Eurecat Manresa assaja un nou sistema que permet predir l'evolució de la corrosió

La innovació permet programar tasques de manteniment de forma acurada i evitar riscos

La monitorització en zones de difícil accés es fa a través de drons
La monitorització en zones de difícil accés es fa a través de drons | Eurecat
Redacció
22 de setembre del 2021
Actualitzat a les 19:15h
La Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics del centre tecnològic Eurecat, amb seu a Manresa, ha desenvolupat un nou sistema que permet predir l'evolució de la corrosió i programar les tasques de manteniment de forma acurada, combinant la seva expertesa en la identificació de mecanismes de corrosió amb la monitorització periòdica de zones de difícil accés amb drons i l'anàlisi de dades mitjançant la Intel·ligència Artificial.

La monitorització de la corrosió és un aspecte "crucial per seleccionar els materials més adients i evitar fallides catastròfiques", explica la directora de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics d'Eurecat, Montse Vilaseca, amb motiu de la participació del centre tecnològic a la fira Eurosurfas, que té lloc a Barcelona.

En aquest sentit, la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics del centre tecnològic "treballa en projectes de recerca per dissenyar i desenvolupar superfícies funcionals que puguin suportar sol·licitacions mecàniques i ambients severs", remarca Montse Vilaseca. 

En concret, la Línia de Recerca en Tecnologia de Superfícies i Recobriments d'Eurecat aplica recobriments funcionals avançats mitjançant tecnologies de plasma per incrementar la resistència al desgast i a la corrosió, disminuir fricció i proporcionar propietats antiincrustants, per a aplicacions biomèdiques, amb la finalitat de dotar les superfícies de funcionalitat. 

D'altra banda, la Línia de Recerca en Corrosió i Degradació d'Eurecat proposa solucions als problemes de degradació ambiental de les superfícies, mitjançant assaigs avançats utilitzant ambients agressius com líquids corrosius, sals, microorganismes i gasos sobre diferents materials. L'efecte d'aquests entorns agressius sobre les propietats mecàniques s'avalua també en combinació amb assaigs mecànics on es dissenyen i desenvolupen proves de corrosió sota tensió, corrosió per fatiga i tribo-corrosió.