Fem Manresa es queda sola en la proposta de no pagar les factures elèctriques

El govern municipal recorda que suposaria un incompliment de contracte que sortiria car i que podria suposar una acusació de prevaricació contra l'alcalde

Ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous
Ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous | Pere Fontanals
23 de setembre del 2021
Actualitzat a les 23:39h
El grup municipal de Fem Manresa s'ha quedat sol en el ple d'aquest dijous en la defensa de la seva moció que proposava que l'Ajuntament deixés de pagar les factures d'electricitat fins que les associacions de consumidores no considerin que s’ha assolit un preu just de l’electricitat i "ha cessat la situació d'abús per part de les companyies".

El regidor anticapitalista Jordi Trapé ha recordat que aquest any hi han hagut talls freqüents de subministrament en barris populars i que el preu de l'electricitat ha augmentat set vegades més que el salari mínim interprofessional. "Mentrestant, en els últims 10 anys els beneficis de les tres empreses elèctriques més importants (que representen un 85% del mercat) han augmentat un 23%", recorden.

Aquest increment de preus "ha tingut i tindrà un fort impacte tant en les llars de famílies treballadores com en petits negocis, ja molt colpejats per la crisi del coronavirus", fins al punt que "aquest increment ha afectat especialment a la tarifa regulada, donant-se el cas que és la tarifa que dona accés al bo social". Així, es dona la paradoxa que moltes llars de classe treballadora en una situació de precarietat energètica, "fan un infraconsum elèctric". O sigui, que consumeixen molta menys electricitat de la necessària per mantenir unes condicions de vida saludables, "i tot i això no poden pagar les factures".

El govern recorda les conseqüències greus que podria comportar
El regidor de Qualitat Urbana, Via Pública i Ciutat Intel·ligent, Josep Gili, ha assegurat que el govern municipal "comparteix la diagnosi de la moció", però no així els atesos. Gili ha recordat, però, que l'impagament de les factures de l'electricitat suposaria "un incompliment contractual" que suposaria un increment de la factura a causa dels interessos i que de superar els 4 mesos "comportaria la suspensió del subministrament, certament no de les instal·lacions bàsiques com hospitals o il·luminació dels carrers, però sí dels equipaments municipals". A més, "segons com es plantegés aquesta falta de pagament, l'alcalde podria ser acusat de prevaricació".

El PSC no ha intervingut en aquesta moció, i el portaveu de Ciutadans, Andrés Rojo, ha afirmat que això suposaria un atac a la "seguretat jurídica que podria comportar que les companyies no poguessin pagar els sous dels seus treballadors".

Tots els grups, excepte Fem Manresa, han votat contra la proposició,