Manresa En Comú denúncia la «passivitat» de l'Ajuntament en qüestions de seguretat

La formació es felicita que la FAVM entomi la creació d'un consell de seguretat i lamenta la "inacció" del govern de la ciutat

Ana C. Querol, cap dels Comuns a Manresa
Ana C. Querol, cap dels Comuns a Manresa | Arxiu particular
Redacció
12 de setembre del 2021
Actualitzat a les 22:13h
Manresa en Comú es felicita que la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM) entomi la creació d'un consell de seguretat i lamenta la "inacció" del govern de la ciutat que no ha creat el Consell de seguretat i prevenció de Manresa que la formació ha proposat en dues ocasions. 

Els Comuns recorden que van presentar la creació del Consell de seguretat i prevenció a través d'una instància el 3 de març del 2020, i de nou la van tornar a posar sobre la taula, a través d'una nota de premsa el mes de juliol de l'any passat, arran de l'aparició d'un grup que, organitzat a través de les xarxes socials, pretenia fer patrulles veïnals de vigilància a la ciutat. Finalment, Manresa en Comú va poder traslladar a l'alcalde, Marc Aloy, la proposta en una reunió que van tenir el mes d'octubre.

Reiteren que amb la creació del Consell "faríem un salt de qualitat i transparència, i un pas important per impulsar un canvi de paradigma en la gestió de la seguretat a la ciutat, on la prevenció sigui un element clau".

Consideren -com ja van dir en el seu moment- que el Consell ha de ser "el principal antídot de l'alarmisme, de fre de l'estigmatització de col·lectius i d'arma llancívola entre partits",... i que amb la utilització que ha fet darrerament la ultradreta d'aquestes qüestions "que neguitegen a la ciutadania", creuen que "és més important que mai posar fil a l'agulla i actuar per, des d'una perspectiva d'esquerres, desmuntar les mentides, però també garantir la seguretat de tota la ciutadania".

Sobre qui ha de formar part del Consell, els Comuns entenen que "ha de ser ampli" i expliquen que "tot i que alguns Consells d'altres ciutats ho restringeixen a membres del govern municipal i grups municipals i representants veïnals i de comerciants, a més a més, òbviament, dels cossos de seguretat i prevenció", Manresa En Comú, vol que s'hi incorporin altres representants d'entitats ciutadanes "com els agents socials, entitats socials, entitats esportives, associacions de dones,..." perquè creuen que "des d'aquesta mirada plural i transversal és com podrem treballar amb èxit la prevenció".

Pel que fa a les funcions del Consell de seguretat i prevenció, des de la formació consideren que haurien de ser "analitzar, planificar i informar sobre el sistema de seguretat pública, especialment en els àmbits de la seguretat ciutadana, la seguretat viària, el civisme i la protecció civil".

Finalment, consideren que no és just que hagin de ser, en solitud, les entitats veïnals les que s'autoorganitzin per conèixer, treballar i fer "feina efectiva" en aquestes qüestions, per "incompareixença del govern municipal" . Per aquest motiu, l'emplacen de nou a posar en valor la proposta i es posen a disposició per cooperar "com sempre hem fet en les qüestions que preocupen a la ciutadania de la nostra ciutat".