El FABA 2021 engega amb una col·laboració entre Ferran Palau, Iris Deco i b1n0 sobre l'escenari

El tret de sortida del festival ha començat aquest diumenge amb activitats artístiques i de reflexió i ha acabat amb un triple concert amb aforament complet

Ferran Palau i b1n0 a l'escenari del FABA a l'Anònima
Ferran Palau i b1n0 a l'escenari del FABA a l'Anònima | Ferran Leal
Redacció
26 de setembre del 2021
Actualitzat a les 21:34h
L'Anònima s'omple aquesta setmana de propostes artístiques amb l'inici del Festival Artístic del Barri Antic, FABA 2021. L'edició, que se celebrarà fins al 2 d'octubre, ha engegat aquest diumenge amb la jornada inaugural. Un any més, es demostra que l'edifici de l'Anònima de Manresa pot esdevenir un centre de creació artística per a la cultura transformadora celebrant un festival amb una programació completa i variada.

Passaran per l'Anònima més de 40 artistes amb propostes i disciplines molt diverses durant tota la setmana. El FABA té la voluntat de reivindicar el Centre Històric de Manresa com a node creatiu i cultural a través dels seus agents amb una clara aposta pel talent local i programar artistes de totes les índoles. Aquesta setmana, el FABA ha programat talent local Km 0, produccions pròpies de creació i també artistes de l'escena catalana emergent que ompliran els diferents espais de l'Anònima. Des de la seva primera edició, NacióManresa és el mitjà de comunicació oficial del festival.

Jornada inaugural
Aquest diumenge, primer dia de FABA, s'ha iniciat al migdia amb el Colectivo Du Da, que han proposat cuinar en comunitat al pati de l'Anònima com a procés de reflexió artística. De l'experiència n'ha sortit un plat de migas del que tothom n'ha pogut menjar. El tret de sortida del FABA 2021 ha continuat amb una triple actuació format pla seqüencial d'Iris Deco, Ferran Palau i b1n0 col·laborant entre ells sobre l'escenari. Iris Deco ha presentat el seu nou disc Golden que balla entre el soul i l'R&B. Ferran Palau ha fet navegar el públic amb un ritme tranquil, però implacable, i les cançons de Parc, el seu últim àlbum. b1n0 ha aterrat a Manresa situant-la de ple en l'escena electrònica catalana emergent. Aquestes tres actuacions han sigut una producció molt especial, amb col·laboracions entre els tres artistes i sense pauses.

Ha estat una jornada inaugural que ha tingut més pes que en altres edicions. Les localitats, que s'havien de reservar prèviament per controlar l'aforament de l'espai per seguir les restriccions sanitàries, es van esgotar en un dia. Amb un aforament complet d'un centenar de persones, les actuacions han animat al públic a partir de quarts de set de la tarda.

La jornada inaugural del FABA ha estat amenitzada des del migdia per DJ Grozza, omnipresent a totes les edicions del festival. L'artista asturiana resident a Manresa Claudia Carbajal ha pintat durant tota la jornada un mural basat en la paleta de colors del Barri Antic de Manresa. El mural quedarà darrere de l'escenari de l'espai Soomfibra, on el dia 2 d'octubre s'hi faran concerts.

El FABA engega una edició molt especial després de celebrar l'últim festival el maig de 2019, tot un èxit després de mesos marcats per restriccions sanitàries i poques oportunitats de gaudir de la cultura en directe.

El FABA només acaba de començar
El FABA intersetmanal estarà marcat pel talent local i la celebració de les jornades de construcció de L'Anònima: transformadora creativa.

El festival acollirà les exposicions d'Iris Muñoz amb El caminar de las madres i Alex Piquet presentant Minuts; les actuacions d'Aeria, Núria Dalmau, el laboratori Stop Motion amb Pau Gross i Peumayén. Dimarts, dimecres i divendres també se celebraran les jornades de construcció de L'Anònima: transformadora creativa, on es reflexionarà sobre referents i propostes per convertir l'Anònima en una fàbrica de creació per a la cultura transformadora. Entre setmana també es podrà gaudir d'un espai de bar al costat de les exposicions.

El dissabte 2 d'octubre serà la traca final del FABA 2021 amb un dia ple d'art, gastronomia, música i ciutat. La llotja de creació estarà engegada tot el dia, a l'espai Mahou s'hi faran els concerts en directe de Hidepeck, Aloha Bennets, Laetitia Sadier, Hidrogenesse i Rodrigo Laviña y su combo. A l'escenari a l'aire lliure de l'espai Soomfibra s'hi veuran les actuacions de La BB, Rombo i Juliø & £Thin Mzngo. El mateix dia 2 passaran pel FABA les artistes Ana Gallart presentant Harina, agua y sal, Anna Llimós, Iris San, el Laboratori d'Aire, Luana Roca, OBAC, Pau Mondelo i Sara Villarta. Paula Illescas + Sergio Lairisa, realitzaran el programa de mà en directe durant la pròpia Llotja del festival. En aquesta jornada animaran l'ambient del festival diversos DJ's: Meri, Otro DJ, Raachi i Space Oddity Girls.