Onze de Setembre

L'acte institucional de la Diada a Manresa tindrà un format similar a l'any passat

Es delimitarà amb tanques un espai per a 175 cadires que ocuparà part de la plaça Onze de Setembre, part de la calçada i part del passeig Pere III

per Redacció, 9 de setembre de 2021 a les 14:44 |
Ajuntament i representants d'ERC, Junts i Fem Manresa durant l'ofrena de 2020 | Lisa Belyanina
L'Ajuntament de Manresa celebrarà l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya adaptant el seu format com es va fer l'any passat adaptat a les mesures en vigor amb motiu de la Covid-19. Tindrà lloc aquest dissabte, 11 de setembre, a les 11 del matí, a la plaça Onze de Setembre.

Per evitar aglomeracions i garantir el manteniment de la distància física, s'ha dibuixat un espai per a 175 cadires que estarà delimitat amb tanques. Ocuparà la part de la plaça que mira cap a la Bonavista (on es realitzen les ofrenes florals), així com part del passeig Pere III i de les seves calçades laterals, fins a l'alçada del número 75 (just abans d'arribar a la cafeteria Atenes). L'accés a dins del recinte serà controlat. Caldrà dur mascareta i hi haurà dispensadors de gel hidroalcohòlic.


El format de l'acte serà similar al d'altres anys, tot i que amb les variacions pertinents introduïdes a causa de la Covid. Per acord de Ple de 18 de juliol de 2013 i pel fet que Manresa forma part de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), l'acte estarà presidit per una bandera estelada. El conduirà la periodista Montserrat Morera Pedreño, de Manresadiari.cat, i comptarà amb la presència de l'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; de membres de la corporació municipal; de la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Rosa Vestit i Villegas; i la vicepresidenta segona del Consell Comarcal del Bages, Eulàlia Sardà Bonvehí, així com d'altres autoritats.

L'acte s'iniciarà amb el Ball d'Homenatge a la Diada de Catalunya, a càrrec de Sònia Serra Vila, de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages. A continuació hi haurà la intervenció de la infermera i escriptora Pilar Duocastella Selvas —encarregada, enguany, de glossar la significació de la Diada— i el parlament de l'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia. Seguidament es farà l'ofrena floral de l'Ajuntament, dels grups municipals i de les institucions públiques.


Un cop feta l'ofrena, i seguint el format dels altres anys, serà el torn de les corals manresanes, que oferiran el cant de l'Himne Nacional de Catalunya. Abans de la pandèmia, els cantaires de les diferents corals de Manresa (Capella de Música de la Seu, Cor parroquial de Sant Josep del Poble Nou, Coral Eswèrtia, Coral Font del Fil i Orfeó Manresà) cantaven junts dirigits per un dels directors, que cada any canviava seguint un ordre rotatori. El protocol Covid impedeix com l'any passat la barreja de corals, motiu pel qual s'ha optat perquè sigui només una coral –en aquest cas la que li tocava dirigir-, la Capella de Música de la Seu, dirigida per Mireia Subirana Pintó, la que ofereixi el cant.

Tot seguit, serà el torn de l'ofrena floral de les 51 entitats inscrites fins avui, que en aquesta ocasió es farà amb un màxim de dos representants per entitat i que es tancarà amb l'ofrena que faran la Pubilla i l'Hereu de Manresa 2021 i l'Hereu de la Catalunya Central 2021.

Per cloure l'acte, la colla sardanista Dintre del Bosc ballarà una sardana d'exhibició Sota el sol de Catalunya de Jaume Bonaterra i Dabau, sense que el públic s'hi pugui sumar.

 

Participació