La moció per ajudar Cuba en la compra de xeringues per a les vacunes s'enreda amb el 0,7% a cooperació

L'esmena del PSC a la moció de Fem Manresa i el govern provoca un desagradable enfrontament entre Felip González i Jamaa Mbaki

Ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous
Ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous | Pere Fontanals
23 de setembre del 2021
Actualitzat a les 23:39h
La moció que el grup municipal de Fem Manresa va presentar el mes de juliol passat per donar suport a la campanya cubana Els bloquejos maten, la teva solidaritat dona vida, per a la compra de xeringues per administrar la vacuna Soberana contra la Covid que han desenvolupat al país caribeny, ha tornat a ser presentada aquest dijous en ple pel mateix grup anticapitalista i ERC i Junts. El debat d'una esmena presentada pel PSC, però, ha derivat en un enfrontament que per moments ha estat desagradable entre el portaveu socialista, Felip González, i el regidor de Cooperació Jamaa Mbaki.

La moció insistia en la proposta que els anticapitalistes van presentar el mes de juliol, en aquesta ocasió amb la col·laboració quantificada en 3.000 euros, per revertir la paradoxa en què es troba l'administració cubana pel fet d'haver desenvolupat una vacuna pròpia contra la Covid, però no poder-la administrar al no tenir xeringues a causa del bloqueig internacional.

El debat de l'esmena
A la moció, però, el PSC hi havia presentat una esmena d'addició en que demanava, entre d'altres, que es restablís l'aportació a cooperació internacional de l'Ajuntament de Manresa al 0,7% al pressupost municipal de 2022.

El regidor de Cooperació, Jamaa Mbarki, ha recordat que arribar al 0,7% en només un any "seria doblar l'aportació actual i això és impossible, tot i que treballem en anar-ho pujant gradualment". Per refermar la seva postura, Mbaki ha titllat la proposta socialista de "demagògica", i això no ha caigut gaire bé a Felip González.

En el seu torn, el portaveu del PSC ha assegurat que el govern municipal "va fer el ridícul" en el ple de juliol quan no va voler aprovar "aquesta mateixa moció perquè la presentava qui la presentava [en referència a Fem Manresa]". En tot cas, González ha recriminat a Mbaki que "no presentés una alternativa, que no transaccionés un compromís". Finalment, el regidor de Cooperació ha assegurat que no volia ofendre a González amb aquesta expressió, però que tampoc era afortunat titllar de "fer el ridícul" el que havia passat el dijous, ja que "aquí tots hi som per treballar".

Moció aprovada per tothom menys Ciutadans
L'oposició en bloc ha votat l'esmena del PSC, que no ha prosperat pels vots en contra del govern, i la moció original -sense l'esmena incorporada- ha prosperat amb els vots favorables de tots els grups excepte Ciutadans, que ha assegurat que l'hauria votat a favor si no hi hagués "tanta parafernàlia".