Santpedor s'adhereix al IV Pla d'Igualtat de gènere de la comarca del Bages

El ple municipal també va aprovar una moció per demanar a l'Estat que faci front al desajust dels comptes públics de l’any 2020

Ple telemàtic de Santpedor celebrat aquest dimarts
Ple telemàtic de Santpedor celebrat aquest dimarts | AjStp
Redacció
15 de setembre del 2021
Actualitzat a les 16:21h
El ple de l'Ajuntament de Santpedor, celebrat dimarts de forma telemàtica, va aprovar per unanimitat l'adhesió al IV Pla d'Igualtat de gènere de la comarca del Bages 2021-2025 com a instrument del municipi per aprofundir i avançar en les polítiques d'igualtat de gènere. La finalitat és contribuir a generar estratègies integrals orientades a avançar en una societat igualitària i preveu diferents accions per eradicar violències de gènere, incrementar i fer visible la presència de dones en la seva diversitat, promoure la coeducació i la prevenció, promoció i millora de la salut en visió de gènere així com l'educació en sexualitat lliure i diversitat de cossos, entre d'altres.

Altres temes del ple ordinari de setembre
Santpedor també va aprovar al ple la xifra de 7.566 habitants (3.765 homes i 3.801 dones), resultant de la gestió del Padró d'Habitants del municipi a data 1 de gener de 2021, 38 habitants menys que el 2020. L'aprovació del ple, per unanimitat, respon a un procediment de revisió de xifres de població efectuat entre el Departament d'Estadística i Població de l'Àrea de Govern Local de la Diputació de Barcelona i l'Institut Nacional d'Estadística.

L'Ajuntament ha nomenat Jordi Garriga Montañà com a Jutge de Pau Substitut del municipi de Santpedor. Així ho va aprovar per unanimitat el ple de setembre, que farà la proposta a la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El ple de la corporació va donar llum verd a l'aprovació provisional de la Modificació Puntual III del POUM per 11 vots a favor (ERC, JxS, PM, SECP) i 2 en contra (CUP). L'aprovació inicial es va fer en el ple ordinari del mes d'abril i la modificació preveu corregir incoherències i ajustar normativament alguns aspectes per donar resposta a les demandes de la població en el context actual. Entre les accions, es proposa la modificació de la disposició transitòria primera per regularitzar alguns habitatges que van quedar en situació irregular amb l'aprovació del POUM vigent. La modificació puntual també preveu homogeneïtzar la normativa de construcció de piscines i umbracles mòbils i la regulació de les plaques solars en teulades, distingint les diferents zones del municipi i amb diferents paràmetres amb la voluntat de compatibilitzar el foment de les energies renovables amb el respecte pel paisatge urbà del municipi.

L'Ajuntament va aprovar per unanimitat la designació dels representants municipals que formaran part de la comissió plenària del projecte Bages Treball, Talent i Tecnologia 2021-2022. El ple ordinari de maig ja va aprovar el conveni d'adhesió a aquest projecte, format per 29 municipis de la comarca i pel Consell comarcal del Bages, que té per objectiu minimitzar el deteriorament dels actius del territori ocasionats per la pandèmia i reforçar el talent del capital humà i la capacitat productiva de la comarca i el ple de setembre ha designat els representats proposats. 

El ple també va aprovar per unanimitat l'addenda i concreció de l'atorgament econòmic 2021 al conveni marc de col·laboració de suport en matèria de joventut de la Generalitat i a través del Consell Comarcal del Bages. A través d'aquest ajut es dinamitzen activitats al Lokal de la Vila i es fan accions en el marc del Pla Local de Joventut.

L'Ajuntament prorrogarà el contracte de gestió i manteniment de les instal·lacions esportives ubicades a la zona esportiva municipal i de consergeria en altres equipaments municipals fins que finalitzi el procediment de licitació i nova adjudicació. Vist que el contracte finalitza el proper 30 de setembre i la licitació està en fase de redacció, l'Ajuntament considera necessari garantir la continuïtat del servei fins que la nova adjudicatària pugui assumir les prestacions atès que es tracta d'un servei bàsic per a la ciutadania.

El dictamen va comptar amb els vots a favor de l'equip de govern (ERC i JxS), els vots en contra de la CUP i SECP, i l'abstenció de Progrés Municipal. El ple de l'Ajuntament també va aprovar amb aquests mateixos vots la rectificació d'una errada detectada al procediment de licitació del servei de neteja d'edificis de titularitat municipal, aprovada al ple ordinari de juliol, i la nova obertura de termini de presentació d'ofertes del procediment d'adjudicació del contracte.

El ple ordinari de setembre va aprovar modificar el crèdit amb càrrec al romanent de tresoreria per a despeses generals extraordinàries per un import de 443.667,98 euros, que per diversos ajuts i obres de millora així com algunes compres que no es poden demorar fins a l'exercici 2022 i per les quals no existeix crèdit suficient al pressupost actual. El dictamen va comptar amb 9 vots a favor (ERC, JxS, SECP) i 4 abstencions (CUP, PM).

L'Ajuntament de Santpedor també va aprovar definitivament el compte general de la corporació 2020. Després que la Comissió Especial de Comptes n'informés favorablement i de manera definitiva i fos exposat al públic durant 15 dies sense reclamacions, objeccions ni observacions, va quedar aprovat per ple amb el vot favorable de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició.

El ple de Santpedor va aprovar per unanimitat la nova distribució de les aportacions del municipi de Santpedor a la Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament, destinades a cobrir el dèficit d'explotació corresponent als exercicis de 2018 i 2019, així com la liquidació resultant a favor de l'Ajuntament. El ple ordinari de setembre també va aprovar per unanimitat l'autorització de compatibilitat per a l'exercici d'activitats privades a favor de dos funcionaris interins del Consistori.

Moció per demanar a l'Estat que faci front al desajust dels comptes públics de l'any 2020
El ple ordinari de setembre va aprovar una moció per demanar a l'Estat que faci front al desajust dels comptes públics de l'any 2020 atès que arran de l'esclat de la pandèmia els ajuntaments han hagut d'assumir una caiguda dels ingressos propis, particularment de taxes i preus públics, i alhora han incrementat la despesa social i han destinat recursos al teixit econòmic.

La moció, presentada pel grup municipal d'ERC i que va tenir el suport de JxS i la CUP i l'abstenció de PM i SECP, demana que ara que es començaran a reclamar les liquidacions del model de finançament del 2020, sigui l'Estat qui absorbeixi la totalitat de l'import resultant de les liquidacions negatives corresponents al model de finançament local dels anys 2020 i 2021 i que articuli el fons Covid de 5.000 milions d'euros a favor dels ajuntaments, tal com es va comprometre a fer. 
Arxivat a