Fem Manresa proposarà a l'Ajuntament que no pagui els rebuts de l'electricitat

Fins que les associacions de consumidores no considerin que s’ha assolit un preu just de l’electricitat i "ha cessat la situació d'abús per part de les companyies"

Els regidors de Fem Manresa en una imatge d'arxiu
Els regidors de Fem Manresa en una imatge d'arxiu | Pere Fontanals
22 de setembre del 2021
Actualitzat a les 8:10h
El grup municipal de Fem Manresa proposarà dijous al ple de l'Ajuntament que el consistori no pagui els consums d'electricitat fins que les associacions de consumidores considerin que s'ha assolit un preu just de l'electricitat i "ha cessat la situació d'abús per part de les companyies".

La formació recorda que quan el 1997 es va privatitzar Endesa, l'explicació que va donar el govern espanyol era que això faria que les empreses fossin més competitives, que es milloraria el servei i que es rebaixarien els preus de la factura elèctrica.

Lluny d'això, Fem Manresa recorda que aquest any hi han hagut talls freqüents de subministrament en barris populars i que el preu de l'electricitat ha augmentat set vegades més que el salari mínim interprofessional. "Mentrestant, en els últims 10 anys els beneficis de les tres empreses elèctriques més importants (que representen un 85% del mercat) han augmentat un 23%", recorden.

Aquest increment de preus "ha tingut i tindrà un fort impacte tant en les llars de famílies treballadores com en petits negocis, ja molt colpejats per la crisi del coronavirus", fins al punt que "aquest increment ha afectat especialment a la tarifa regulada, donant-se el cas que és la tarifa que dona accés al bo social". Així, es dona la paradoxa que moltes llars de classe treballadora en una situació de precarietat energètica, "fan un infraconsum elèctric". O sigui, que consumeixen molta menys electricitat de la necessària per mantenir unes condicions de vida saludables, "i tot i això no poden pagar les factures".

Fem Manresa considera que les administracions tenen l'opció "de fer allò que molts dels nostres conciutadans optarien per fer, però que no fan per por a quedar-se sense un subministrament bàsic", que seria no pagar la factura "fins que l'abús de les elèctriques cessi".

Per això, els anticapitalistes proposen que l'Ajuntament deixi de pagar les factures de la llum.