Quinze propostes dels programes Off complementaran la programació oficial de la Fira Mediterrània

Les propostes emergents properes a l'arrel tindran el seu espai a l’Humus Mediterrani i el Concurs Sons, i les més underground, a l'Estepa Mediterrània

Ana Tijoux actuarà a l'Estepa Mediterrània
Ana Tijoux actuarà a l'Estepa Mediterrània | Maritza Ríos
Redacció
14 de setembre del 2021
Actualitzat a les 15:21h
La Fira Mediterrània de Manresa comptarà enguany amb quatre programacions off que complementaran l'oferta oficial amb una oferta artística que va des de les propostes més properes a l'arrel tradicional, de la mà de l'Humus Mediterrani i el Concurs Sons de la Mediterrània, fins a la més underground, inclosa al Circuit Estepa Mediterrània, passant pel món associatiu, amb la Mostra de Grups Amateurs de Teatre de la Catalunya Central. 

Els offs tenen l'objectiu de donar suport a l'accés al circuit professional dels artistes emergents que treballen amb l'arrel des d'un llenguatge actual i trencador, però també des del més proper a l'arrel tradicional. I per altra banda, també vol donar visibilitat a la tasca que es duu a terme des del món associatiu. La programació off és possible gràcies a les sinèrgies entre la Fira i entitats com D'Arrel, Cases de la Música, el Grup Enderrock, el Centre Artesà Tradicionàrius i la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya.

Circuit Estepa Mediterrània
El Circuit Estepa Mediterrània, que organitza Cases de la Música, és l'off més transgressor, amb propostes underground que també beuen de l'arrel. Enguany, inclou les actuacions dels joves artistes becats dins del Programa de Suport a la Creació de Cases de la Música: el manresà cantant i guitarrista de The Skyland i Àuria Franch, Borja Olalla, que emprèn projecte en solitari; la cantant, autora, lletrista i compositora Raquel Lúa, que amb la seva veu melismàtica i virtuosa viatja a l'arrel dels gèneres que interpreta (bossa, flamenc, fado i chacarera), i el grup de Mataró Svart Vin, amb una proposta que balla entre el folk irlandès més tradicional i l'irish punk. 

Aquests joves artistes actuaran dissabte 16 d'octubre a partir de les 20h a l'Escenari de Cases de la Música, ubicat a la plaça de la Fira (Plaça Porxada). L'oferta de l'Estepa Mediterrània es completarà amb l'actuació, dissabte 16 d'octubre a les 21.30h a la Sala Stroika, de l'artista ja consolidada Ana Tijoux, cantautora, cantant i MC franco-xilena que ofereix una fusió perfecte dels ritmes urbans i el hip-hop amb el folklore andí d'arrel.

Humus Mediterrani
L'Humus Mediterrani, la secció off que acull les propostes més properes a l'arrel tradicional, iniciativa de l'espai de música i cultura D'Arrel, inclourà tres propostes: Romaní, el nou projecte de l'acordionista i compositor Pere Romaní, amb el seu concert de gèneres de ball folk catalans i europeus; el grup de la Bisbal de l'Empordà La Puça, que treballa en l'essència del folk de l'Empordà i d'Irlanda amb la que anomenen sonoritat "emporlandesa", i Es Gall de sa Pastera, un grup integrat per mallorquins, menorquins i una italiana que van coincidir a Barcelona i que moguts per la nostàlgia i la il·lusió van crear aquesta formació per fer música tradicional de ball. Els concerts de l'Humus tindran lloc a la plaça de la Fira, divendres 15 d'octubre, a les 20 h.

La final del Concurs Sons de la Mediterrània
També s'inclou entre els offs de la Fira, la final del XIV Concurs Sons de la Mediterrània, organitzat pel Grup Enderrock i el Centre Artesà Tradicionàrius, amb el suport de la Fira, i que va adreçat als grups i solistes emergents amb propostes de folk i músiques d'arrel de la Mediterrània. Els finalistes del certamen, que actuaran en el marc de la Fira dijous 14 d'octubre a les 22.30 h a la Taverna de la Fira (al Jardí del Casino), són Diode, duet d'Arenys de Mar de violí i guitarra que arranja i interpreta melodies tradicionals; la cantautora folk mallorquina Mar Grimalt; el guitarrista i versador valencià Joan Peiró Aznar, i el sextet La Troupe, fundat al 2020 amb la sonoritat característica del mestissatge dels anys noranta, fusionada amb la música folk de les tradicions, la terra i el ball.

El guanyador del concurs obtindrà com a premi la gravació, producció i promoció d'un disc en un estudi professional, una campanya de publicitat i la contractació als principals festivals i cicles de folk del 2022, entre ells la Fira Mediterrània.

Teatre Amateur
La Mostra de Grups Amateurs de Teatre de la Catalunya Central, que organitza la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, inclou les obres Play-off, sobre el paper de la dona en el món de l'esport, del grup de Sant Feliu de Codines Deixalles 81; la comèdia sobre tòpics i estereotips culturals Lapònia, de l'ACR Fals; l'obra Sospitós habitual, farcida d'embolics i malentesos, del grup manresà Paranys, i l'obra dramàtica Escac i mat, dels terrassencs Qollunaka Teatre. La Mostra teatral tindrà lloc a la Sala Els Carlins, els dies 16 i 17 d'octubre.

Tots els espectacles inclosos a la programació dels offs, amb l'excepció del concert d'Ana Tijoux, són gratuïts amb reserva prèvia. Les reserves s'han de gestionar a www.firamediterrania.cat.