setembre de 2021 a les 14:34 |
Representants de l'organització durant la presentació de l'Ecoviure 2021 | Gemma Aleman
La fira Ecoviure de Manresa tornarà aquest 2021 fent un salt endavant per convertir el certamen en un referent per als professionals del sector. Després que la pandèmia obligués, el 2020, a reduir al màxim el cartell, enguany incorpora tot un seguit de jornades tècniques que tractaran diferents àmbits, com ara agricultura ecològica, gestió dels residus o el cicle de l'aigua. La nova oferta, que se celebrarà entre setmana, complementarà la tradicional fira-mercat amb estands relacionats amb la construcció sostenible, els productes agroalimentaris ecològics, comerç just, i energies renovables, entre altres. L'Ecoviure 2021 arrencarà el 5 d'octubre i es perllongarà fins al dia 10.

El regidor de Ciutat Verda de l'Ajuntament de Manresa, Pol Huguet, ha reconegut que el certamen ja preveia fer un salt qualitatiu en l'edició passada, però la pandèmia els va frustrar els plans i l'Ecoviure 2020, malgrat existir, va ser "de mínims".


Aquest 2021, però, amb la complicitat de l'Escola Agrària de Manresa, Aigües de Manresa i el Consorci del Bages per a la Gestió dels Residus, la fira dedicada a la sostenibilitat i el medi ambient farà un salt endavant cap a la professionalització. La manera, ha recalcat Huguet en la presentació del cartell, amb la programació de jornades tècniques i professionals. "Seran interessants perquè toquen facetes diverses", ha assegurat.

Les jornades es concentraran entre dimarts 5 i divendres 8. La primera de totes, impulsada des de l'Escola Agrària, serà en línia i se centrarà en agricultura ecològica. Comptarà amb tres blocs: l'aprofitament de les aigües pluvials a les finques, el sòl i l'horticultura ecològica, i els assecadors solars en agricultura.


L'endemà, dimecres, se celebrarà una jornada tècnica dedicada a l'aigua. Serà presencial –ja té les inscripcions exhaurides- i, segons ha avançat Antoni Ventura, gerent d'Aigües de Manresa, encarregats del programa, tindrà com a eixos principals la circularitat, la qualitat i la digitalització.

Dijous, exclusivament en línia, serà el torn dels residus. En aquest cas, ha desgranat el gerent del Consorci del Bages per a la Gestió dels Residus, Ricard Jorba, l'objectiu és la reflexió sobre la necessitat d'un canvi de model per a la recollida selectiva. S'estructurarà en dos blocs: primer una taula rodona amb professionals que en el seu dia a dia intervenen en la recollida i, tot seguit, es coneixeran exemples d'institucions que han apostat pel canvi del model.

Finalment, divendres, serà el torn del Fòrum d'Energia, l'única jornada que ja s'havia celebrat en edicions anteriors. Es podrà seguir tan presencialment com en línia i posarà l'accent en "les col·laboracions per a fer efectiva la transició energètica", ha explicat Huguet.

Fira-mercat al Palau Firal


En paral·lel, el cap de setmana, el Palau Firal acollirà una nova edició de la fira-mercat de l'Ecoviure, adreçada al públic general. A hores d'ara s'hi han inscrit una seixantena d'expositors de sectors com la construcció sostenible, els productes agroalimentaris ecològics, comerç just, i energies renovables, entre altres. La proposta es complementarà amb activitats paral·leles com ara una xerrada sobre la factura elèctrica o un taller de construcció de caixes nius.

Del cartell del cap de setmana també destaca un monogràfic sobre la mel i derivats que inclourà tallers, xerrades i tasts. En aquest espai, el diumenge, també es farà una jornada tècnica sobre apiteràpia.

 

Participació