Tres manresans aconsegueixen cancel·lar deutes amb la Llei de Segona oportunitat

Tots tres casos s'han resolt aquest estiu als jutjats de Manresa i han suposat la cancel·lació de deutes per imports de 21.800, 23.790 i 9.750 euros

Tres manresans han aconseguit la cancel·lació del deute amb la Llei de Segona oportunitat
Tres manresans han aconseguit la cancel·lació del deute amb la Llei de Segona oportunitat | Pixabay
06 de setembre del 2021
Actualitzat el 07 de setembre a les 10:16h
El Jutjat d'instrucció número 7 de Manresa, en dues sentències, i el número 8, també de la capital del Bages, en una tercera, han exonerat del deute que mantenien amb la banca i amb l'administració pública tres manresans aplicant la Llei de Segona oportunitat, amb imports pendents de 21.800 euros, 23.790 euros i 9.750 euros respectivament, segons ha informat el bufet Repara tu deuda, que ha portat els tres casos. Tots tres casos s'han resolt durant aquest estiu.

A finals de juny, el Jutjat de primera instància i instrucció número 7 de Manresa va dictar benefici d'exoneració del passiu insatisfet (BEPI) a favor del manresà BB, que havia acumulat un deute de 21.800 euros que no podia satisfer.

Arran de la crisi de 2008, la nòmina de l'afectat es va reduir a la meitat i a tot plegat s'hi va sumar el seu divorci. Com que els préstecs estaven només al seu nom, havia de fer-se càrrec de tot el seu import, sense tenir possibilitat material de fer-ho. Després de veure que la seva situació no millorava, va decidir acollir-se a la Llei de Segona oportunitat amb la que ha aconseguit la cancel·lació dels deutes.

Una sentència que marca jurisprudència
Sobre el 20 de juliol, el mateix Jutjat número 7 de Manresa va dictar de nou benefici d'exoneració del passiu insatisfet a favor de BG, també de Manresa, casat, alliberant-lo de pagar, gràcies a la Llei de Segona oportunitat, un deute que pujava 23.750 euros. En aquest cas, a més de deutes bancaris, també en tenia amb l'Agència Tributària, la Seguretat Social i la Diputació de Barcelona.

Els afectats tenien un préstec amb el seu banc que van contraure quan van començar a treballar. Al cap de dos anys, però, van quedar tots dos a l'atur i no podien assumir els pagaments ni tornar el deute.

En aquest cas, de l'import total, 12.190 euros corresponien a deute públic. A més, el jutjat ha aprovat un pla de pagament a 60 mesos de la part de deute públic no exonerat, 3.675 euros. La Llei de Segona oportunitat no contemplava inicialment la cancel·lació de deute públic. Amb aquesta sentència s'avança perquè el deute amb administracions públiques també pugui ser objecte de cancel·lació amb l'aplicació d'aquesta llei.

"Les persones tenim dret a refer la nostra vida"
El tercer cas va ser resolt la setmana passada pel Jutjat de primera instància i instrucció número 8 de Manresa, sobre un deute de 9.750 euros que Luís Reinaldos Parja -l'únic dels tres beneficiaris que ha autoritzat la publicació del seu nom- tenia amb el seu banc i amb financeres de crèdit ràpid.

Amb una pensió d'invalidesa de 500 euros, l'home no es podia fer càrrec del préstec que li havia concedit el banc ni de les quotes que l'obligaven amb financeres de crèdit ràpid. Degut a la falta de treball i a l'escàs import que cobrava, va acceptar el que li van oferir "sense ser conscient que no podria tornar-lo".

En paraules del propi afectat, "les persones tenim dret a refer la nostra vida i començar de zero". En aquest sentit agraeix "la feina que ha portat a terme Repara tu deuda" que li ha permès alliberar-se d'aquestes obligacions.

Catalunya lidera l'aplicació de la Llei de Segona oportunitat
La Llei de Segona oportunitat permet que particulars i autònoms puguin cancel·lar els seus deutes. Per a què això sigui possible, cal demostrar que l'afectat és deutor de bona fe, que ha intentat arribar a un acord extrajudicial per al pagament i que el deute no superi els 5 milions d'euros.

Aquest mecanisme legal s'aplica a totes les comunitats autònomes de l'Estat. Catalunya és la pionera en el rànquing estatal. Segons Repara tu deuda, en els darrers mesos s'ha incrementat considerablement el nombre de casos de persones que, com a conseqüència de la crisi de la pandèmia, han decidit acollir-se a aquesta llei per cancel·lar uns deutes que no poden cobrir.