Periodisme

Convocat el IX Premi Josep M. Planes d'investigació periodística

El guardó convocat per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb el suport de l'Ajuntament de Manresa, distingirà el millor treball d'investigació publicat o editat entre desembre de 2020 i novembre de 2021

per Redacció, 21 de setembre de 2021 a les 18:51 |
l centre de la fotografia, Josep Maria Planes i el president Francesc Macià | Josep Maria Sagarra o Pau Lluís Torrents
Ja s'ha convocat el IX Premi Josep M. Planes d'investigació periodística. El premi Josep Maria Planes té per objectiu reivindicar el periodisme d'investigació i mantenir viu el llegat i la memòria del manresà, pioner en el periodisme d'investigació a Catalunya (1907-1936). El guardó és convocat per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes, amb el suport de l'Ajuntament de Manresa.

El IX Premi Josep M. Planes distingirà el millor treball d'investigació, de denúncia o de sàtira publicat o emès en català entre el desembre de 2020 i el novembre de 2021. Els periodistes i mitjans de comunicació que vulguin optar al premi podran enviar els treballs candidats a l'adreça de correu electrònic premisplanes@periodistes.cat des del 20 de setembre fins al 13 de desembre de 2021.


El jurat, que decidirà la candidatura guanyadora, està format per l'escriptor i periodista Vicenç Villatoro; per la periodista i corresponsal del setmanari El Siglo a Catalunya, Teresa Carreras; pel periodista, doctor en Periodisme i Comunicació i professor del Departament de Comunicació de la UViC-UCC, Xavier Ginesta; pel periodista i professor, Josep Gifreu; pel biògraf de Planes i periodista Jordi Finestres; per un dels representants dels guanyadors de l'edició anterior, Sergi Escudero, i per la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo. El president de la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Enric Badia, actua com a secretari.

El premi, que té una dotació econòmica de 1.000 euros, es lliurarà el 30 gener de 2022. Més endavant es comunicarà hora i lloc.


Els guanyadors de les edicions anteriors


I edició: El treball Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics 2011, elaborat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils.

II edició: El documental Avi, et trauré d'aquí!, dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, i emès pel Sense ficció, el 19 de març de 2014.

III edició: El periodista lleidatà Felip Solé pel seu documental Perseguits i salvats- Camins de nit i boira, sobre les expedicions dels jueus durant la II Guerra Mundial.

IV edició: L'equip liderat per la periodista Anna Teixidor pel documental A la recerca del paradís sobre el viatge de combatents de l'estat per afegir-se a la Jihad, emès el febrer de 2015 a l'espai 30 Minuts.

V edició: La sèrie de reportatges sobre els casos de pederàstia a diferents escoles religioses dels Maristes de Barcelona, realitzada pels periodistes Guillem Sànchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez, i publicada al diari El Periódico.

VI edició: Els periodistes Laia Vicens i Xavi Tedó pel treball d'investigació publicat en format llibre amb el títol d'Operació urnes. També es van fer dues mencions especials: al documental Nues, de Susanna Barranco, i a la sèrie de reportatges publicats al diari El 9Nou sobre la situació laboral dels escorxadors d'Osona, de Dolors Altarriba.

VII edició: La periodista d'El Punt Avui Tura Soler pel conjunt d'articles publicats durant el 2018 sobre el doble crim d'El misteri de Susqueda. Va ser menció especial els periodistes Albert Martín, Àlex Font, Natàlia Vila i Albert Cadanet pels treballs publicats al diari Ara l'octubre del 2018 sobre la Guerra econòmica arran de l'1-O.

VIII edició: Els periodistes de SER Catalunya Adrià Soldevila, Sergi Escudero i Sique Rodríguez pel treball d'investigació definit com a BarçaGate, que va revelar al programa Què t'hi jugues de Ser Catalunya que el FC Barcelona tenia contractada una empresa per crear estats d'opinió a les xarxes.

 

Participació