Núria Cadenes encoratja la Marxa de Torxes del retorn a «perseverar des del poble»

La periodista i escriptora assegura que "anem bé" malgrat "l'emprenyada i el desànim"

El pilar dels Tirallongues desplega una estelada durant la Marxa de Torxes de Manresa
El pilar dels Tirallongues desplega una estelada durant la Marxa de Torxes de Manresa | Pere Fontanals
10 de setembre del 2021
Actualitzat a les 23:21h
La periodista i escriptora Núria Cadenes ha encoratjat els assistents a la 13a Marxa de Torxes de la República a Manresa a "perseverar des del poble" malgrat "l'emprenyada i el desànim" que l'independentisme viu aquests darrers quatre anys. "Anem bé" ha sorprès la valenciana en el parlament que ha fet aquesta vigília de l'Onze de Setembre, i ho ha justificat recordant com era l'independentisme fa anys i com és ara. "Des de sempre hem anat pas a pas, pas a pas", i ha seguit, "som les persones, que juntes ens convertim en gent, i la gent, que junta es converteix en un sol poble".

El parlament de Núria Cadenes a la plaça Major de Manresa ha anat precedit de la Marxa de Torxes del retorn després de la de 2020, que es va haver de fer en plena pandèmia, amb els assistents asseguts en cadires separades i sense poder aixecar-se. Amb tot, la marxa ha estat estranya. Amb pocs dies de marge, la Comissió 11 de Setembre va aprofitar els canvis que el Procicat aprovava per implementar-se a partir d'aquest divendres per convertir la concentració de la primera convocatòria amb una manifestació, això sí, més curta del que és habitual.

La Marxa de Torxes ha partit de la plaça Sant Domènec i ha finalitzat a la plaça Major. Entremig, el repic del timbal i un gairebé silenci sepulcral convertia la marxa en una processó on semblava que en qualsevol moment podria sentir-se una saeta. Les flames feien goig, però la tempesta que ha caigut a Manresa a mitja tarda ha aigualit l'ànima dels convocats. Tampoc hi ha ajudat que la Diada caigui en dissabte. Algun clam que es quedava sol. Algun envit que era respost sense entusiasme. La marxa anava encapçalada per la pancarta que sostenien un membre de cada entitat i formació convocant.
 

Núria Cadenes durant el seu parlament a la 13a Marxa de Torxes de Manresa. Foto: Pere Fontanals


A l'escenari de la plaça Major, els parlaments han donat més coratge, però ha costat fer engegar els motors. Cant dels Ocells per començar a la guitarra i Els Segadors per acabar, en cant coral. Entremig, Júlia Martín ha fet la lectura del manifest que insistia en la necessitat que els partits es posin d'acord. Després l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, que ho ha secundat dient que cal que acordin una estratègia, i finalment, Cadenes, que ho ha capgirat tot assegurant que "això és important, però no tant com que la gent perseveri".

Els Tirallongues han tornat a plaça per carregar un pilar de quatre estelat, en la seva segona actuació després de la de Festa Major, i el Toni's ha tornat a desplegar l'estelada de les grans ocasions, en consonància amb la que penjava del balcó de l'Ajuntament.