Xarxes

El punyent vídeo d'una jove manresana amb fibromiàlgia per conscienciar sobre les malalties invisibles

Mireia Rodó explica al seu canal de Youtube que ha decidit compartir la seva experiència per intentar donar una veu d'esperança o una petita ajuda a aquella gent que la necessiti

per NacióManresa, Manresa, Catalunya | 21 de setembre de 2021 a les 10:10 |

"Faig aquest vídeo perquè és el que m'hauria agradat veure a mi quan vaig començar amb la malaltia". Així comença la publicació que la bagenca Mireia Rodó De Llorens (Manresa, 1998) ha penjat al seu canal de Youtube. Sota el títol Viure amb dolor. La meva experiència i com superar-ho, la protagonista del relat es despulla per compartir tots els moments viscuts amb la fibromiàlgia, una patologia que pateix des que té 15 anys (ara n'ha fet 23) i que l'ha portat a un estadi de maduresa emocional que difícilment hagués aconseguit si la vida no l'hagués enfrontat a una quimera d'aquesta magnitud. "Vaig passar-me dos anys amb moltíssima fatiga i amb dolor constant al cap, a l'esquena i als músculs; també tenia moltes llagues a la boca que no em permetien ni menjar", explica. 

El pitjor de tot, assegura, és que durant aquests vint-i-quatre mesos "ningú sabia què em passava". Aquesta incertesa va provocar que als dolors físics també s'hi afegís la inestabilitat emocional: "vaig passar-me tot el batxillerat amb ansietat i depressió", diu, mentre afegeix que "si bé tot el meu voltant s'obria a la vida, jo només tenia ganes de quedar-me al llit". "No podia ni fer allò que més feliç em feia del món, que era banyar-me al mar", recorda.

Posar-hi paraules


Dos anys després d'aquell infern, finalment va topar amb uns professionals que van posar nom i cognoms al que li passava: aquell malson es deia fibromiàlgia. "Que posessin una etiqueta al que em passava em va tranquil·litzar; ja tenia una cosa a la qual aferrar-me, tot i que el doctor em digués que no tenia cura i que m'hauria de medicar de per vida".

El poder de la voluntat


"Notava que amb les pastilles no en tenia prou, i que també havia de ser jo qui m'havia de treballar". En aquest sentit, explica, "vaig posar-me el repte de fer esport: al principi em costava molt perquè em feia mal tot, però amb disciplina, constància i resiliència vaig aconseguir trencar el cercle viciós". De fet, segons Rodó, trencar el cercle viciós és la base per començar a recuperar-se: "la força de voluntat és la millor medecina del món".

Arribar a conèixer el funcionament del propi cos


Tot i admetre que la fibromiàlgia és una gran desconeguda, la manresana comenta, en el vídeo, que ha estat precisament gràcies a ella que ha aconseguit conèixer com funciona el seu propi cos: "vaig ser capaç de detectar quan em vindrien crisis de dolor i com reaccionar a elles", somriu, tot remarcant que "tot i que encara, puntualment, convisc amb el dolor, ara el sé controlar".

 

Participació