El FABA es conjura per començar l'activitat permanent a l'Anònima el maig de 2022

El model de creació transformadora per a l'equipament es posarà en debat en l'edició d'enguany, mentre que l'organització insisteix l'Ajuntament en la necessitat de definir-ne els usos i espais

Jordi Jet Serra i Núria Montanyà davant l'edifici de l'Anònima
Jordi Jet Serra i Núria Montanyà davant l'edifici de l'Anònima | Marc Orriols
23 de setembre del 2021
Actualitzat a les 10:55h
"És necessari que l'Ajuntament de Manresa defineixi els usos que li vol donar a l'edifici de l'Anònima, més enllà de les dotacions pressupostàries que pugui anar fent any rere any", reivindiquen els organitzadors del Festival Artístic del Barri Antic (FABA), que ja des de la seva segona edició insten el govern municipal a "permetre" que l'equipament serveixi com a espai de creació transformadora "que sigui un referent a nivell de país".

Núria Montanyà Vila, Alba Martínez Armengol i Jordi Jet Serra Morales es queixen de la "falta de definició" que mostra l'Ajuntament a l'hora de definir els usos de l'Anònima, malgrat que el ple de l'Ajuntament de març de 2019 ja va aprovar per unanimitat tenir en compte el model que el FABA proposava.

El passat mes de juny, el FABA va entrar una instància a l'Ajuntament per definir els usos i els espais de l'Anònima, i s'oferia a mostrar una proposta d'usos i gestió que havia elaborat durant mesos que "permetin establir un espai de creació transformadora referencial a l'edifici de l'Anònima, amb la suma de diversos agents i per a benefici comú de la ciutadania".

"No cal que l'Ajuntament hi faci gaire cosa, només cal que deixin que passi", reclamen. "La nostra proposta comença amb una demanda de cessió d'un espai petit i a partir d'aquí anar creixent", proposen. La seva proposta d'usos contempla començar l'activitat permanent a l'Anònima el maig de 2022.

Un espai de creació transformadora que sigui referent
Històricament, el FABA ha generat diverses propostes per reunir la comunitat creativa de la ciutat i posar sobre la taula una sèrie de necessitats reivindicades que "no estan cobertes actualment per les polítiques i programes d'acció municipals". La tasca del festival per convertir l'Anònima en un espai creatiu va aconseguir posar la reivindicació a l'agenda política de les eleccions municipals del 2019, a la vegada que ha ajudat a fer habitual l'ús de l'equipament per a actes i exhibicions diverses. Ara planteja l'oportunitat d'aconseguir per la ciutat un far de creació transformadora que irradiï tot el territori català des de la idiosincràsia de la ciutat.

La proposta inclouria propostes fixes amb espai creatiu que dotarien d'estabilitat el projecte, i altres socis que ho serien per programes concrets, facilitant la incubació de projectes més petits interdisciplinars, que més enllà de l'art, també "podran revertir en la societat".

"Els diversos usos dels agents hauran de permetre una gestió compartida dels espais, amb programes definits entre diverses disciplines, que puguin englobar, també, temàtiques de caire social, com de gènere o sostenibilitat, per exemple", expliquen.

"Perquè això sigui possible cal definir un conveni de cessió amb l'Ajuntament, no cal res més, que el govern municipal deixi que passí, i ja està", exposen, mentre es queixen que "això no està passant". Hi ha converses amb l'Ajuntament, "però no acaben de concretar-se en res".

Jornades sobre l'Anònima al FABA 2021
El FABA posarà sobre la taula una proposta d'usos i gestió que permeti establir un espai de creació transformadora referencial a l'edifici de l'Anònima, amb la suma de diversos agents i per a benefici comú de la ciutadania. Aquesta presentació tindrà lloc dins l'edició del Festival Artístic del Barri Antic d'enguany (del 26 de setembre al 2 d'octubre), en el marc de les Jornades de Construcció de L'Anònima: Transformadora Creativa amb l'objectiu d'exposar el projecte, conèixer referents i encetar el debat al voltant de la proposta de model de gestió.

Les Jornades de Construcció comptaran amb tres sessions: Bases i referents (dimarts 28 de setembre, 18h), Socis i model de gestió (dimecres 29 de setembre, 18h), Conclusions i projecció (divendres 1 d'octubre, 13h). En elles s'exposarà i treballarà la proposta feta pel FABA; es debatrà el model de gestió amb les persones interessades a formar part de l'espai i de la seva gestió; i es presentaran les conclusions i el full de ruta sortint a l'Ajuntament, tant a nivell polític com tècnic.

És especialment rellevant la presència de representants de diversos espais creatius del territori peninsular, amb diversitat de models de gestió amb i sense participació municipal o institucional.