La Papasseit estrena el curs aquesta setmana amb dues presentacions de llibres d'autores manresanes

Olga Suanya, amb el recull "121 cançons i 1 hotel", aquest dimecres i Cristina Masanés, amb el text fragmentat "Eroica", dissabte

Cristina Masanés presentarà el seu llibre dissabte
Cristina Masanés presentarà el seu llibre dissabte | Arxiu particular
Redacció
22 de setembre del 2021
Actualitzat a les 10:44h
Les autores Olga Suanya, amb el recull 121 cançons i 1 hotel, i Cristina Masanés, amb el text fragmentat Eroica, seran les encarregades de donar el tret de sortida, aquesta setmana, a la programació literària de la Llibreria Papasseit d'aquest curs.

Dimecres 22 de setembre a les 7 de la tarda
Presentació del llibre «121 cançons i un hotel. Històries de la banda sonora de la nostra vida» a càrrec de l'autora Olga Suanya i el periodista i director del diari Regió7Marc Marcè.

Olga Suanya i Sag (Manresa, 1973) és llicenciada en Periodisme i Antropologia Cultural i, des de fa més de 20 anys, es dedica professionalment a la comunicació corporativa.

Apassionada per la música, l'any 2020 va posar en marxa el ChelseaHotel.blog, una pàgina web que, cada dia de l'any, recorda una efemèride, una cançó i la història que les connecta. Amb més de 80.000 visites, el projecte de l'Olga Suanya ha estat considerat com una de les iniciatives culturals més interessants de l'any 2020.

A començaments d'aquest any, el projecte va evolucionar i es va convertir en un podcast setmanal a RAC1 i en el llibre 121 cançons i 1 hotel (Símbol editors, 2021), que recull una selecció dels articles publicats al blog.

Amb pròleg del sociòleg, periodista i escriptor Salvador Cardús, 121 cançons i 1 hotel. Històries de la banda sonora de la nostra vida ens ofereix una visió sociològica dels fets i la música que han acompanyat diverses generacions.

El Chelsea Hotel de Nova York deu ser un dels hotels que més històries podria explicar. Allà va ser on Bob Dylan va agafar el seu cognom artístic; on Sir Arthur C. Clarke va escriure 2001: una odissea de l'espai; on Nancy Spungen, la nòvia del líder dels Sex Pistols, va ser brutalment apunyalada; on Leonard Cohen va immortalitzar la seva nit de sexe amb Janis Joplin a la cançó Chelsea Hotel Nº2; o on Jim Morrison i l'alemanya Nico, cantant de la Velvet Underground, van viure llargues nits de passió. Tot aquest entramat d'històries, més d'altres que hi devien succeir però que no han sortit a la llum, van forjar la seva llegenda.

I aquest és el punt de partida per explicar la història de la societat, passada, contemporània o posterior a aquelles cançons. 120 cançons que són el fil conductor per parlar-nos del nostre món: fets històrics que, com les cançons, conformen la banda sonora dels records de la nostra vida. Aquest no és principalment un llibre de música sinó que a partir de la música intenta explicar el món tal com l'hem conegut.

Dissabte 25 de setembre a les 12 del migdia
Presentació del llibre Eroica a càrrec de l'autora Cristina Masanés, l'editora Núria Iceta i Ariadna Torres.

Cristina Masanés i Casaponsa (Manresa, 1965) és escriptora radicada a l'Empordà. llicenciada en Filosofia i màster en Estudis de gènere, ha estat curadora de projectes expositius per a diversos museus. Col·labora amb articles d'opinió, art, divulgació història i territori a Sàpiens, Descobrir, Revista de Girona, Alberes i El temps de les arts. És autora de dos notables llibres d'assaig biogràfic, Lídia de Cadaqués. Crònica d'un deliri (Quaderns crema, 2001) i Germaine Gargallo: cos, pintura i error (Llibres del segle, 2014). Ara presenta Eroica, la seva darrera creació literària.

L'Eroica és la tercera simfonia de Beethoven, que va escriure després d'assumir que la seva sordesa era ja irreversible. Heroica és l'actitud i el gest que es van fer necessaris per creuar la pandèmia que l'any 2020 va aturar el món. Però l'Eroica és també un diari de confinament i un homenatge a la mare. Un text breu i fragmentat que, si bé pren la forma de diari de confinament, es converteix en un llibre de memòria personal i familiar, un reconeixement a la figura de la mare, al seu suïcidi i a la línia de vida que uneix tres generacions de dones. Un text que entén l'escriptura com una pràctica de vida.

Durant 65 dies, reclosa a casa per la pandèmia, l'escriptora surt cada matí al pati a fotografiar el cel. La imatge del blau, juntament amb la música de Beethoven i l'escriptura d'un diari l'ajuden a no perdre's. Quan arriba la filla adolescent, pregunta per la mort de l'àvia: "ho vol saber tot, tot allò que mai no ha demanat, i jo explico i recordo sabent que la memòria escriptura la vida". És així com allò que va néixer com un diari de confinament esdevé un fil de memòria que trena generacions: "La mare no va morir de malaltia, ni d'accident. Va morir de tristesa; una tristesa profunda, acumulada i ampla que no va encertar a revocar. La mare es va arrencar el cordó de la vida quan acabava de fer cinquanta anys". Al final, cal tornar al món: "Hi estàvem bé, a la closca domèstica, a la casa tancada i a les seves notes lentes. Després de remuntar cingleres i variacions d'una melodia obsessiva extremament llarga, sortim al món, esllanguits, havent creuat l'Eroica".

Les presentacions tindran lloc a la Llibreria Papasseit (Carrer Barcelona, 25 de Manresa) el dimecres 22 de setembre a les 7 de la tarda (Olga Suanya) i el dissabte 25 de setembre a les 12 del migdia (Cristina Masanés). Seran, com sempre, d'entrada gratuïta i obertes a tothom i respectant totes les mesures vigents de prevenció de la Covid-19.