Catorze autocars sortiran del Bages i el Moianès a la gran manifestació de la Diada de Barcelona

Encara queden places per als vehicles que sortiran de Manresa, però aquest dimecres és l'últim dia per apuntar-s'hi

08 de setembre del 2021
Actualitzat a les 15:17h
Imatge d'arxiu d'un autobús dirigint-se a Barcelona per la Diada des de Manresa
Imatge d'arxiu d'un autobús dirigint-se a Barcelona per la Diada des de Manresa | Aina Font Torra
El Bages i el Moianès aportaran catorze autocars plens de gent a la gran manifestació que cada any convoca l'ANC a Barcelona amb motiu de l'Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya. Tres d'aquests sortiran de Manresa i els altres onze de diversos municipis de les dues comarques. Als autobusos que sortiran de Manresa encara hi queden places lliures, però aquest dimecres és l'últim dia per apuntar-s'hi. Per fer-ho, cal anar a la seu de l'ANC, al carrer Caritat de Manresa de 7 a 9 del vespre.

Un any més, i ja fa pràcticament una dècada, la Diada estarà marcada per la gran manifestació convocada per l'ANC. Després d'un 2020 marcat per la pandèmia en què la mobilització de l'11 de setembre es va haver d'adaptar a la situació provocada pel coronavirus, l'entitat que presideix Elisenda Paluzie confia en poder tornar als orígens i fer una manifestació clàssica, a Barcelona, sense estar descentralitzada, per poder fer un gest de força de la societat civil davant dels partits. En un moment en què els líders del procés prioritzen la via del diàleg amb l'Estat, almenys durant els propers dos anys, l'ANC vol "activar el front ciutadà i popular" i enviar un missatge nítid a les institucions: el carrer continua lluitant per la independència. 

El procés, remarquen, va començar des de baix. Va ser la ciutadania mobilitzada que va traslladar a la classe política la voluntat d'engegar un procés d'autodeterminació. En els últims anys, segons el diagnòstic que fa l'ANC, els papers s'han intercanviat i han estat les institucions les que han marcat el ritme del moviment independentista. Després d'un moment d'alineament entre Govern, Parlament i carrer, que va desembocar en l'1-O i els fets de la tardor de 2017, l'entitat independentista creu que s'ha optat per un replegament. Una reculada, sostenen, que ha estat un error estratègic. En un context de certa desmobilització i descontentament, arriba la Diada de 2021, que obrirà un cicle de mobilitzacions fins el 3-O. A continuació, us expliquem tot el que cal saber per participar-hi: